5 saker å tenke på når du springer backintervaller
Å løpe til nye høyder gjennom backintervaller er både trendy og utfordrende. Her er Petra Månströms 5 beste teknikktips, som gjør backlöpningen smidigare.
Låt oss tala klarspråk: Att springa uppför är väldigt ansträngande. Backintervaller är ännu jobbigare än att ta sig upp för "bara" en backe och kräver ytterligare lite mer fokus. Kända löparen Petra Månström vet vilka tips och tricks du bör tänka på - och förklarar varför folk utsätter sig för de här tuffa typerna av löpning.
- Backintervaller er den beste styrketreningen for løpere. Du tränar de klassiska löparmusklerna så som lår, rumpa, vader och fötter. Alt får en rejäl omgång i en backe, sier Petra Månström.
Du blir både snabbare och starkare, utan att du tekniskt sett måste springa snabbare än vanligt, när du kör backintervaller.
- Du får ett bättre löpsteg och ett bättre frånskjut, vilket i sin tur gör att du minskar risken för onödiga skador när du springer.
Petra Månströms 5 beste tips for backintervaller:
1. Landa på mellomfoten
De fleste kommer naturlig opp på mellom- og framfoten når de springer i en backe, på grunn av ryggens lutning. Men det er likevel viktigt att poängtera att du inte ska trippa fram på tårna utan se till att just mellanfoten får vara i fokus under fotisättningen.
- Jag tipsar folk om att komma upp mer på fotbladet (yttersidan av mellanfoten) när du springer eftersom det är det mest effektiva sättet att springa på. Landar du mer på hälen blir det jobbigare och du får inte med dig energi upp, säger Petra Månström.
2. Stolt hållning & blicken uppåt
Akkurat som holdningen skal være rak og stolt under löpningen, ska du inte säcka ihop bara för att du springer uppför.
- Akta dig för ostbågshållningen, den vill du undvika. Håll blicken snett uppåt mot slutet av backen. Kroppen ska ha en parallell lutning gentemot backen och glöm såklart inte att spänna magen. Du kommer til å merke at det blir lettere så fort du höjt blicken.
3. Korta ned stegen
När du springer plant är det lättare att ta större kliv, men det funkar inte på samma sätt i en backe. Se til å få ned steglängden och håll ett lägre tempo eftersom backen kräver mer energi av dig.
- Det mest effektive sättet att springa uppför en backe är med mindre kliv i ett långsammare tempo. Tar du lange kliv øker dessuten risikoen for skader. Mange merker att kortare steg där du nästan tassar uppför går mycket lättare än om du håller samma kliv som på plant underlag. Holder du et for høyt tempo får du lett mjölksyra i benen och det är svårt att få bort den när den väl har kommit.
4. Överdriv armpendlingen
At armarna ska hålla en 90-gradersvinkel och pendla från höften till linje med axeln är sedan gammalt. Det er derimot ekstra viktig å få med armarna når du springer i backar. De ska jobba rejält i en uppförsbacke för att bidra med energi.
- Du avlastar restan av kroppen när du överdriver armpendlingen och därmed bidrar med bättre skjuts uppför backen.
5. Tappa inte i slutet
Ofta när du springer i en backe och du närmar dig krönet är det lätt att tappa fart och sakta ned, eftersom du är så pass nära målet. Det er et vanlig misstag som du skal unngå.
- Det er bedre å kjøre på i samme tempo hele veien opp for å få med deg farten over kanten. Da får du helt plötsligt lite gratis fart och energi när du passerat krönet samtidigt som du undviker känslan av att vara skittrött.
Vill du nörda in dig ännu mer på löpning kan du lyssna på Petra Månströms podcaster Maratonpodden och Ewerlöf & Månström, som du hittar där podcaster finns. Foto: Emma Shevtzoff.
SHOPPA HÄR: Vårt breda sortiment av löparskor
LÄS MER: Test: Så bra er Blaccs nye løpekolleksjon
LÄS MER: Derfor skal du springa Tjejmilen