Okkar SVARTA VIKA ER Í BEINNI! FINNDU ALLT AÐ 70% AFSLÁTT HÉR!

SJÁÐU SVART VIKA

Så löptränar du med en vän – utan att tävla mot varandra

Våga släpp fokus om tider och låt löpningen styras av känslan. Löpcoachen Johanna Nilsson tipsar om hur du kan sluta tävla och jämföra dig med kompisarna och de du följer på Instagram.

Det är en hårfin gräns mellan att sporras av kompisen i löpspåret och att tävla mot varandra. En av Sveriges bästa långdistanslöpare Johanna Nilsson tycker att med rätt fokus och glädje i löpningen kan du hålla dig skadefri och utvecklas oavsett när du börjar träna. 

– Jag vet vikten av att ibland släppa fokus på tider och låta känslan i löpningen styra, säger Johanna Nilsson som erbjuder coachning och kurser i företaget Vinden mot kinden.

Hur ser du på att löpträna med en kompis? 

– Det beror lite på vad du vill få ut av passet. Ibland kan det vara bättre att träna med en vän för att sporras mer och dra nytta av varandras energi och fart. Andra gånger kan det leda till ett misslyckande om den ena är bättre än den andra. Fundera på vilket syfte du har med löpningen och hur du mår. Jag personligen tycker om att springa ensam i skogen när jag är väldigt stressad, medan jag gärna springer med en vän när jag har mer energi och vill socialisera mig. 

Hur ska vi göra för att inte börja tävla mot varandra när vi tränar ihop? 

– Det är väldigt individuellt. En del människor är tävlingsmänniskor och ser nästan tävling i allt. Ni kan försöka fokusera på er själva och dra nytta av varandras styrkor och egenskaper. Om du vet att din kompis är snabbare än du är det bra att tänka ”jag ska inte hålla samma fart, springer hon ifrån mig så gör hon det för att jag vet att jag inte ligger på den nivån”. 

Har du några fler tips? 

– Ett sätt kan vara att ta hjälp av varandra som gas och broms, speciellt vid intervaller där den långsammare av er har en rygg att följa. En person som inte håller lika hög hastighet som du kan få dig att springa långsammare och därmed få en möjlighet att utöka distansen. Om ni däremot känner att det blir för mycket tävling kanske det typ av umgänget inte passar i spåret. 

Hur ska vi båda få ut någonting av löpningen om vi ligger på olika nivåer? 

– Då är intervallträning perfekt! Eller så kan ni träna på en rundslinga, som en grusväg eller en löparbana på 400 meter, där ni båda kan hålla er egna fart.

Vad har du för tips till någon som ofta jämför sin löpning med andras?

– Att jämföra sig med andra kommer inifrån och det är så vårt samhälle ser ut. Ett tips är att försöka gå tillbaka till syftet. Vad är syftet med din löpning? Att bli snabb på kortare distanser? Då får du fokusera på det, lyfta dina kvaliteter och inte jämföra dig med andra. Påverkas du negativt av andras bilder på Instagram kan du ta en paus från det.

Vad ska jag göra om jag ofta stirrar mig blind på tiden under löprundan? 

– Träning ska inte vara tävling. Vissa pass går lättare att genomföra, medan du känner dig stum i kroppen och inte har någon fart under andra pass. Det har med dagsformen att göra. Jag tycker att du ska lämna klockan hemma, låt kroppen bestämma vad som känns bra och inte. Klockan visar även olika beroende på vilket underlag du springer på, om du springer i backar eller på plan mark. Den säger inget om du inte springer exakt samma runda. 

Ska jag alltid sträva efter att springa snabbade och längre? 

– Nej, våga springa långsamt, det får dig att utvecklas så att du bygger upp din uthållighet. Kör kanske ett pass i veckan som är hårdare och resten i ett lugnare, mer harmoniskt tempo som bygger upp uthålligheten. Kör du 3-4 hårda pass i veckan bränner du ut dig.

Sugen på att ta löpningen till en ny nivå? Spana in vårt utbud av löparskor och löparutrustning

LÄS MER: Enkla tekniktipsen för löpningen

LÄS MER: Så tacklar du en dålig löprunda