5 misstag du gör på gymmet Image

5 feildager du gjør på gymmet

Små misstag kan ge stora konsekvenser. Minska skaderisken och maxa resultaten genom att undvika de här vanliga fällorna på gymmet. Kända PT:n Staffan Eklund guidar dig rätt.

Over 55 000 personer følger den personlige treneren Staffan "PT-Staffan" Eklund på Instagram og flere enn så følger hans blogg på Finest.se. Kanskje er det hans sjarmerende stil med glimten i øyet som låser så mange følgere - men han skulle aldri kommet dit han er i dag om han ikke har vært kunnig innenfor sitt område. Han har jobbat som PT i sex år og vet vilka träningsfällor många går i - och hur du undviker dem.

- Ju mer du håller på med träning, desto mer inser du hur lite du faktiskt kan. Att ha en ödmjuk inställning till träning och förstå att man aldrig blir fullärd tror jag är ett vinnande koncept. Oavsett om du är motionär eller PT så behöver du vara nyfiken och ha en vilja att utvecklas och lära dig nya saker, säger Staffan Eklund med ett härligt leende på läpparna.

pt-staffan
PT-Staffan er van att träna både enskilda klienter och grupper.

Vanligt misstag: Du bruker for tunge eller for lette vikter


Det viktigste er ikke hvor mye vekt du har på stången, uten at du klarer av å løfte, böja och pressa med rätt teknik. Lämna egot hemma, det är den största fienden för många. Att slänga upp en vikt med dålig teknik eller nedsatt rörlighet är ingen bra idé i det långa loppet.

- Det er ikke den største utfordringen som gir best resultat. Du må finne riktig belastning avhengig av øvelse, repetisjoner og sett. Riktig vekt er en vekt du kan håndtere med god teknikk. Är du osäker på vilken vikt du ska köra på så börja hellre med lite lättare vikter innan du går på och kör tyngd. Teknik är A och O, säger PT-Staffan.

Fel vikt behöver inte vara för tung vikt, det kan också vara så att du behöver pressa dig själv att ta i lite mer.

- Genrellt är det så att killar ofta lyfter för tungt och många tjejer lyfter för lätt, säger PT-Staffan.

Er du usikker på teknikken, så bruk speilene på gymmet! Du kan også ta hjelp av en venn som vet hvordan du skal gjøre og kan teknikken. Vet varken du eller dina vänner hur man gör, så kontakta en personlig tränare. Våga fråga!

Det du ikke ska göra är att titta på hur andra gör på gymmet, det är inte alls säkert att de har koll på vad de håller på med - det kan vara värre än det du själv gör.

- Det er okej att göra fel. Men tänk på att ju mer komplex en övning är, alltså ju fler moment den innehåller, desto viktigare är tekniken eftersom skaderisken höjs. Har du ikke teknikken kommer du forr eller senere skade deg om du matar på med dålig rörelsebana. Alt sitter i detaljerna. Bemästrar du tekniken så minimerar du skaderisken och maximerar resultatet.

Vanligt misstag: Du struntar i oppvarmingen


Gå ikke i kald på gymmet og kjør fra null til maks. Forbered kroppen på hva som skal til for å gjøre en hensiktsmessig oppvarming.

- Värm upp ordentligt, så ökar du förutsättningarna för att kunna prestera så bra som möjligt på passet och minska skadorna, säger PT-Staffan.

Avsätt den första kvarten till uppvärmning, för att få igång cirkulationen och blodflödet till musklerna samt mjuka upp leder och ligament. Tenk på å värma upp rätt kroppsdelar.

- Ibland ser jag folk springa tio minuter på ett löpband och sedan gå och lyfta vikter över huvudet. Da er det bedre å trene på crosstrainer eller roddmaskin, slik at akslene og skulderbladene aktiveres. Legg gjerne i rørelseträning, balansövningar och träning med gummiband och kvastskaft.

pt-staffan
Många är så stela att de inte ens kan sitta i squat. Då är det svårt att göra djupa knäböj med bra teknik.

Vanligt misstag: Du går til gymmet for at alle andre skal gå til gymmet


Hvis du vil legge om din livsstil, slik at treningen blir en naturlig del av din hverdag, kan det være smart å velge en treningsform som du synes om. Det øker sjansene for at treningen faktisk skal bli av.

- Att gå till gymmet bara för att alla andra gör det kommer inte motivera dig i längden. Forsøk i stedet å finne noe som du synes er rolig, for om det er kul som kommer du til å fortsette.

Många triggas av att ha ett mål med sin träning. Att kunna springa milen på en viss tid, orka bära hem matkassarna eller klara av att göra ett visst antal chins kan göra så att träningen faktiskt blir av.

- Ofta er det lett i början, men när motivationen dalar är det viktigt att veta varför du går till gymmet. Krångla inte till det, utan gör det så enkelt som möjligt. Har du bare 30 minutter? Okej, men ge allt i en halvtimme då! Det er bedre enn å skita i det helt og ikke gjøre någonting. Den beste treningen er den som blir av.

Vanligt misstag: Du förändrar för mycket på en gång


Hösten innebär nystart för många. Om du er en av dem som vil komme i gang med treningen, så gjør det på et vettigt sätt.

- Du kommer definitivt til å misslyckas om du bestämmer dig för att vara på gymmet sju dagar i veckan, bara äta kyckling och broccoli, sluta röka och ge upp alkoholen på samma gång. Det er for mye på en gang og det kommer ikke til å gå. Sätt upp delmål i stället. Du må begynne å gå før du kan springa.

Risikoen er at du tappar suget og blir besviken på deg selv om du ikke klarer av å gjøre alt det der som du hadde tenkt deg. Tenk etter före och fråga dig själv: Er det her en for stor forandring, eller er den rimlig? Ta en sak i taget.

- Ta det punkt for punkt. Börja med att röra lite mer på dig. Sedan kanske du kan äta nyttigt två dagar i veckan innan du ökar på till fyra gånger i veckan. Det trenger ikke være alt eller ingenting. Träning tar tid, så låt det ta tid och påminn dig om att små steg framåt är bättre än inga alls.

Vanligt misstag: Du tränar för ensidigt


Vill du ha effekt av din tid på gymmet gjelder det at du fortsätter utmana dig själv.

- Våre kroppar är fantastiskt smarta och vi anpassar oss ganska snabbt. Det betyder att en viss träning kan ge bra resultat i början, men sedan vänjer sig kroppen och träningen blir behaglig och inte så utmanande. Då måste du höja vikterna, byta ut övningar, byta ordningen på övningarna, göra fler eller färre reps eller annat för att programmera och utveckla träningen.

Et klassisk feilgrep er å trene det som man er bra på, i stedet for å styrke sine svakheter. Kanskje er det også slik at du skulle vilja testa något nytt, men inte vågar ta steget. Om du sneglar in i gruppträningssalen - boka en biljett! Om du tvärtom tittar på de som hänger vid skivstängerna och tycker att det verkar roligt, så ta dig dit och kör.

- Personligen så tränar jag mer på det jag är dålig på, men så har det inte alltid varit. Som tur er har jeg innsett at om jeg stärker mina svaga länkar så blir jag ännu bättre på det jag redan är bra på. Många glömmer rörlighetsträningen till exempel, vilket hindrar dem i många övningar. Träna allsidigt och utmana dig själv, så kommer resultaten snabbare.

pt-staffan
PT-Staffan tar imot klienter i Stockholm og coachar även på träningsresor.

LÄS MER: Experten: Så bygger du sterke ben