5 enkla kostregler att följa 2018 Image

5 enkle kostregler for å følge 2018

Gjør ikke kostnadene til noe krångligare än det är. Dette er fem enkle saker å ha i bakhodet om du vil spise litt bedre under det nye året.

Det känns kanske lite klyschigt att lägga om sin kost i januari, men faktum är att det aldrig är en dålig sak att äta bättre för sin hälsas skull. Äter du bättre håller du dig friskare, gladare, piggare och dessutom kanske du blir lite snyggare på kuppen.

- Det er alltid en fin anledning til å spise nyttig, og det er aldri for sent. Det er superbra om du vil etablera hälsosammare vanor och varför inte börja nu? Självklart ska det inte gå till överdrift och bli hysteriskt hälsotänk, vill du göra det här till en hållbar livsstil måste du fortfarande kunna unna dig saker. Lagom är bäst, säger Karin Nileskog, kostansvarig på Viktväktarna.

Ett lite nyttigare matintag behöver alltså inte innebära att du inte kan hänga med dina kompisar. Men behöver du sukta lite efter stunder då du unnar dig saker, uppskattar du det troligen mer än om det sker varje dag.

- Om du gör varje dag till lördag och inte bryr dig om du äter lösgodis en tisdag och bara sitter i soffan mår du antagligen inte så bra i längden. Forsök välj dina tillfällen då du äter lite onyttigare, så att det inte blir slentrian utan något du längtar efter.

For å gjøre det enklere for deg å velge smart i vardagen har Karin Nileskog fem tips du kan ha i bakhodet under det nye året!

  1. La frukt og grønt utgjøre basen

frukt och gröntSlarva inte med frukt och grönsaker (åtminstone inte på vardagar).

En bra regel att följa är att ha frukt och grönt som bas i ditt matintag. Det er en smart grunn siden det inneholder otroligt mycket nyttigheter.

- Forsøk å dekke inn mange forskjellige farger på tallriken, for da får du i deg mange forskjellige vitaminer og mineraler. Det blir også vakkert å se på, sier Karin Nileskog.

Vissa är rädda för att äta frukt, men Karin Nileskog menar att det är helt obefogat.

- Frukt innehåller fruktsocker, men det är ett naturligt socker. Man vet att att frukt och grönt är bra för dig som inte vill gå upp i vikt, eftersom det ger mycket näring men lite kalorier. Det er også gunstig for deg som tenker på helse fordi det til eksempel anses å kunne beskytte mot hjerte- og karsykdommer og visse kreftformer.

For å bli ekstra matsmart kan du fokusere på å spise grønnsaker som er i sesong. Gurka og tomat i all ära, men det finnes mer å velge på.

- Til våren skal du förstås njuta av alla härliga primörer och sedan på hösten kan du gå över mer till rotsaker. Det er både klimasmart og økonomisk og dessuten ser du da til at du får i deg alt du trenger.

2. Velg fisk lite ofte

fiskFet fisk er en fantastisk kilde til protein og nyttiga fetter.

Velg gjerne fisk flere ganger i uken. Det er en utmerket kilde til protein og de feta fiskarna (som lax, makrill og sill) er dessuten rika på omega 3, vilket är viktigt för en rad av kroppens funktioner och de kan även skydda mot hjärt- och kärlsjukdom.

- Det er snällt mot kroppen å spise fisk. Var bara noga så att du tar hänsyn till miljön och väljer fisk som är fiskad på ett miljövänligt och hållbart sätt

Mange er ganske dårlige på å spise fisk, og det finnes en rad anledninger til det. En av anledningarna är att du kanske är osäker på hur du ska tillaga det.

- Överkoka inte fisken eller stek den tills den blir tråkig. Fisk kan ha en liten kärna kvar, då blir den godare, fräschare och finare på alla sätt och vis.

3. Fyll på med fibrer

fibrerForsök bli lite fibrersmartare i år!

Fibrer mättar väldigt bra och finns i många olika livsmedel, till exempel frukt och grönt. Välj gärna grövre bröd med hela korn och knäckebröd framför vitt bröd, så att kroppen får något att jobba med. Eller hvorfor ikke starte dagen med en god tallrik havregrynsgrøt?

- Fibre og fullkorn kan redusere risikoen for å utvikle diabetes type to og visse kreftformer.

Når fullkornspastan kom var den veldig tråkig, men det er den ikke lenger. Den er litt mørkere til färgen, men det er nesten ingen forskjell på konsistensen.

- Ris och bulgur är det nästan ingen skillnad på, och jag tycker hel bulgur till och med är godare. For deg som har hatt om tid finnes det nå matvete og mathavre på konserv, så det finnes enkla, färdiga lösningar för alla som du inte ens behöver koka själv.

4. Älska ägg!

ägg Velg KRAV-märkta ägg i butiken!

Ägg er på mange måter et perfekt næringsmiddel. Det til og med kommer i sin egen förpackning, kan det bli mer miljövänligt?

- Ægg er superbra mat. Det er otroligt näringsrikt och mättar väldigt bra. Variasjonene er store, du kan gjøre alt fra pocherat egg til bananpannkaker og omelett eller bare koka det.

Forut fanns det vissa varningar kring att äta ägg alltför ofta, men det behöver du inte vara rädd för.

- Har du inget uttalat problem med ditt kolesterol så är forskarna nu överens om att det inte är någon risk att äta ägg. Du kan derfor njuta av det här proteinrika livsmedlet så ofta du vill.

5. Gå bananas på baljväxter

baljväxterHvorfor ikke ha som mål å spise vegetarisk minst en dag i uken?

Ärter, bönor och linser är inte bara till för de som är vegetarianer. Du kan gjøre otroligt mycket god mat av det och det är dessutom miljövänligt och bra för hälsan.

- Du kan äta baljväxter i sin rena form, dryga ut köttfärsås med det eller göra burgare av det till exempel. Finn nye bruksområder! Det er väldigt nyttigt att äta, innehåller mycket protein och vitaminer och sådant du mår bra av.

LÄS MER: De 10 beste matvarene i 2018