Träna med barn Image

Träna med barn

Lägg paddorna åt sidan och uppmana barnen till rörelse på ett roligt sätt! Så här gör personliga tränaren Anna Tennmark när hon tränar med sin dotter Nora

I Kristallen-prisade tv-programmet Gympaläraren berättade barnhälsoforskaren Daniel Berglind på Karolina Institutet i Solna att endast 30 proc. av fyraåringarna rör på sig tillräckligt mycket, alltså har en intensiv aktivitet på 60 minuter per dag.

Det ser inte bättre ut bland de äldre barnen. Enligt Skolinspektionen deltar inte var femte högstadieelev på skolidrotten. Tyvärr är det också så att var femte barn är överviktigt och att stillasittandet ökar, vilket leder till att den psykiska hälsan försämras, rapporterar Folkhälsomyndigheten. Den enkla lösningen? Inför mer motion och träning i vardagen!

LÄS MER: Kalle Wahlströms patarimai: Så får du barnen att vilja träna
LÄS MER: Anna Tennmarks träningstips till nyblivna mammor

grodhopp
Grodhopp är roligt och jobbigt för både barn och vuxna!

Anna Tennmark är personlig tränare och mamma till 10åriga Nora Tennmark Taher. Hon tycker att det går utmärkt att ta med barnen ut på rundan och träna ihop.

- När du själv ska ut så kan du förstås ta med barnen, det är inte bara hälsosamt, utan även roligt! Ni får umgås, skratta och dela en fin stund ihop i den annars fullspäckade vardagen. Ni skapar gemensamma minnen och att den egna träningen blir av är förstås ett stort plus, säger Anna Tennmark, som bloggar HÄR.

Hur ska jag göra då?

- Gör det inte så komplicerat! Huvudsaken är att ta sig ut, röra på sig och få in det i vardagen. Ett tips för att få barnen att tycka det är roligt är att låta dem prova på en massa olika aktiviteter och sporter, som ni kan göra tillsammans. Det kan vara att simma, klättra, cykla, rida eller bara gå ut i skogen.

Ditt bästa tips för att få din dotter Nora att tycka om träning?

- Vi gör träningen till en lek där Nora får välja övningar och lägga upp träningspasset. Då blir det roligt att utföra och min erfarenhet är att barn tycker om att röra på sig och att vara kreativa och komma på nya övningar. Att ge ditt barn aktivitet i vardagen gör att träning blir något naturligt, kul och lättsamt.

LÄS MER: Lär barnen äta nyttigt (Jo, det går!)

situps med klapp
Mycket pepp är viktigt när du tränar med barnen! Ge dig själv lite extra pepp genom att följa Anna Tennmark på Instagram.

LÄS MER: Så här kan du träna med kidsen
LÄS MER: Tėtis fitnesas: Föräldrar, aktivera era barn!

När barnen själva får välja:
Här är 10-åriga Noras favorit-träning

  • Armhävningar
  • Grodhopp
  • Dips på bänk
  • Balansgång
  • Plankan
  • Atsisėdimai su plaštakomis
Patarimai: Sätt ihop övningarna och gör det som en cirkel eller en hinderbana, bara fantasin sätter stopp!

nedvarvning
Glöm inte att ha roligt när du tränar med ditt barn, och avsätt gärna lite tid för nedvarvning ihop.

LÄS MER: Klä barnen rätt för fotbollsträningen