Test: Våra bästa miniband
Att träna med miniband har aldrig varit populärare. Vår PT förklarar skillnaden mellan motstånden och hur du kan använda respektive modell.
Det här testet är från 2018. Läs vårt test av årets bästa träningsutrustning 2020!
Miniband är ett litet gummiband som du använder vid träning, stabilisering och rehabilitering. Förutom material, bredd och tjocklek är det främst motståndet som skiljer sig mellan de olika produkterna du hittar hos oss. Minibanden är klassificerade efter motstånden lätt till extra hårt, vilket enkelt översätts till hur mycket motstånd gummibandet ger när du drar ut det. Ett miniband med lätt motstånd är lättare att dra ut än vad ett miniband med hårt motstånd är.
Generellt sätt ger ett lätt miniband ett motstånd mellan fyra till 15 kilo, beroende på hur mycket du drar ut det. Medium ger ett motstånd upp till 25 kilo och hårt upp till 35 kilo, men det varierar från märke till märke.
– Ett miniband med lätt motstånd är ett allround-band som till nittio procent används vid rehabilitering. Du kan även använda det vid uppvärmning eller som ett tillägg under ett tungt styrkepass. Exempelvis kan du ha det runt knäna när du kör tunga knäböj för att behålla tekniken i höften, säger PT:n Eva Sjöholm och fortsätter:
– Du går över till ett miniband med medelhögt motstånd när du känner att ett lätt miniband inte ger det motstånd du önskar i övningen. Medelhögt motstånd används främst vid rehabilitering, stabilisering och aktivering. Du kan använda det till övningar för hela kroppen, allt från axelövningar till rump- och benträning.
PT:n Eva Sjöholm jobbar som instruktör på Wörkout och hos oss på Sportamore. Vill du bli inspirerad och få träningstips? Följ henne på Instagram!
De hårda minibanden är de som används minst, och riktar sig främst till atleten som är väldigt stark och känner att medelhögt motstånd är för lätt. Det används främst till styrkeövningar för ben och rumpa.
– Motståndet ska anpassas efter din egen styrka och dina behov. När du tränar med miniband som motstånd är det meningen att du ska känna av det. Känner du inte av minibandet och kan göra upp till hundra repetitioner utan att bli trött, har du ett för lätt band.
Däremot bör du inte välja det högsta motståndet bara för att du ska köra styrketräning.
– För att få den bästa effekten av att träna med ett miniband bör du kunna behålla tekniken under hela övningen. Du ska jobba med den muskelgrupp som är i fokus utan att exempelvis tappa ryggen när du går ned i knäböj eller spänna halsen när du tränar axlar. Kroppen är otroligt smart och vill gärna lösa det som inte känns enkelt. Tränar du med för mycket motstånd kan de muskelgrupperna som inte är i fokus hjälpa till, vilket kan leda till att du belastar kroppen fel.
Det bästa med miniband, enligt Eva Sjöholm, är att du kan vara väldigt kreativ i din användning samt att du kan använda det i hemmet, på resan eller på gymmet. Det är även du själv som avgör hur tufft passet blir beroende på motstånd och övningar.
Så tolkar du motstånden:
- Lätt motstånd: rehabilitering.
- Medelhögt motstånd: aktivering, rehabilitering och stabilisering.
- Högt och extra högt motstånd: styrketräning.
Test av: Blacc Flex Band 4-pack
Märke: Blacc
Modell: Flex Band 4-pack, fyra stycken i fyra olika motstånd: lätt, medelhårt, hårt och extra hårt.
Rekommenderat pris: 249 kronor.
Material: Gummi.
Typiska kunden: Vardagsmotionären som tränar någon gång i veckan och vill kunna välja mellan flera olika motstånd.
PT:ns kommentar:
– Du får fyra olika motstånd för ett väldigt bra pris. Alla miniband är snäppet mjukare än resterande band i testet, exempelvis så är Blaccs miniband med hårt motstånd mjukare än Casalls miniband med hårt motstånd. Eftersom de är så pass mjuka och kommer i fyra olika motstånd passar de allt ifrån nybörjare och motionärer till den som tränar ett par gånger i veckan. Det bästa är att minibanden är breda och väldigt elastiska. Däremot är de tunna, vilket kan dra ned hållbarheten om du använder dem flera gånger varje dag.
Test av: Abilica RubberBand 2-pack
Märke: Abilica
Modell: RubberBand, två stycken miniband i samma motstånd per förpackning. Säljs separat; lätt, medelhårt och hårt.
Rekommenderat pris: 149 kronor/paket.
Material: Nedbrytningsbart naturgummi.
Typiska kunden: Motionären som kör ett par gånger i veckan och har stenkoll på vilket motstånd på miniband du önskar, så att du inte behöver använda alla tre.
PT:ns kommentar:
– Allround-band som är smalare än de andra märkena. Det är en smaksak om du föredrar smala eller breda miniband, ett smalt band med lätt motstånd knölar sig inte som ett brett band kan göra. Däremot kan ett smalt miniband med hårt motstånd skära in lite i huden. Motstånden är överlag snäppet mjukare än Casall och Better Bodies, men hårdare än Blacc. Jag gillar att du kan köpa minibanden var för sig. Vet du vad du ska träna och bara är ute efter ett miniband med lätt motstånd kan du enkelt köpa det utan överflödiga band som ligger hemma och samlar damm. Det är också lättare att köpa ett nytt miniband när ett har gått sönder, utan att behöva köpa ett helt set.
Test av: Better Bodies Resistance Mini Band
Märke: Better BodiesModell: Resistance Mini Band, tre stycken miniband i tre olika motstånd: lätt, medelhårt och hårt. Säljs i ett och samma paket.
Rekommenderat pris: 249 kronor.
Material: Latex.
Typiska kunden: Gymnörden som hittar användningsområden till miniband med olika motstånd.
PT:ns kommentar:
– För det första så skiljer sig Better Bodies miniband i färg mot resterande band. Det känns som att de är designade för de modemedvetna atleterna med den militärgröna färgskalan. Latex-materialet erbjuder en hög kvalitet och minibanden sitter riktig bra på kroppen. De håller även spänsten väldigt bra, så de här kan du slita med hälsan. Modellerna är lika breda som varianterna från Casall och Blacc, och har samma motståndsskala som Casalls miniband (åt det hårdare hållet). Perfekt för dig som använder miniband med olika motstånd under ett och samma träningspass. Plus för det grymma priset!
Test av: Casall Rubber Band 2pcs
Märke: Casall
Modell: Rubber Band 2pcs, två stycken miniband i samma motstånd per förpackning. Säljs separat; lätt, medelhårt och hårt.
Rekommenderat pris: från 149 kronor/paket.
Material: Naturgummi, kan innehålla spår av latex.
Typiska kunden: Du som är van att träna och vet precis vilket motstånd du önskar för din rehabilitering eller träning.
PT:ns kommentar:
– Jag uppskattar att de här minibanden är åt det bredare hållet eftersom det då är större chans att de sitter på plats när du utför en övning. De påminner väldigt mycket om, och har samma motståndsskala, som Better Bodies miniband. Plus för att minibanden är tillverkade i naturgummi, det i kombination med den breda modellen gör dem väldigt hållbara. Även spänsten behålls eftersom produkten är tillverkad i naturgummi och inte ett syntetmaterial. Eftersom minibandet med lätt motstånd är tunnare än de andra två från Casall finns det en risk att bandet knölar ihop sig, ogillar du det kan en smalare modell vara att föredra.
SHOPPA HÄR: Alla våra gummiband
LÄS MER: 6 rumpövningar med gummiband
LÄS MER: Träna överkropp med gummiband