Bästa löparskorna för dig som springer på asfalt Image

Bästa löparskorna för dig som springer på asfalt

Letar du bra löparskor för asfaltslöpning? Experten tipsar om vilka du ska ha.

Vet du redan vilka skor du ska välja? Ta en genväg till sortimentet!

Alla kan nog känna igen sig i att det inte är jättebekvämt att springa på hårda underlag. Ett vanligt knep för att lösa det problemet är att använda löparskor med mycket dämpning, tipsar Agne Karlsson, löparexperten från Saucony.

– Asfaltslöpning skiljer sig från löpning på mjuka underlag främst eftersom mjuka underlag i sig står för viss dämpning, berättar Agne Karlsson och fortsätter:

– Löpning på asfalt är också mer monoton än vad löpning i till exempel trailspår är. Det är mer samma kontinuerliga löpsteg, vilket medför mer slitage på kroppen.

Men det finns många som inte har något val. Kanske bor du mitt i stan, eller i en förort med långt till närmaste elljusspår. Det du behöver då är en löparsko med mycket dämpning.

– Dämpningen neutraliserar framför allt vibrationer som uppstår när du springer på asfalt, men också själva tyngden av ditt löpsteg. Varje gång du sätter ned foten kan du räkna på att du belastar kroppen med fyra gånger din egen vikt.

Två olika sorters dämpning

Det viktigaste att veta är att dämpning kan delas upp i två kategorier – den marshmallowmjuka och den lite mer kompakta. Bägge sorter anses ha mycket dämpning, trots att de har väldigt olika egenskaper.

– De flesta av dagens skor är tillverkade av det som kallas lättvikts-EVA. Det skapas genom att du tillsätter gas i mellansulan, som får plasten att expandera. Ju mer gas du tillsätter, desto mjukare blir löparskon.

Mellansulor i EVA är lätta och sköna att springa på asfalt med. Nackdelen är att de ger mindre energi tillbaka till ditt löpsteg – ofta kallas det för att de är mindre responsiva. Vill du ha en löparsko som omvandlar kraften från din fotnedsättning till fart ut i nästa steg, ska du kika på löparskor med en mellansula i TPU-plast.

– Den mer responsiva dämpningen kan kännas lite hårdare. Fördelen är att den tål mer än EVA, och håller längre i och med att det inte finns någon gas som kan pressas ihop inuti. Med en mellansula av TPU brukar vi säga att du får en livslång dämpning.

Trots många kloka råd finns det inget givet svar på frågan om vilken typ av dämpning just du bör välja i dina löparskor för asfalt.

– Mängdträningsskor för över 1 500 kronor har tillräckligt med dämpning för asfaltslöpning i samtliga modeller, oavsett om du föredrar den mjuka sorten eller den som ger bra respons.

löparskor sauconyDet finns tre saker som dämpar ditt löpsteg: skorna, underlaget och din lårmuskel. Springer du på hårt underlag behöver du förlita dig på skorna och din löpteknik.

Vikten av ett bra löpsteg

När du köper löparskor för asfaltslöpning kan du alltså gå helt efter tycke och smak – håller du dig i prisklasserna ovanför 1 500 kronor är du redan hemma. Det finns däremot andra knep att ta till för att minska asfaltens påfrestning på kroppen.  

– Det viktigaste är egentligen att förbättra din löpteknik, så att din kropp kan hantera fotnedsättningen bättre. Det innebär att du ska försöka komma bort från hälisättningen, som alltid sker på ett utsträckt ben. Det både bromsar dig och slår upp vibrationerna i höften. Landar du å andra sidan på mellanfoten sker det med ett lätt böjt ben. Då kan lårmuskeln gå in och dämpa bättre än vad någon löparsko kan.

Drop i asfaltsskor

De flesta asfaltsskor har förutom en mjukare dämpning även en högre sula än vad löparskor för terräng har. Det är för att stabiliteten spelar mindre roll än när du springer på ojämna, mjuka underlag.

– I de flesta av våra asfaltsskor har vi ett drop på 8 millimeter, medan de för mjukare underlag har drop på 4 millimeter, säger Agne Karlsson.

Sauconys bästa asfaltsskor

  • Hurricane och Triumph
    – När det gäller löpning på asfalt är det främst Hurricane och Triumph som gäller. De har vårt normala drop på 8 millimeter och är egentligen varandras motsvarigheter, förutom att Hurricane är mer vridstyv och passar dig som pronerar.
  • Ride och Guide
    – Ride och Guide har något fastare och mer responsiv dämpning. Där är det Guide som är pronationssskon, medan Ride är en neutral löparsko.
  • Freedom
    – Vissa tycker också om att ha ett lägre drop med mer kontakt med underlaget. Då rekommenderar jag Freedom, med ett drop på 4 millimeter. Den är väldigt lik Triumph när det gäller dämpning, fast kräver att du har ett löpsteg med landning på mellanfoten. 
  • Kinvara
    – Kivara är marknadens mest sålda lättviktssko för all form av tempoträning. Det är ett riktigt grymt val för alla snabba pass.

SHOPPA HÄR: Alla löparskor från Saucony

LÄS MER: Därför får du problem med vaderna när du springer