Derfor skal du kjøpe løftebelte
Live, love, lift – men skal du gjøre det med belte rundt midjen? Løftebeltet har sine ulemper, men kan gjøre underverker for styrken om du bruker det rett.
– Ved lettere vekter er det helt greit å trene uten belte for å bygge opp en bedre stabilitet i kjernemuskulaturen. Men ved tunge løft synes jeg at du alltid skal løfte med belte, sier Danijela Hodges, personlig trener på Sats, som også blogger om sitt store interesse.
Når du skal gjøre noe veldig tungt tar du sikkert automatisk et dypt åndedrag og holder pusten til du har løftet bort det tunge bordet, eller løftet den tunge flyttekartongen med bøker i. Det samme skal du gjøre ved en kjempetung knebøy. Et økt trykk i buken gjør nemlig at du orker å løfte mer vekt. Man kan si at det er trykket som forhindrer at du knuses når du gjør en squat.
Du kan tenke deg at ryggmusklene gir støtte til ryggraden bak og magen gir støtte foran. Vektbeltet gir ekstra støtte foran ettersom det hjelper deg å skape et høyere trykk i buken, som gjør kjernemuskulaturen sterkere.
– Det er viktig å skape et godt trykk i buken når du løfter tunge vekter. Gjennom å utvide lungene og spenne kjernemuskulaturen skapes et trykk inne i buken. Dette stabiliserer og avlaster ryggraden din, og trykket på skivene mellom ryggvirvlene blir mindre. Når du drar inn beltet og spenner kjernemuskulaturen så skapes det et enda høyere trykk inne i buken, som ytterligere kan avlaste ryggraden og gjøre kjernemuskulaturen enda sterkere.
Beltet blir som en vegg som magemusklene kan kjempe imot. Derfor er det viktig at du kjøper et belte som er ganske bredt, men ikke så bredt at det ikke får plass mellom ribbeina og hoftene. Det skal være i lær eller noe annet materiale uten stretch.
Vær nøye med hvordan du setter på det. Dra ikke ned det under magen til en behageligere posisjon og sett det ikke for løst, da mister det sin funksjon. Ta et dypt åndedrag og hold pusten. Spenn beltet stramt over magen, det skal være tettsittende men ikke såpass at du ikke kan stramme magen.
Bruk løftebeltet når du gjør riktig tunge løft eller bøy, der du bruker 90 prosent eller mer av potensiale. Bruk det ikke ved oppvarming og absolutt ikke når ryggraden skal krummes, som ved sykling eller situps. Ser du noen gjøre det på treningssenteret har du all rett til å heve øyenbrynene.
– Jeg bruker kun beltet til knebøy og markløft. Først gjør jeg oppvarmingen og lettere trening uten beltet, men så fort jeg kommer opp på tyngre vekter tar jeg på meg beltet.
Ettersom du ikke trenger det ved lettere løft er ikke løftebelte det første du trenger å kjøpe om du akkurat har blitt medlem på treningssenteret.
– Det er unødvendig å bruke løftebelte som nybegynner. Bruk heller tiden på å gjøre øvelsene rett og på å bli sterk på vekter du behersker uten belte. Når du har bygd opp en grunnstyrke og avanserer på tyngre vekter kan det være på tide å kjøpe et belte. Det er viktig at du gjør øvelsene med rett teknikk, du skal ikke bruke beltet som substitutt for dårlig teknikk.
Som regel bruker Danijela Hodges bare beltet på den tyngste treningen, resten av treningsøkten gjør hun øvelser uten belte (foruten om hele treningen ikke består av tunge løft).