Kan jeg løpe hvis jeg hoster?

Dette er det store spørsmålet: kan man løpe selv om man hoster?

I dag jobber Björn Ekholm som professor i fysiologi ved Gymnastikk- og idrettshøgskolen i Stockholm. Bak seg har han blant annet 34 gjennomførte maratonløp, pallplassering i Vasaloppet og har vært både svensk og nordisk mester i orientering. Slik tenker han rundt trening i kombinasjon med hoste, sår hals, feber og nedsatt allmenntilstand.

SHOPPINGLYSTEN? Her finner du alle løpeskoene våre

Kan man løpe selv om man hoster?

– Jeg pleier å si at man aldri skal trene hvis man er syk. Men det er egentlig ikke det vanskeligste. Det vanskeligste er å vite om du kan løpe når du er en mellomting mellom frisk og syk, som når du bare hoster litt, sier Björn Ekholm, og fortsetter:

– Min innstilling er at hvis du er en mosjonist og ikke konkurrerer, bør du avstå fra all intensiv utholdenhetstrening hvis du hoster.  

Er det annerledes hvis jeg er en idrettsutøver?

– Hvis du er en idrettsutøver og har et mål du sikter mot, må du vanligvis trene hver dag. Hvis du da hoster eller på en eller annen måte føler at noe ikke stemmer i kroppen, kan du prøve å tilpasse treningen.

På hvilken måte?

– Du skal ikke løpe eller drive med tung utholdenhetstrening den dagen, men mobilitetstrening, spenstighet eller styrke kan fungere. De fleste idrettsutøvere er flinke til å kjenne etter selv når de våkner om morgenen. Imidlertid kan mosjonister være litt dårligere til det, og derfor kan det være lurt å avvente. 

Og hva med sår hals og feber?

– Ved feber er det helt utelukket, men ved sår hals kommer det an på om det er en irritasjon eller om det er verre. Hvis det er bakterier, dvs. at du er rød i halsen, bør du avstå fra trening. Det vanskeligste er når du hverken er rød i halsen eller har feber, men føler deg slapp og har en litt sår hals. Da kan det skyldes virus, som er ganske ufarlig så lenge det er mildt.

Hva skjer hvis jeg ignorerer hoste, sår hals eller feber og løper likevel?

– Da har ikke treningen noen effekt, og du kan også forverre tilstanden. Ta det heller rolig en dag, spesielt hvis du skal være med på en konkurranse senere. Det er veldig viktig å lytte til kroppen.

Hvor fort kan jeg begynne å trene igjen etter at jeg har vært syk? 

– Hvis du har vært veldig syk, for eksempel hvis du har hatt influensa, bør du hvile i ganske lang tid, fordi sykdommen kan forbli i kroppen lenger enn symptomene gjør. Da burde du kanskje ikke trene før slutten av uken, hvis du var syk på mandagen.

Lær å lytte til kroppen din

  • Hoste? Det er kanskje ikke det beste å løpe ute, men annen mindre intensiv trening kan gå. 
  • Feber? Du skal IKKE trene. Det er et tegn på en mer alvorlig infeksjon eller bakterier.
  • Irritasjon i halsen? Juster intensiteten. Du skal ikke trene med høy intensitet.
  • Sår og rød hals? Du skal IKKE trene. Det er ofte et tegn på bakterier eller mer alvorlige virusinfeksjoner.
  • Nedsatt allmenntilstand? Juster intensiteten på treningen. Utholdenhetstrening med høy intensitet skal du ikke drive med nå! 
  • Rennende nese? Det er greit å trene spenstighet, styrketrening eller mobilitet. Det er imidlertid ikke lurt å løpe lange distanser.


Björn Ekholm GIH Björn Ekholm har full kontroll over dette med fysisk anstrengelse når man er syk – han er både professor i fysiologi og har en fortid som eliteutøver. 

SHOP HER: Alle løpeskoene våre

LES MER: Kan jeg trene hvis jeg er forkjølet?