3 hetaste träningstrenderna just nu Image

3 hetaste treningstrenderna just nu

Nattklubbsinpirerade gymklasser, gratis löparklubbar i regi av klädbutiker och mindfulness med hjälp av ljud. Så her ser årets 3 heteste treningstrender ut!

#1 Inifrån och ut

Ett välmående inre har blivit en mer självklar del av en hälsosam kropp. Ju mer stressade vi är, desto viktigare blir det också att blicka inåt och få ett inre lugn genom sin träning. Yoga som treningsform, meditasjon og mindfulness er eksempler på holistisk helse som bare øker i popularitet. Johan Åkesson, trendanalytiker på Sprillo, nevner lydbad som den siste mindfulness-trenden.

- Lydbad er en lydvågor som skal få deg til å vila tankarna, en slags lydterapi. Du kan gjøre det via en app eller så åker du til en sjaman i Kalifornien som spiller på oljefat mens du ligger og vilar. Det er mindfulness i en lydkontekst, forklarer han.

johan2

Trendanalytiker Johan Åkesson tror at holistisk trening kommer til å fortsette å øke i popularitet. Foto: Björn Terring

#2 Flexibelt eller gratis

Trening som ikke krever et dyrt medlemskap på en gymkedja blir stadig mer populært. Et eksempel er Fitnesscollection og Bruce hvor du betaler en månadsavgift og får tilgang til 65 ulike treningssentre og studioer.

Helt gratis trening er også på uppgång i och med att många varumärken och sportbutiker erbjuder sina kunder träning i butiken eller genom olika event. Nike och Adidas har löparklubbar runtom i världen och ordnar då och då större event kopplat till deras flaggskeppsbutiker. Johan Åkesson beskriver det som at vi går fra "retail therapy" (shopping som nöje) til "retail exercise".

- Lululemon her i Stockholm tilbyr for eksempel gratis yogaklasser. I North Faces butikk i London finnes det til og med klädskåp. Du kan byta om där och tre gånger i veckan tar före detta marinsoldater med kunder ut på en urban träningsrunda, berättar han.

#3 Upplevelsebaserade pass

Opplevelsebaserad träning är verkligen på uppgång. På trendiga gym i London och New York har det börjat dyka upp nattklubbsinspirerade pass där tränarna kallas för "entertrainers", i stället för tränare.

- Det er folk som tidigare har varit dj:s och nu håller i superhäftiga pass på gymmet. Då köper du en biljett per pass i stället för ett månadspass.

Den upplevelsebetonade trenden bottnar i att träning och hälsa har blivit coolt. Om 1990-talet hade popmusik och 2000-talet mode, är träning och hälsa dagens trendiga kultur nummer ett.

- Å jobbe i en Lululemon-butikk er som å jobbe i Pet Sounds skivbutikk på 90-tallet, sier Johan Åkesson og sammenligner dagens treningsevents med 90-tallets musikkfestivaler eller 00-tallets motevisninger.

Även svenska gymkedjor satsar mer på träning som upplevelse. På Sats nya klass Build'n burn tränar du intervaller till dj-mixad musik i en specialdesignad träningsmiljö. Nordic Wellness tilbyr "mermaiding" på en av deras klubbbarene i Jönköping der du kan flyta rundt under vannytan som en sjöjungfru i färgglada fiskfenor.

mermaidingPå ett pass mermaiding får du simma och gå igenom trick med utbildade instruktörer, samtidigt som du blir filmad med undervattenskamera, så att du får med dig ett minne hem från din dag som havfrue eller havman.

mermaidingMermaiding er mest anpassat för simning under ytan så kroppen får jobba både med coren och att fördela syret bättre. Samtidig er det en avstressande aktivitet eftersom du under ytan inte hör något mer än dina egna bubblor som du andas ut.

LÄS MER: Kumba for Eivy er vårens mest spennende samarbeid