Skillnaden mellan pulsklocka och pulsband Image

Skillnaden mellan pulsklocka och pulsband

Allt fler pulsklockor har en inbyggd pulsmätare för att på ett smidigt sätt kunna registrera din träning. Men är det lika effektivt som att träna med ett pulsband? Experten reder ut! 

Pulsmätning vid handleden, även kallad optisk pulsmätning, finns i de flesta pulsklockor som marknaden erbjuder. Där mäter du pulsen genom att registrera blodflödet i armen med hjälp av optiska system i form av ljuskällor. Ju fler ljuskällor en klocka har för att mäta blodflödet, desto bättre blir registreringen. Pulsband sitter i stället runt bröstkorgen och mäter pulsen genom hjärtats elektriska signaler, EKG-signaler, som i regel ger en mer korrekt mätning. 

– Det finns fördelar och nackdelar med båda. Pulsband är bättre eftersom det registrerar pulsen direkt från hjärtat och reagerar därför snabbare och mäter noggrannare. Optisk puls är däremot smidigare att använda men har begränsningar vid viss typ av aktivitet, säger Olof Lindberg, distriktansvarig på Polar. 

PulsklockaEn pulsklocka gör sig bäst vid distansträning såsom löpning och cykling, där du vill kunna lämna telefonen hemma. 

Ett par sporter och träningsformer kommer att påverka pulsmätningen med en pulsklocka. Bland annat racketsporter där du har en extrem armrörelse, som tennis och padel

– När du svingar armen så som du gör i de sporterna förändrar du blodcirkulationen och flödet i armen. Det kan i sin tur leda till större felmarginaler. Samma sak händer om kroppen och huden blir väldigt kall, så se till att huden under klockan alltid är varm. 

I grunden finns det alltså möjlighet att manipulera pulsen vid optisk pulsmätning, oavsett orsak, genom att exempelvis strypa blodflödet. Därför är det extra viktigt att klockan sitter korrekt på handleden för att du ska få en så felfri mätning som möjligt. 

– Det vanligaste misstaget är att du bär klockan fel, den sitter för löst och för långt ned på armen. Ju tightare en klocka sitter, och att den sitter ovanför handledsbenet, desto bättre kommer den att avläsa pulsen. En regel är att inget ljus får träffa pulssensorn på klockans undersida, utan plattan ska sitta tight mot handleden. 

PulsbandPulsband passar perfekt vid träning på en minimal yta, exempelvis vid spinning, CrossFit och gym, eftersom du kan lägga den parkopplade enheten inom ett par meter. 

Den största fördelen med att välja en pulsklocka framför ett pulsband är att du får fler funktioner i en och samma klocka, samt att du kan använda den utan en extern enhet. Något som framför allt löpare uppskattar väldigt mycket. 

– För att ett pulsband ska fungera behöver du oftast ha en mottagare, som telefon eller klocka, inom ett par meter för att kunna registrera mätningen. Med handledspuls är du alltid redo utan tillhörande enhet. 

SHOPPA HÄR: Vårt breda utbud av pulsklockor, band och aktivitetsmätare

LÄS MER: Hitta rätt pulsklocka från Polar

LÄS MER: Stort test! Våra bästa pulsklockor i alla prisklasser