Gå hur långt som helst
Få aktiviteter är så lättillgängliga som att vandra. Du sätter bara ena foten framför den andra och går. Rakt fram. Svenska fjällen fylls varje år av tusentals vandrare och många återkommer efter att ha fått smak av friska luften och kängornas taktfasta dunk.
En klassisk tur är att vandra någon del av Kungsleden i Lappland. Många väljer att gå söderut mellan Abisko och Nikkaloukta, via foten till Kebnekaise. Gå antingen mellan stugor eller slå upp tältet med den svenska fjällvärlden som fond. Andra, eller väldigt få, gör som Göran Kropp och springer de 10 milen över stock och sten.
Längd: 105 km.
Tid: 6-9 dagar.
Bäst tid att gå: Juni-augusti för värme och mygg. September för folktomma leder.
Utrustning: Snö och regn faller hela året, varmt, vindtätt och vattenavstötande är att föredra.
Risk för träningsvärk? Garanterat men främst i ögonen. Sveriges enda riktiga vildmark är oändligt vacker med fjällbjörk, forsar, dalar och fjäll.
Lappland i all ära, vill du däremot ge dig ut på ett riktigt äventyr kan du behöva söka dig utanför landets gränser. Här är några strapatser för den riktigt äventyrslystne.
Världens vackraste vy sägs finnas på vägen till Mount Everest basläger och närmare “Himmelens tak” kommer inte en vanlig Svensson. Vandringen börjar på 2800 meter i Lukla och går via Khumbudalen mot baslagret på 5400 meter. Tar inte höjden luften ur dig gör utsikten det garanterat. Inga kan bergen bättre än Sherpabefolkningen och ett besök till Nepal är också en inblick i detta mytomspunna folks buddistiska kultur.
Längd: cirka 110 km.
Tid: 14-16 dagar.
Bäst tid att gå: Mars-april eller i november.
Utrustning: Bra pannben och viss bergsvana.
Risk för träningsvärk? Ja, i tummarna. För du behöver en hel del tur, dels med vädrets makter men också med hur din kropp, oavsett kondition, reagerar på den höga höjden.
Los Glaciares är nationalparken i västra Patagonien som årligen lockar mängder av storögda besökare. Med sina förföriskt blåa färger, bokskogar och dramatiska berg är parken väl värd den långa resan. En populär tur är runt topparna i Fitz Roy-massivet där vandraren med lite tur kan få se en av världens största fåglar, Kondoren.
Längd: 58 km.
Tid: 3-6 dagar.
Bäst tid att gå: Februari-Mars, när hösten är som behagligast.
Utrustning: Området är känd för sina nyckfulla vindar så packa ner vindjackan.
Risk för träningsvärk? Ja, i kinderna. De berömda solnedgångarna med sin drömlika orangea färg kommer göra det svårt att sluta le.
Trient, Schweiz - Valgrisenche, Italien. Följ i Napoleons fotspår och korsa gränsen till Italien i skuggan av Mont Blanc och Matterhorn med slutdestination i sagolika Aostadalen. Släck törsten i tusenåriga kloster på vägen och småspring nedför alpernas sydligaste sluttningar. Europeiska kontinenten blir sällan vackrare.
Längd: 80 km.
Tid: 5-7 dagar.
Bäst tid att gå: Maj-september.
Utrustning: Fickkniv. Du vandrar på osten, korven och brödets vägar. Stanna och smaka.
Risk för träningsvärk? I öronen. I dessa delar av alperna är den språkliga floran stor. Franskprovensalska och schweizertyska är exotiska inslag utöver italienskan och franskan.
Glöm den längre, yngre och lite mer omsusade kusinen i väst (PCT). Ta dig an Appalachian Trail på USA:s östkust. Från Georgias röda jord i söder till Maines steniga berg i norr. AT sträcker sig över 350 mil och genom 14 delstater och är föregångaren till alla långvandringar. Upp till 4 miljoner människor går någon del av leden varje år. Den med gott om tid klipper hela och får se östra Amerikas själ på nära håll.
Längd: cirka 350 mil.
Tid: 4-6 månader.
Bäst tid att gå: April till september.
Utrustning: Tålamod. Hällregn, törst och svartbjörnar. AT innehåller det mesta och tar tid.
Risk för träningsvärk? Knappast fysisk. Men hemlängtan kan nog bli en faktor.