IL NOSTRO BLACK WEEK È VIVO! QUI TROVI SCONTI FINO AL 70%!

VEDERE BLACK WEEK

Tämän vuoksi stressi on niin vaarallista

Monet tietävät stressin olevan vaarallista, mutta tiedätkö miksi? Asiantuntija Tanja Dyredand selittää miten asiat ovat.

Stressi on suuri terveysongelma, mutta siitä huolimatta monet jopa melkein kehuskelevat kun he ovat stressaantuneita. Se, että sinulla on paljon tekemistä, yhdistetään usein siihen, että olisit tärkeä tai haluttu henkilö. Tosiasiassa pitkäaikainen stressi vaikuttaa kehoon kuitenkin tuhoisalla tavalla.

- Lo stress pistää eri kehon prosesseja käyntiin, ja jos nämä jatkuvat pidemmän aikaa, johtaa stressi sairauteen, niin kehossa ja mielessä, sanoo Tanja Dyredand, mindfulnesscoach YouTube-tilin Mindfully Tanja takana.

Kun alistut stressille, joko ulkoisesti pakollisten asioiden, työn, kouluhommien tai ajanpuutteen vuoksi, tai sisäisesti asettamalla itsellesi vaatimuksia, huolen tai pelon vuoksi, asettuu kehosi korkeimpaan valmiustilaan. La modalità "combatti o fuggi", eli tilaan, è automatica, ma è anche in grado di dare una risposta a chi vuole combattere o fuggire. Aikaisemmin tämä oli tärkeää ihmisten eloonjäämisen kannalta.

-Tässä "taistele tai pakene" -tilassa lisämunuaiset käynnistyvät ja tuottavat stressihormoneja, adrealiinia ja noradrealiinia. Sydän ja lihakset saavat ylimääräistä energiaa, syke nousee, tunnet itsesi hetkeksi pirteämmäksi ja saat enemmän kortisolia. Verensokeri nousee, jotta saat enemmän energiaa ja jotta jaksaisit taistella tai paeta siltä, joka sinua stressaa. Kaikki suoliston ja vatsan toiminnot lakkaavat, sillä stressitilanteissa ei ole tarkoitus syödä tai ravita itseään. Sykkeesi nousee, mutta voit keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Kehon täytyy avustaa valtavilla määrillä vitamiineja ja mineraaleja ja painostaa vastustuskyä hieman enemmän.


Sitten kun stressitilanne loppuu, menee keho vastakkaiseen asemaan luodakseen taas tasapainon. Tarvitset ylimääräistä rasvaa ja hiilihydraatteja (sokereita), jotta saavuttaisit tasapainoisen tason tämän nopean kulutuksen jälkeen. Voit tuntea itsesi täriseväksi, väsyneeksi ja vähän surulliseksi, sillä hormonitasapainoa on "järkytetty". L'ormonit vaikuttavat uskomattoman paljon siihen, miten voit, mitä mieltä olet itsestäsi ja miten reagoit iloon, vihaan, uneen ja miten pirteäksi ja itsevarmaksi tunnet itsesi.

- Jos alistut lyhytaikaiselle stressille, esimerkiksi muutamaksi tunniksi joka toinen viikko tai muutamia kertoja kuukaudessa, ei tämä vaikuta kehoon mitenkään muutoin, kuin että olet käyttänyt suuria energiamäriä hetken ajan. Mutta jos stressi jatkuu viikkoja, joskus monta päivää putkeen tai jopa vuosi toisensa jälkeen, vaikuuttaa tämä tietenkin kehoon. L'ormonitasapaino on jatkuvassa epätasapainossa. Kortisoliarvot (korkea verensokeri) ovat koholla, sykkeesi kasvaa ja vastustuskyä kiusataan kerta toisensa jälkeen.

Vatsasi ja suoliston toiminnot lakkasivat toimimasta pitkäaikaisen stressin aikana, minkä vuoksi suolisto ei pysty huolehtimaan ruuasta, et siis pysty käyttämään kaikkia ruuan sisältämiä hyödyllisiä vitamiineja ja mineraaleja hyväksi. Tämä voi pitkittyneenä johtaa painonnousuun, mikä ei myöskään ole hyväksi keholle.

- Lo stress è un fattore di rischio per la salute e la sicurezza di chi lo subisce. Ehkä syöt enemmän näitä ja saat enemmän puhdistettua sokeria kehoosi, mikä itsessään on koukuttavaa ja voi vaikuttaa eri sairauksiin. Samanaikaisesti kehosta puuttuu erityisesti tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja ja vastustusky vähenee. Silloin on helpompi sairastua. Kehosi on vastaanottavaisempi viruksille, bakteereille, sienille ja parasiiteille. Vatsa- ja suolistosairaudet ovat yhteydessä stressiin, aivan kuten sydänongelmat, ekseema, allergiat, hiustenlähtö, nivelsärky ja niin edelleen, koska kehon kaikki toiminnot käyvät koko ajan ylikierroksilla stressin aikana. Pahimmassa tapauksessa romahdat täysin, jolloin kehosi ei vain enää jaksa enää.

Silloin kun sinulla on ollut adrealiinia ja noadrealiinia kehossasi tavallista enemmän pidemmän ajan, on serotoniinitasojen (unihormoni), oksitosiinin (rauhoittava, stressiä vähentävä), ja endorfiinin (onnellisuushormoni) tasapainon saavuttaminen vaikeampaa, sillä ne ovat yhteydessä hormonijärjestelmään. Tästä voi myös aiheutua noidankehä, jolloin stressi luo lisä stressiä.

- Koska voit keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan, lisääntyy tarkkaamattomuuden riski stressin aikana ja missaat asioita, jotka puolestaan lisäävät sisäistä stressiäsi. Sen vuoksi on todella tärkeää pitää itsestään huolta, varata aikaa kunnolliseen palautumiseen ja löytää tapa, joka sopii juuri sinulle, jotta tuntisit itsesi rauhalliseksi ja levolliseksi.

Tanja Dyredandin viisi parasta vinkkiä:

Näin poistat stressin elämästäsi

  1. Mieti miten elät. Mihin käytät aikaa elämässäi? Miten jaat päiväsi ja viikkosi?
  2. Opettele sanomaan ei!
  3. Ajattele positivisemmin. Löydä kiitollisuus ja se, joka antaa sinulle energiaa.
  4. Suunnittele palautumiselle aikaa. Suunnittelet varmasti ajan treeneillesi, tapaamisillesi ja muulle, mutta tarvitset myös aikaa, jolloin saat vain olla.
  5. Sammuta puhelin ja tietokone. Päätä aika, jolloin et ole tavoiteltavissa.