Nu vill alla orientera Image

Nu vill alla orientera

Löpning, natur och en del smartness på det – allt fler lockas av mångsidigheten med orientering. Svenska orienteringsförbundet har märkt av en boom i antalet medlemmar och tackar Tough viking-trenden för det. 

Förra året ökade antalet personer som stämplade in som medlemmar i Svenska orienteringsförbundet. Det är den första ökningen som förbundet sett på flera år.  

– Det känns bra eftersom det bekräftar vår känsla, att allt fler börjar orientera, säger förbundschef Susanne Söderholm.

Att allt fler svenskar väljer att lägga till ytterligare utmaningar till sin löpning – kartläsning med kompass och terränglöpning – kopplar hon ihop med den rådande hinderbanetrenden.

– Att springa lopp med hinder, som Tough viking, ligger i tiden och vi tror att det beror på att den motionerande människan vill ha en större utmaning än att bara springa, säger Susanne Söderholm.

I dag är närmare 75 000 svenskar medlemmar i en orienteringsklubb. Och det råder ingen brist på utmaningar för den som vill testa sin förmåga. Varje år arrangeras omkring 600 orienteringstävlingar runt om i Sverige. Många av dem har motionsklasser som är öppna för dig som inte är medlem i någon klubb utan bara lockas av en löptur där huvudet måste vara med.

– Om du är sugen på att tävla tycker jag att du ska välja en tävling nära där du bor, tipsar Susanne Söderholm. 

Karta, färdiga, gå!

HÄR kan du se vilka orienteringstävlingar som arrangeras i år och få veta hur du gör för att vara med.