Pulsklockor, multisportsklockor och aktivitetsklockor – kärt barn har många namn. Garmins produktexpert hjälper dig att hitta rätt i sortimentet.
Vilken klocka mäter egentligen vad? Och vad skiljer de olika klockorna åt? I dagens utbud av pulsklockor är det inte lätt att veta skillnaden mellan de olika modellerna. Klockexperterna Garmin har länge varit en av de ledande aktörerna på marknaden av pulsklockor och släpper nya favoriter varje år. Vi har tagit hjälpt av produktexperten Ida Enstedt på Garmin för att reda ut begreppen en gång för alla.
För det första så är pulsklockor ett bredd namn som inte riktigt stämmer överens med vad du egentligen får ut av klockan du köpt.
– Vi brukar sällan prata om pulsklockor eftersom våra klockor mäter mer än bara puls. I stället kallar vi det träningsklockor. Nästan alla våra modeller som är klassade som träningsklockor har en GPS-mottagare, så tillsammans med pulsmätaren får du ut tid, distans, tempo och puls när du går, springer eller cyklar.
Vill du kunna använda din klocka till löprundan, träningspasset samt ett och annat simpass är en multisportklocka att föredra. Garmin Fenix 5 Plus är en omtyckt modell som har allt – GPS, kartor, musik och mycket mer. Rekommenderat pris 7 495 kronor.
Utöver träningsklockorna finns det en rad mer avancerade modeller som inte bara funkar vid olika typer av distanssporter. De här modellerna kan du ta med på träningspass så som X-fit, styrketräning och tennis.
– En multisportklocka registrerar ännu fler aktiviteter än vad en träningsklocka gör, till exempel triathlon, swimrun och i vissa fall även golf. Många multisportklockor har även barometrisk höjdmätare samt karta och kompass som kan hjälpa dig att hitta en viss väg eller ta dig hem om du springer vilse.
Aktivitetsklocka och aktivitetsband
För de som inte behöver lika många funktioner finns det mindre avancerade alternativ, som trots sin enkelhet har sina klara fördelar.
– Med en aktivitetsklocka handlar det om att räkna steg och se hur aktiv du varit under dagen. Men designen är det som egentligen utmärker ett aktivitetsband eller en aktivitetsklocka mest.
Stilren aktivitetsmätare, Vivofit 4, som har en batteritid på ett år och registrerar både steg, kaloriförbrukning och sömn. Den perfekta vännen på handleden i vardagen. Rekommenderat pris 899 kronor.
Aktivitetsband är som det låter ett smalt armband med en mindre, diskret display. Även aktivitetsklockan är smidigare i jämförelse med multisportklockan.
– En fördel med de båda är att de dessutom drar mindre ström eftersom de inte har en inbygd GPS och därför inte behöver laddas alls eller lika ofta som andra klockor.
I det stora utbudet av träningsklockor är prislapparna av varierande storlekar. Vissa versioner kostar så lite som 1 000 kr, medan andra klättrar upp mot det tiodubbla.
– Rekommenderat pris beror på vad du vill kunna mäta. Om du nöjer dig med att gå, springa eller cykla så räcker det gott med en enklare modell. Vill du däremot kunna anpassa klockan mer – med specifika datafält och fler aktivitetsrapporter eller mäta avancerad löpdynamik – bör du satsa på en modell i mellanklassen. De allra dyraste klockorna klarar av till och med mer än så. De väljer du om du dessutom vill kunna navigera efter tidigare rundor eller ladda ner din Spotify-lista direkt till klockan.
LÄS MER: Löparskorna som är bäst i test (herr)
LÄS MER: Löparskorna som är bäst i test (dam)
SHOPPA HÄR: Pulsklockor för alla tillfällen