5 sportböcker som är så bra att de förtjänar pris Image

5 sportsbøker som er så bra at de förtjänar pris

Lockar inte nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj dig riktigt? Lugn, här är sportböckerna som också är värda att få en pris. Perfekta att varva ned med efter träningspasset!

Det går ikke å tävla i konst. Det finns inga VM eller OS och även om vissa kan hävda att försäljningssiffror är lika med slutresultat så kommer någon annan alltid komma viftande med argument om kvalitet, bra och dåligt och så vidare.

Men om vi legger ihop försäljningssiffror, kvalitet och betydelse för genren, vad får vi då? Jo, en lista med några böcker som varje sportintresserad borde ha i sin bokhylla. Lika givna som duschen efter träningen eller gröten på morgonen. Her er fem eksempler, vår og kjøp!

1. Fever pitch - Nick Hornby (1991)

En moderne klassiker. Ingen har beskrevet supporterskapet like bra som Hornby gjør gjennom sin hovedpersons kjærlighet til Arsenal.

2. Friday night lights - H.G Bassinger (1990)

Historien om et skolelag i amerikansk fotball i Odessa, Texas fick köerna att ringla långa till boklådorna på 90-talet. Fångar essensen av den amerikanske skolidrotten. Blev også en populær tv-serie.

3. Kampen - Norman Mailer (1975)

Sluggerjournalisten og forfatteren elskade boksing og skrev en hel bok om Alis møte med Foreman i "The Rumble in the Jungle", kanskje den mest mytomspunne boksekampen av dem alle.

4. Sommerens gutter - Robert Kahn (1972)

Baseball er "the thinking mans game" like mye som den skrivandes. I hele flokken av baseballbøker er det her kanskje den beste. En berättelse lika mycket om laget Dodgers som stadsdelen Brooklyn.

5. The game - Ken Dryden (1983)

Med sex Stanley Cuptitlar på nio säsonger är Dryden en av de mest meriterade målvakterna i NHL:s historia. Boken er en inifrån berättelse lika mycket från Montreal Canadiens innersta vrår som hockeykulturen i Kanada.