Fem myter om sushi

Mytbildningen kring sushi är lika stark som en genomsnittlig wasabi. Här är fem fakta du kan kasta överbord direkt.

Sedan sushin påbörjade sitt segertåg i västvärlden under 1990-talet har mer eller mindre sanna påståenden om den råa fisken följt i bakvattnet. Vissa mer galna än andra, hursomhelst finns det några extra seglivade. Här är fem exempel.

Ät aldrig sushi på en måndag

Det var sant på den tiden fisk bara levererades på tisdagar eller onsdagar. Då riskerade du få gammal fisk en måndag. Men det kan du glömma år 2016, då kan restaurangerna få leverans sju dagar i veckan om de behöver.

Ju färskare desto bättre

Nja, du vill nog ändå inte äta din sushifisk lika färsk som en grizzlybjörn gör i en flod i Alaska. Den mesta fisken blir fryst direkt på båten efter fångst, det gör att den håller längre och att vissa farliga bakterier dör men framförallt adderas lite smak. Inte helt oviktigt i sammanhanget.

Du ska gnugga pinnarna mot varandra

Nej, det är ingen japansk tradition att gnugga ätpinnarna mot varandra innan måltiden. Det signalerar bara att du tycker restaurangen har billiga pinnar. Om du är så rädd för stickor kan du åtminstone dölja gnuggandet under bordet.

Sushi betyder “rå fisk”

Nej och åter nej. Sushi är namnet på det kalla klibbiga och smaksatta vita riset. Den råa fisken är bara en lyxig garnering. Läcker rå fisk kallas sashimi och sjögräsrullar heter maki. Bara att anteckna.

Sushi är nyttigt

I jämförelse med mycket annan snabbmat är sushi ett bra val. Men nyttigt är det inte. Soja, ris och makirullar är ingen smalmat. Och det innan du ens adderat majonnäs och cream cheese eller vad du nu föredrar till din sushi.