Video: Sådan taper du dit knæ efter en skade
Skadet, slidgigt eller løberknæ? Naprapaten Anna Lundeberg viser, hvor nemt du kan stabilisere dit knæ med kinesiotape.
Kinesiotape er et varmt emne blandt blandt atleter og naprapater. Hovedformålet er at stabilisere en bestemt kropsdel efter en skade. Du kan bruge kinesiotape på mange forskellige områder, f.eks. lænd, skuldre og ankler, og der er flere forskellige måder, man kan tape på. Vi har fået hjælp af Anna Lundeberg, aut. naprapat og fysioterapeut i sportsmedicin. Hun viser, hvordan man sætter tape på for at normalisere og stabilisere et skadet knæ.
– Ideen er, at du skal have støtte samtidig med, at du stadig har fuld kontrol over dit knæ. Tapen er god, hvis du f.eks. har slidgigt, og i slutningen af videoen viser jeg også, hvordan du taper et løberknæ, siger Anna Lundeberg.
Du kan tape dit knæ efter en skade for at opnå stabilitet omkring din knæskal under genoptræning. Du kan også tape dit knæ, hvis det f.eks. peger lidt indad mod det andet knæ, det har mange unge mennesker en tendens til. Ideen med tape er ikke at at stoppe med træning, men det skal stabilisere dit knæ, så du kan udføre forskellige aktiviteter, helt som du plejer.
– Før du sætter tape på, bør du overveje hvilke strukturer, du vil påvirke. Når man arbejder med træning, taler man ofte om aktivering af musklerne, men her handler det om at stabilisere og bruge strukturerne omkring.
Du kan uden problemer gå i brusebad med tapen på, og den holder i op til to uger. Tapen er lavet af bomuld og akryllim, og du kan bruge den, hvor du vil, undtagen på åbne sår og eksem.
– Ideen er ikke, at du skal have tape på hele tiden. Brug en omgang, og mærk efter, om du har brug for mere tape. Prøv to til tre omgange i et par uger. Tapen er et supplement og en punktindsats f.eks. efter en skade, det er ikke til langvarig brug.
Sådan taper du et knæ med kinesiotape
#1. Sørg for, at dine knæ er rene, tørre og uden creme. Mål først hvor lange striberne langs knæets side skal være, før du klipper. Personen i videoen er 163 cm, og her har vi brugt 20-25 cm tape. Hellere for meget end for lidt tape.
# 2. Afrund hjørnerne på de to stykker tape, så de ikke går op, når du tager tøj af og på. Del den ene halvdel i to stykker, så det danner et Y. Fjern papiret på bagsiden af tapen, så du nemt kan sætte det på, uden at det klister.
# 3. Sæt tapen på (tapen må ikke strækkes ud). Sid på en stol eller et bord, så din fod er fri. Strukturen omkring knæet må ikke strækkes ud. Du kan mærke, hvordan tapen udvider sig, når du strækker dit ben.
# 4. Fastgør den ende af tapen, der ikke er delt, over knæskallen på ydersiden af låret. Fortsæt med at tape indtil du når knæskallen, hvor de delte striber skal drejes rundt om knæskallen i hver sin retning.
# 5. Brug samme metode, når du skal tape over knæskallen på lårets inderside. Det betyder ikke noget, at tapen påføres ovenpå hinanden. Aktivér klæbemidlet på tapen ved at gnide det på.
# 6. Mål et stykke tape, der skal sættes på under knæskallen og afrund alle hjørner. Fjern papiret på bagsiden. Stræk den midterste del af tapen og sæt det på lige under knæskallen. Fastgør derefter enderne uden at strække dem.
# 7. Nu er du færdig med at sætte tape på og dit knæ er stabiliseret! Har du et springerknæ, er det nok med tape under knæskallen.
# 8. Hvis du har et løberknæ, kan du sætte mere tape på ydersiden af knæet. Sæt tape på langs knæets yderside, du skal helst sidde ned. Når du strækker dit ben, vil tapen også strække sig og dermed stabilisere dit knæ. Det løfter bindevævet, så musklerne kan arbejde videre.
SHOP HER: Hele vores sortiment af sportstape
LÆS MERE: Sådan behandler du en forstrækning