Okkar SVARTA VIKA ER Í BEINNI! FINNDU ALLT AÐ 70% AFSLÁTT HÉR!

SJÁÐU SVART VIKA

Parhaat vinkkimme pelastusliivien hankintaan

Autamme sinua löytämään oikeanlaiset pelastusliivit, tarvitsit sitten liivejä lapsille tai aikuisille. Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää!

Kelluntaliivit ovat tarpeelliset lapselle muuallakin kuin pelkästään vesillä, sillä niitä tarvitaan laiturilla juostessa, kalastaessa tai altaassa leikkiessä. Mikäli lapsi ei vielä osaa uida, tarvitaan kauluksella ja haarat kiertävillä nauhoilla varusteltuja pelastusliivejä.  

Myös aikuiset tarvitsevat veneillessä kelluntaliivejä, sillä vaarana on esimerkiksi kompastua ja sitä myötä menettää tajunta, vaikka uimataitoa olisikin. Liiveistä on myös etua, jos vesi on kovin kylmää, sillä ostat itsellesi lisää aikaa, jos pelastajilla kestää saapua paikalle. Liivejä voi olla eri tilanteisiin, mutta suurin osa tyytyy perusmalliin.

OSTA TÄÄLTÄ: Pelastusliivit koko perheelle

Mitä minun tulisi pohtia valitessani kelluntaliiviä?

 – Ensiksikin kelluntaliivejä on olemassa kahdenlaisia, sellaisia, jotka vain auttavat sinua kellumaan ja toiseksi pelastusliivejä, jotka kääntyvät veteen pudonneen mukana niin, että pää on ylhäällä, Johan Isaksson Helly Hansenilta selittää.

Valitsenko pelastusliivit vai kelluntaliivit?

– Tavalliset kelluntaliivit alkavat yleensä 30 kilosta ja lapsen tulisi voida uida 200 metriä, muuten  tulee valita pelastusliivit. Monet lapset pitävät kaulusta kurjana ja haluavat samanlaiset liivit kuin vanhemmillakin. Sinun tulee kuitenkin vanhempana selittää, että sellaisen saa vasta, kun osaa uida tietyn matkan, mikä motivoi lapsia opettelemaan uimaan. 

Vanhemmat ovat luonnollisesti tarkkoja turvallisuuden kanssa. Millaisen liivin minä siis valitsisin lapselle?

– Baby safe ja Kid Safe mallit Helly Hansenilta ovat testivoittajia ja ne käännähtävät lapsen kymmenen kertaa kymmenestä. Ne ovat markkinoiden turvallisimpia pelastusliivejä. 

Mitä kokoa pelastusliivien tulee olla?

 – Sekä kellunta että pelastusliivien koot menevät painon mukaan. Istuvuus on kuitenkin tärkeintä. Jos pelastusliivisi painoraja menee 15 kilossa, mutta lapsesi on hoikka ja painaa 18 kiloa, voitte huoletta käyttää liivejä niin kauan kun istuvuus on täydellinen. Liiviä ei tarvitse vaihtaa ennen kuin lapsi kasvaa siitä ulos. Jos taas olet lyhyt mutta melko pyöreä aikuinen, kannattaa ehkä valita kokoa isompi, että istuvuus on täydellinen.

Minkälaisen nostovoiman tarvitsen? 

– Nostovoimaa mitataan newtoneissa, jonka yksikkö on N. Tavallisessa kelluntaliivissä se on 50 N mutta pelastusliivissä jopa 150 N, eli se haluaa ylös pinnalle uskomattomalla voimalla. Siksi ymmärrät, että liiviä voi käyttää, vaikkei painoluokka vastaisikaan, mikäli istuvuus on oikea. Jos sinulla on vain pelastusliivit, ne nostavat 100 kiloa ilman ongelmia.  

Onko sinulla jotain vinkkiä, jotta turvallisuus olisi varmasti 100-prosenttinen?

– Kokeile aina uutta kelluntaliiviä tai pelastusliiviä. Testaa, miltä se tuntuu vedessä! Silloin huomaat, täytyykö kelluntaliiviä kiristää ja vetää vetoketju ylös, jotta se istuu tiukasti. Liivi tahtoo nousta ylös pintaan ja se auttaa hirvittävästi, että liivi istuu tiukasti ja kunnolla. Myös lasten olisi hyvä kokeilla, miltä liivin kanssa veteen tipahtaminen tuntuu, jotta he tottuvat.   helly hansenÄlä unohda valvoa lapsia veden ääressä aina, vaikka heillä olisikin liivit! 

LUE LISÄÄ: 5 asiaa, mitä pelastusliiveistä täytyy tietää