Forskeren: “Derfor er det ikke lønnsomt å slanke seg"
Med ferske nyttårsforsett er det mange som starter året med å slanke seg, men ifølge fedmeforskeren Erik Hemmingsson, kan du legge fra deg alt som har med slanking å gjøre.
Dette scenario er kjent for de fleste: Du bestemmer deg for å gå ned noen kilo, spiser sunt, trener mye og reduserer kaloriinntaket drastisk. Først går du ned i vekt og føler det har vært en suksess, men noen måneder senere har du gått opp kiloene igjen. Det er grunnen til at slanking er dømt til å mislykkes, mener idrettsforskeren Erik Hemmingsson. Det holder ikke på lang sikt.
– Det eneste vekttapet som er verdt noe, er det som varer. Ellers er det ingen helsemessige poeng med å gå ned i vekt. De dårlige helsefaktorene som blir bedre når vi går ned i vekt, kommer bare tilbake. Deretter er det den frustrasjonen og følelsen av å mislykkes, som mange opplever når vekten kommer tilbake, sier Erik Hemmingsson, som har over tyve års erfaring av forskning på fedme.
Erik Hemmingsson er idrettsforsker på GIH, Gymnastikk og idrettshøyskolen. Foto: Stefan Tell.
Ifølge Erik Hemmingsson, er det ikke din egen feil at kiloene kommer krypende tilbake. Ulempen med dietter er at kroppen vil lagre og opprettholde fett, siden det gir oss en fordel rent overlevelsesmessig. Kroppen prøver hele tiden å gå tilbake til sin opprinnelige vekt. Noen har dessuten omtrent dobbelt så mange fettceller enn andre. Dersom du slanker deg risikerer du å få flere og flere fettceller når vekten kommer tilbake, samtidig som du kan miste muskulatur hver gang du går på diett. Alt blir en gigantisk oppoverbakke.
– Noen har en normal mengde med fettceller. De gikk kanskje opp i vekt først i førti-femtiårsalderen, da de la om livsstilen sin. De byttet kanskje jobb, skilte seg eller gjorde noe annet som førte til en vektøkning. De har gode muligheter for å bli kvitt overvekten. Men de som har en mye mer komplisert overvekt som kommer av helt andre faktorer, som en sterkere genetisk legning for å lagre energi og debuterte tidlig i barndommen, er det mye vanskeligere for.
Er det ikke veldig urettferdig at vi har ulike menger med fettceller?
– Det er urettferdig. Og det skjer mest sannsynlig allerede i fosterperioden. Det er først og fremst de første fem årene i livet som de ekstra fettcellene bygges, men pågår til du fyller 20-25 år. Men for personer som slanker seg gjennom livet, kan kroppen legge på seg en ekstra mengde med fettceller.
Så det gjelder å akseptere kroppsformen sin?
– Ja, det er faktisk litt sånn. Hvordan har det seg at noen er 120 cm lange, andre 220 cm? Vi har en veldig utseendefiksert kultur. Ikke fokuser så mye på vekten.
Men hvorfor fortsetter folk å slanke seg om det ikke fungerer?
– Mange drives av et smalt ideal som vi har i dag. Det sosiale trykket gjør at de blir misfornøyde med utseendet sitt. De får hele tiden høre at det bare er å "ta tak i det og skjerpe seg litt, så kommer du til å gå ned i vekt". Men sånn er det virkelig ikke.
Er det en smartere måte å gå ned i vekt på enn å telle kalorier?
– Det høres kanskje litt paradoksalt ut, men ikke fokuser på vekten. Fokuser på helsen. Hva behøver du for å føle deg bra? Om du har en stillesittende jobb, så bør du kanskje bevege deg mer. Om du spiser mye dårlig mat, så bør du kanskje redusere inntaket av det. Sover du dårlig eller røyker? Hva det nå enn kan være, når du endrer på slike vaner vil du se hva som skjer med vekten. Om du begynner å spise riktig mat slipper kroppen ofte en del av overvekten, men det kan du anse mer som en bonus.
Hva er den største slankemyten du vil bli kvitt med boken din?
– At vi tilskriver overvekt som noe som forårsakes av at man er en person med en svak karakter. Den myten vil jeg bli kvitt en gang for alle! Hva vi veier er så mye mer kompleks enn hvilken livsstil vi har. Selvfølgelig spiller livsstilen en rolle, men det har ingenting med egenskaper å gjøre. Hva vi veier styres av veldig sterke biologiske og miljømessige faktorer, og de fleste av dem kan vi ikke styre selv.
Boken til Erik Hemmingsson, Slutbantat, går gjennom grunnene til hvorfor slanking er dømt til å mislykkes og hvilken mat du skal satse på for en vekt som holder på lengre sikt.
LES MER: Dette skal du spise før og etter trening
LES MER: Er det verdt å ta en hvit måned?