Rätt klädsel för längdskidåkning Image

Rätt klädsel för längdskidåkning

För att bli bra på längdskidåkning krävs träning, mycket träning. Klä dig rätt så orkar du vässa formen, vi vet hur!

Eftersom längdskidåkning är en konditionskrävande sport kommer du snabbt få upp pulsen och bli varm när du tränar. Det ställer krav på dina kläder. Du vill inte riskera att bli kall och frysa när du har flera kilometer kvar på din runda, eller att dina kläder blir tunga av svett och sinkar dig.

Fredrik Erixon är en inbiten längdskidåkningsfantast som deltagit i 12 Vasalopp, är en av grundarna bakom längdåkningskursen CCC1000 och driver sajten Längdskidåkning.info, han vet hur du klär dig rätt så att du enbart kan fokusera på din åkteknik. 

– Det viktigaste är att du är välklädd och varm på händer och fötter. Jag rekommenderar att du på händerna har ett par tunna underhandskar och ett par tjockare vantar utanpå dem. Det gör att du minskar risken för skavsår på tummarna från stavarna men framförallt är det ett värmetrick. Och skulle du bli för varm när du åker kan du ta av dig de tunna handskarna, säger Fredrik Erixon, och fortsätter:

– Samma princip gäller på fötterna. Ha ett par tunna ullstrumpor närmast fötterna och ett par tjockare sockor ovanpå. Merinoull är lösningen på det mesta när det kommer till kläder att ha närmast kroppen. Jag vill också tipsa om att det finns värmande skoskydd som du kan sätta utanpå pjäxorna, utifall du är frusen om fötterna.

Förutom ull-underställ, är det något mer jag ska tänka på?

– Ja, ha vindskyddande kalsonger eller shorts på dig i ett värmande naturmaterial. När du åker längdskidor fort kan det blåsa rätt kallt. Alla som tävlar har mamelucker, långkalsonger och tights. Det senaste vi kör på i CCC1000 är att ha shortsen utanpå tightsen.

Ska jag skippa den bulliga, tjocka dunjackan hemma när jag ska åka?

– Ja, ta på dig flera lager i stället. Ovanpå understället och mellanlagret är det skönt att ha en väst, till exempel en cykelväst eller en fleeceväst, och sedan en vindjacka eller en funktionsjacka ovanpå det. 

Finns det något jag ska undvika?

– Ja, och det är allt vad bomull heter. Ha inte på dig något plagg som är av bomull, eftersom det först blir varmt och sedan iskallt. 

Ska jag ha sportglasögon på mig?

– Ja, i alla fall om du ska åka bakom någon och ligga nära den personen. När du tävlar har du sportglasögon för att skydda ögonen mot stavspetsar och från snö som skvätter upp från personen framför dig. 

Vad ska jag ha på huvudet?

– En vanlig mössa som sitter bra och är skön, gärna i ett funktionsmaterial. Du ska inte ha en toppluva som suger åt sig svett på dig, den kommer bli dyngsur eftersom du svettas mycket mer när du åker skidor. Du kan svettas om huvudet och kroppen fastän du är iskall om händerna. 

Hur ska jag känna mig när jag kommer ut?

– Du ska inte vara jättevarm men se till att du inte fryser, det kommer inte vara kul att komma igång med åkningen om du fryser varje gång innan du ska börja träna. 

fredrik erixon
Fredrik Erixons bästa måltid på Vasaloppet är supersnabba 4.44. Så snabbt åkte han 2012. Foto: Privat

Har du all utrustning du behöver för en tur i spåret? Hos oss hittar du pjäxor, tillbehör för både längdåkning samt alpint och snowboard

LÄS MER: Så köper du rätt längdskidor

SHOPPA HÄR: Allt du behöver för längdskidåkningen