Mammaboosta med Marita Karlson Image

Mammaboosta med Marita Karlson

Väntar du barn, är du en nybliven mamma eller bara sugen på inspiration till hälsosam matlagning? Då måste du kolla in Marita Karlsons senaste receptbok.

Marita Karlson_mammaboostHälsoinspiratören och modellen Marita Karlson bor i Los Angeles sedan nästan tio år tillbaka och har tidigare skrivit böckerna Hälsokick! och Superhälsa! Foto: Martin Löf. 

Varför behövs det en receptbok med hälsosam mat för just mammor?

– Tanken med boken är att ge blivande mammor plus de som redan har barn sedan tidigare en skjuts i en mer hälsosam riktning som ger mer energi, för det är just det vi behöver. Energi att orka bolla med allt vad ett familjeliv innebär: småbarnsår, nattvak och amning. Att göra små justeringar i matintaget kan ha stor inverkan på hur pigg och alert du blir, säger Marita Karlson och betonar vikten av att tidigt förse barnen med näringsrik kost.

Vad tror du är den vanligaste fällan för nyblivna mammor som gör att man börjar slarva med kosten?

– Tid och ork. Man sträcker sig efter första bästa bulle eller Snickers för att man är så slut och hungrig, men det ger ju varken näring eller långvarig energi. Det går faktiskt snabbt att slänga ihop en smoothie med superingredienser som smakar ljuvligt och som kroppen jublar åt. Det gäller bara att man bunkrar upp och har sånt hemma.

Ditt bästa hälsosamma snacks för små barn?

– Frusna blåbär doppade i yoghurt eller kokosyoghurt är ett toppensnack att alltid ha i frysen och äta precis som det är. Eller rawfoodbollar som kan förvaras i kylen ganska länge. Smoothies är kanon som mellis och har du ont om tid kan du göra en stor sats, frysa in i portionspåsar och mixa med lite vatten eller nötmjölk.

Skärmavbild 2017-08-28 kl. 15.39.50.pngFörutom recept och smarta tips innehåller Mammaboost! små historier om hur Marita Karlson själv höll sig vaken och klarade av vardagen det första året med bebis. Boken hittar du här.

Hur kommer man som förälder ur (o)vanan att servera barnen typ spaghetti och köttfärsås eller varmkorv?

– Om man först och främst tänker på vad en varmkorv innehåller och vilket lågt näringsvärde den har så tror jag inte att det är så svårt att hitta andra hälsosammare alternativ att erbjuda. Sedan kan du alltid byta ut spaghettin mot kikärtspasta, bönpasta och så vidare för att öka på näringen.

Du bor ju i LA, en stad som ligger i framkant när det gäller wellness. Vilka är topp tre hetaste hälsotrenderna just nu?

– Det är mycket medicinal mushrooms som blandas i te och nöt- och frömjölk. Bowls är såklart stort, allt ska ätas i en bowl, jag älskar det, och cannabisolja som blandas i smoothies och juicer.

Vad är ditt bästa tips för att inte trycka en chokladkaka på tvären när man är supertrött och kanske varit vaken halva natten på grund av en liten bebis?

– Det börjar i mataffären. Går du dit hungrig så är det lätt att komma hem med skräp, det vet jag själv. Om du har hälsosamma snacks hemma så blir det så mycket lättare, säger Marita Karlsson.

HÄR hittar du tre recept på boostande bowls från boken. 

LÄS MER: Back to school – höstnyheter från Nike 

LÄS MER: Vegojnut & gatumat – så äter vi just nu!