Löparaccessoarerna du inte kan leva utan Image

Löparaccessoarerna du inte kan leva utan

Ta din löpning till nya nivåer med rätt typ av outfit och tillbehör! Så här kittar sig löparencoachen inför intervaller, långpass och mysjogg. 

Redo för löpning? Spana in utrustningen som förgyller nästa löppass! Löparen Ida B Olsson kläder sig olika beroende på vilket typ av löppass hon ska köra, baserat på syftet med passet. 

– Det är psykologiskt, men jag gillar att klä mig för syftet med löppasset. På så sätt kommer jag snabbt in i den känslan. När jag mysjoggar vill jag ha mjuka och sköna kläder medans jag gillar att dra på mig min coola, snabba uniform till tempopassen, säger löpcoachen Ida B Olsson, som även är lifestyle influenser, förespråkar rörelseglädje samt utbildad PT och yogalärare. 

SHOPPA HÄR: Löparaccessoarer  
Hur klär du dig för intervallpass? 

– Jag tycker att det är viktigt med lätta skor och att ha tighta kläder. När du springer intervaller ska det gå fort, och du pendlar väldigt mycket med armarna. Därför vill du inte ha något som fladdrar eller är i vägen. 

Vilka löparaccessoarer har du när du springer intervaller? 

– En pulsklocka så du kan mäta distanser och tid, beroende på om du kör distansintervaller eller tidsbaserade intervaller. En klocka är superbra att ha så du slipper fippla med mobilen. Jag använder alltid min Suunto 7, säger Ida B Olsson och fortsätter: 

– När det kommer till kompressionsstrumpor är det verkligen en smaksak. Jag har haft det ibland, men kör mestadels utan. Har du trötta underben eller problem med att det ofta samlas vätska i vaderna är det superbra att ha. 

Glöm inte vätskevästen! 

Hur klär du dig inför långpassen? 

– Här tänker jag väldigt mycket på hur vädret är och klär mig efter det med rätt typ av lager. Springer du länge än en och en halv timme slutar du svettas, oavsett hur varmt det är, så då kan det vara bra att ha med en extra tröja. Mitt tips är att springa med en löparryggsäck eller vätskeryggsäck där du får plats med mobil, energi och ett extra plagg, förutom den tillhörande vätskan. Jag brukar fylla behållarna med vätskeersättning, säger Ida B Olson och fortsätter: 

– Löparryggsäcken ska sitta riktigt tight, så se till att du inte köper en för stor storlek. Då kommer den bara vara otymplig.  

Finns det något annat alternativ om jag inte vill springa med en väska? 

– Absolut, om du inte behöver ha med dig en extra tröja eller energi kan du satsa på ett vätskebälte. Det är väldigt smidigt! Jag föredrar en väst eftersom jag inte gillar att ha något som sitter åt runt magen, men det är ett bra alternativ. 

Ida B OlssonVill du veta mer om Ida B Olsson? Spana in hennes blogg där hon går under namnet Workout Is Passion, eller hennes Insta-konto

Har du några fler löpartillbehör under långpassen? 

– Är det soligt tycker jag att det är skönt att springa med ett par löparglasögon, men om man får säga det, så tycker jag att det är väldigt fult. Du ser så snabb ut och mina barn retar mig alltid när jag har dem. Men de är så bra! De sitter på plats på näsan och skyddar mot solen så du inte behöver kisa, som du annars blir väldigt trött av. Det är också ett bra skydd mot insekter.  

Ingen löparkeps? 

– Jag föredrar att springa med löparglasögon och sedan kyla huvudet med vatten om det är varmt. Men en löparkeps är såklart ett bra alternativ för att skydda mot solen, precis som det är bra att springa med mössa på vintern för att behålla värmen i kroppen. Utöver det är så klart träningsklockan alltid med på långpassen också. 

Behöver jag ha någon löparaccessoar när jag mysjoggar?

– Om du mysjoggar fem kilometer behöver du inte ha med dig någon vätska eftersom den inte har någon mening för kroppen. Du kan ha det för att fukta halsen, men kroppen hinner inte tillgodose den vätskan. Mitt tips för rundor mellan 4-8 kilometer är att ha bra kläder efter väder. 

SHOPPA HÄR: Alla våra löpartillbehör

LÄS MER: Varför blir jag inte snabbare av min löpning?