Treenaaminen stressaantuneena, hyvästä vai pahasta?
Stressi on (valitettavasti) mukana monen elämässä. Pitäisikö todella stressaavina hetkinä treenata kuten tavallisesti tai skipata treenit? Asmeninė trenerė Malin Karlstrand on tätä mieltä!
Treenaus voi tehdä ihmeitä keholle ja mielelle kun tunnet olosi hieman stresssaantuneeksi ja tällöin lähdet salilta kevein mielin ja keho ihanasti väsyneenä. Toiset hetket ovat kuitenkin vielä stressaavampia ja syke kohoaa stressin takia, ei intensiivisen treenin.
Kannattaako stressaavan päivän jälkeen treenata?
- Riippuu siitä, millä tavoin olet stresssaantunut. Pieni stressi voi olla positiivista siinä mielessä, että olet tehokkaampi. Tällaisen "positiivisen" stressin aikana saa treenata. Silloin kun olet liian stressaantunut ja stressistä tulee negatiivista, ei treenaus välttämättä ole pahasta, mutta mieti treenaustapaasi, personal trainer ja bloggari Malin Karlstrand sanoo ja jatkaa:
- Yksinkertaisesti selitettynä: Mitä stressaavampaa elämäsi on, sitä rauhallisempaa ja matalatehoisempaa treeniä pitäisi tehdä. Stressaavina päivinä ei ole mitään järkeä kiirehtiä salille lounastauolla tekemään intensiivistä treeniä, sillä tällainen treeni voi stressata kroppaa entisestään. Et välttämättä saa treenauksen positiivisia vaikutuksia vaan stressannut enemmän ja tuloksesi kärsivät. Sen sijaan jooga tai muu matalatehoinen treeni voi olla hyvästä.
LUE LISÄÄ: Tämän vuoksi stresssi on niin vaarallista
Jooga, pilates, body balance tai muu matalatehoinen treeni voi vähentää stressiä. Kuva: Istock
Joskus stressaavina hetkinä pää voi tuntua väsyneeltä ja keho virkeältä tai päinvastoin. Pitäisikö minun kuunnella kehoani vai päätäni kun mietin, pitäisikö treenata vai levätä?
- Siinä on hiuksenhieno ero. Väsyneenä ja stresssaantuneena treeni voi todellakin tulla tarpeeseen, mutta samalla treeni voi olla viimeinen niitti. Kehon tai mielen kuunteleminen on yksilöllistä, mutta kannattaa tarkastella omaa yleisvointia. Jos olet niin stresssaantunut, että tunnet olosi jatkuvasti väsyneeksi, kärsit univaikeuksista ja jos keho tuntuu yleisesti todella stresssaantuneelta, pitäisi kuunnella päätään, joka sanoo, ettei treenaus ole hyvä idea. Mutta jos tunnet, että olet väsynyt vain tietyn päivän vuoksi, voit kuitenkin treenata ja katsoa, mitä tapahtuu.
Treenaamisella voi olla myös hyvä vaikutus stresssiin, eikö vain?
- Kyllä, totta kai. Monet lääkärit määrävät treeniä stressisairauden hoidoksi, mutta silloin on usein kyse kuntoutuksesta ja rauhallisemmasta treenauksesta sekä matalatehoisista kuntotreeneistä. Toisin sanoen voit mennä kävelylle, mutta et saa juosta intervalleja, jonka jälkeen oksennat.
LUE LISÄÄ: Viisi liikettä joogablokilla
Silloin kun olen todella stressaantunut ja tavallinen treenini tuntuu ylitsepääsemättömältä, pitäisikö minun yrittää tehdä jotain toista treeniä?
- Jos olet esimerkiksi varannut bodypump-tunnin, mutta tunnet olevasi liian väsynyt, niin mieti, mitä voisit tehdä sen sijaan. Voit ehkä mennä kävelylle, treenata crosstrainerilla puoli tuntia tai tehdä salitreeniä omaan tahtiisi. Tässä on se hyvä puoli, että voit keskeyttää treenisi jos tunnet, että treenit eivät suju. On olemassa monia eri tapoja, pitää vain löytää itselle sopiva juttu. Silloin kun olet stresssaantunut, muttet niin stresssaantunut, että olet uupumassa täysin, voit vain muuttaa treenisuunnitelmiasi. Kysy itseltäsi kuinka monta treeniä viikossa on realistista ja kuinka monesta selviät. On parempi tehdä kaksi kunnon treeniä kuin neljä puolitehoista.
Treeni itsessään voi aiheuttaa stresssiä, kuinka paljon terveyshuumaa ja treenistressiä pitäisi sietää?
- Tämä kuulostaa kliseiseltä, mutta ykkösenä tulee oman kehon kuunteleminen, älä vertaa itseäsi toisiin. Toiseksi pitäisi muistaa olla kriittinen kun lukee artikkeleita lehdistä tai katsoo kuvia Instagramissa. Sosiaalisessa mediassa on todella helppoa luoda tietynlainen kuva jostain, mikä ei välttämättä täsmää todellisuuteen ollenkaan.
Miten opin tuntemaan kehoni paremmin ja ymmärtämään rajoitteeni treenauksen suhteen?
- Monet oppivat näitä asioita epäonnistumisten kautta. Jos haluat ennaltaehkäistä epäonnistumisia, voisit pyytää apua taitavalta personal trainerilta, joka voi auttaa sinua tekemään treeniohjelman omien edellytystesi mukaan. Jos raha-asiat tulevat tässä vastaan, niin kannattaa istahtaa alas ja suunnitella: tällaista elämäni on nyt, tästä voin luopua, nämä ovat pakollisia, tätä haluan tehdä jne, niin saat kuvan siitä, mitä viikossa oikeasti ehtii tehdä. Olemme taitavia antamaan treeneille aikaa, mutta emme ole yhtä taitavia suunnittelemaan treenejämme.
Vuosi sitten Malin Karlstrand sai diagnoosin aivovammasta ja epilepsiasta. Se sai hänet elämään opettamallaan tavalla. - Saadessani tietää sairauksista stresssaannuin entistä enemmän. PT:nä tavaramerkkinä on hyvässä kunnossa oleva kroppa ja vaikka lääkärini sanoivat, ettei minun kannattaisi treenata, jatkoin silti. Huomasin kuitenkin pian, etten saanut mitään tuloksia enkä tuntenut oloani yhtään terveemmäksi treeneistä. Nykyisin teen enemmän matalatehoisia treenejä ja treenaan niin paljon, josta kehoni ja elämäntilanteeni voivat hyvin, hän sanoo. Seuraa hänen Instagram-tilinsä @malinsblogg! Kunigas ir mokytojas: Yksityinen
LIETUVA LISÄÄ: Helppo venytys, joka herättää kehon