Okkar SVARTA VIKA ER Í BEINNI! FINNDU ALLT AÐ 70% AFSLÁTT HÉR!

SJÁÐU SVART VIKA

Treenivinkit loppuunpalaneille

Johan Norén toipui työuupumuksestaan fyysisen treenin avulla. Nyt hän suosittelee muita uupumuksesta ja loppuunpalamisesta kärsiviä tekemään samoin. 

Johan Norén on inspiroiva henkilö, joka avoimesti jakaa tarinansa, kuinka hän päätyi toimitusjohtajan ja monen firman osakkaan paikaltaan sairaslomalle loppuunpalamisen vuoksi ja kuinka hän joutui rakentamaan jälleen henkisen ja fyysisen vahvuutensa alusta.

LUE LISÄÄ: Johan treenasi itsensä terveeksi uupumuksestaan

Nykyään hän treenaa lähes joka päivä, mutta sairasloman alussa treenaminen tuntui vielä kaukaiselta ajatukselta. 

– Kun olet päästäsi sairas, aivan kuten minä olin, et voi aina luottaa tunteisiisi. Kun aluksi minulle ehdotettiin kävelyä, ei minun tehnyt mieli mennä, en halunnut elää. Veljeni sanoi "en välitä, mitä tunnet, nyt mennään". Olen todella kiitollinen, että hän jaksoi pakottaa minut aluksi, sillä en olisi kyennyt siihen itse, sanoo Johan Norén ja jatkaa:

– Päästäni olin sairas, mutta kroppani oli terve. Sairaanhoidosta annettiin sairaslomaa kokonaisuutena, mutta ei vaadittu liikuttamaan kehoa, vaikka keho lääkitsee itse itseään olemalla fyysisesti aktiivinen. Liikkuessasi aivosi kehittävät hyviä aineita, kuten useat tutkimuksetkin todistavat. 

OSTA TÄÄLTÄ: Treenivaatteet- ja varusteet löydät meiltä Sportamorelta

Norén suosittelee fyysistä aktiivisuutta kaikille, joilla on diagnosoitu loppuunpalaminen tai uupumus. "Treenaamisen" ei tarvitse aluksi tarkoittaa salitreeniä tai juoksulenkkiä. 

– Minun maailmassani myös uupunut voi tietysti treenata, mutta jossakin tapauksissa treeninä voi käydä sängystä nouseminen, ulos meneminen ja suihkussa käyminen. Voit edetä pienin askelin. Kärsivällisyyden treenaaminen on isoin haaste: se, että jaksaa puskea itseään eteenpäin pienin askelin, vaikka onkin sairas.

Nykyään Johan Norén työskentelee muun muassa uupumuksen, loppuunpalamisen tai psyykkisen sairauden takia sairaslomalle joutuneiden valmentajana. Tunnin aikana he saavat suorittaakseen harjoituksia, joissa täytyy ehdottomasti olla läsnä, jotta he voisivat rikkoa vanhoja tapojaan ajatella. Harjoitukset voivat olla esimerkiksi pilatespallolla istumista jalat ilmassa, sillä mikäli ajatus karkaa, menetät samantien tasapainon. 

– Ja koska kyseessä on jo itsessään saavutus tulla paikan päälle, yritän luoda mahdollisimman paljon onnistumisen tunteita. Yritän saada hyvät puolet esille, jotta ne tukisivat itsetuntoa, sillä sairastuneena et usko itseesi ellei joku toinen usko. Valan valmennettaviini niin paljon toivoa ja uskoa kuin pystyn, jotta he voisivat palata pian sairaslomalta töihin. 

Mistä tiedän, kuinka lujaa voin treenata?

– Uskon, ettei aina tarvitse treenata lujaa, mutta harjoittelun on oltava johdonmukaista huolimatta valitusta lääkityksestä. Ei lääkkeitäkään voi ottaa kahtena päivänä seitsemästä. 

Voitko suositella yhtä treenimuotoa, joka sopii erityisesti loppuunpalaneille ja uupuneille?

– Kävely on yksi, mitä aina suosittelen, sillä sen taitavat kaikki! Ei ole kyse mistään tietysti harjoitusmuodosta tai treenistä, vaan treenistä voi jollekin käydä vaikka metsässä istuminen. Omana toipumisaikanani kalastin paljon ja vietin paljon aikaa metsässä, se oli sekä vaikeaa että raskasta. Treenin tavoitteena on oltava hyvinvointi. 

Jos uskon olevani matkalla kohti uupumusta, mitä minun tulisi tehdä?.

– Pysähdy ja pohdi, mitkä ovat seuraukset, mikäli ylität rajan. Sinun tulee ymmärtää, että rajan ylittämistä seuraa trauma, josta monet eivät ehkä koskaan palaudu. Sen pitäisi olla sinulle herätys, jonka myötä voit muuttaa käytöstäsi ja arvojasi.  

Mitä voin tehdä, jos näen läheiseni on palamassa loppuun? 

– Ota merkit vakavasti! Et kuitenkaan voi vain mennä kysymään henkilöltä, sillä hän suurella todennäköisyydellä kiistää asian. Ongelmat aiheutuvat usein elämäntavasta. Kerää henkilön läheiset ympärillesi ja kerro kokemuksistasi. Voit neuvoa henkilön sellaisten ammattilaisten, jotka tunnistavat oireet, luokse, jotta henkilön olisi mahdollista ymmärtää, mihin uupumus voi pahimmillaan johtaa. On vaikea selittää ja ymmärtää, mnkälaisesta traumasta on kyse, jos ei ole sitä itse kokenut.  

johan norén
Viime syksynä Johan Norén  kisasi Iron man -kilpailussa Kalmarissa, mikä saavutus! Seuraa hänen instagram-tiliään @jnorrre, mistä näet lisää inspiroivia kuvia.  Foto: Privat