Begynn med trailrunning!
Trailrunning er kjempepopulært. Her er proffen Emelie Forsbergs beste tips når det kommer til teknikk og pakking, som gjør løpingen ute i terrenget enda gøyere.
Trailrunning kan bety mange ulike ting ettersom en sti kan se annerledes ut. Det kan være alt fra en bred sti i et grøntområde i en by til en kjempeteknisk og bred fjellsti. Nettopp den variasjonen gjør at trailrunning passer for løpere på alle nivåer og at det alltid finnes en utviklingsmulighet.Hva skal jeg tenke på om jeg vil løpe trail?
– Ikke tenk, bare gjør det. Kom deg ut! Test det ut, sier Emelie Forsberg, Sveriges fremste trailrunner.
Hva skal jeg ha med meg ut?
– Om du løper trail i en skog kan det være fint å ha med en ryggsekk og vann. Når det gjelder stiløping hvor du vil komme bort fra byen kan det være fint å være ute en stund, da kan det også være en god idé med en jakke eller en varm genser. Det gir trygghet, slik at du tør å løpe lengre.
Hva er den vanligste feilen?
– Å fokusere på tid. Det synes jeg ikke du skal gjøre, for all terreng gjør at klokka går. Det er stor forskjell på å løpe 200 høydemeter på en sti sammenlignet med i en oppoverbakke på asfalt. Tenk kilometertid, at du var langsom som ikke kom lengre under de 60 minuttene du var ute og løp, for det er en annen type løping. Ikke stress, kom ut og bare gjør det!
Hva er det som gjør at du elsker trail?
– Friheten, først og fremst. Jeg trives veldig bra i naturen. Dessuten er jeg fasinert av tanken på å transportere meg selv i naturen og ta meg fra punkt A til B. En annen ting jeg elsker er at man får se så mye når man er ute og løper, men det er vel friheten som oppsummerer det.
Løper du noensinne på asfalt?
– Om jeg er i en by og trenger å transportere meg, da løper jeg kanskje på asfalt. Ellers løper jeg bare på asfalt til og fra fjellet. Jeg tror ikke mennesker er skapt for å løpe på rett og hardt underlag på den måten. Baneløpere er veldig mye mer skadet enn trailrunnere, for terrengløping er veldig skånsomt.
Hva slags annen trening gjør du for å komplettere trailrunningen?
– På vinterhalvåret står jeg på ski og på sommerhalvåret løper jeg. Dessuten klatrer jeg litt, opprettholder kjerne- og ryggmuskler, også har jeg en egen yogalærer. Bevegelsestrening hver morgen.
Hva slags effekt gir trail sammenlignet med "vanlig" løping?
– Man blir veldig sterk i ledd og muskler rundt leddene. Du bygger styrke på en variert og skånsom måte. Du blir sterkere rundt anklene og knærne ettersom du jobber med de små, stabiliserende musklene for å klare steiner og annet. Kroppen jobber mye mer med lårmusklene og rumpa enn når du løper på flatt underlag. Kondisjonen blir også veldig mye bedre. Men det beste av alt er alle naturopplevelsene!
Emelie Forsbergs 3 beste teknikktips ved trailrunning
1. Varier teknikken oppoverFor at det skal føles mindre tungt å løpe oppover fjellet pleier jeg å variere skrittene mine. Er det en lang oppoverbakke pleier jeg å bruke ulike teknikker for å jobbe med kroppen på ulike måter. Først tar jeg kanskje små skritt med høyere frekvens og deretter lengre skritt som krever mer styrke i beina.
2. Løft blikket
Når du løper nedover skal du forsøke å løfte blikket i stedet for å se nedover om du ønsker å bli rask. Ser du rett ned på skoene dine mister du nemlig fart. Prøv å se rett fram og finn en linje, men fortsatt ha kontroll på hva som skjer i terrenget. Øvelse gjør mester.
3. Tør å lene deg framover
Når du begynner å bli trygg med å løpe nedover og vil gjøre det raskere, da skal du prøve å lande på forfoten og lene deg framover. Du kjenner lutningen, noen ganger kan du ta ganske store skritt og noen ganger er det bedre å ta mindre skritt om det er brattere. Hjelp balansen med armene.
Emelie Forsberg jobber heltid som atlet for Salomon. Hun tipser om howtotrailrun.salomon.com hvor du kan lære mer om trail.
LES MER: Verdensmesteren tester trailsko