En sanning och två myter om C-vitamin Image

En sanning och två myter om C-vitamin

Att C-vitamin är bra för din hälsa har du antagligen koll på, men om du tror att vitaminen kommer hålla dig i frisk i vinter får du tänka om. Här avslöjas 3 påståenden om vitaminen. 

1. Det går att bota en förkylning med C-vitamin

FALSKT

Du kanske äter en extra apelsin och hoppas på att det ska göra att du håller dig frisk. Men tyvärr kan du inte räkna med det. Det stämmer att C-vitamin är nödvändigt för kroppens immunförsvar men det kan inte tyvärr inte hindra dig från att bli smittad av virus eller bakterier. Och när du väl blivit förkyld vinner du ingenting på att överkonsumera C-vitamin, det är vattenlösligt och om du får i dig för mycket kommer du bara att kissa ut det. 

2. Brist på C-vitamin är sällsynt

SANT

Våra kroppar kan inte producera C-vitamin själva och därför är det nödvändigt att få i sig det via maten. I dag är, turligt nog, åkommor som blödande tandkött, näsblod och blåmärken till följd av C-vitaminbrist väldigt ovanligt tack vare att vi är duktiga på att äta frukt och grönt. Enligt Livsmedelsverket är dagsbehovet av C vitamin 75 milligram, det kan jämföras med att en medelstor apelsin innehåller ungefär 70 milligram. 

3. Citrusfrukter är den bästa källan till vitamin C

MYT

Apelsin, citron, grapefrukt och clementiner är utmärkta källor till C-vitamin. Men visste du att grönsaken röd paprika innehåller en ännu större mängd? Vill du inte äta paprika eller apelsiner kan du mumsa på broccoli, brysselkål, kiwi, jordgubbar, papaya eller ananas och få i dig en rejäl dos av den hälsofrämjande vitaminen.