5 ting å tenke på når du løper bakkeintervaller
Tag dit løb til nye højder ved at løbe bakke intervaller! Det er en fed måte å utfordre deg selv på. Her er løberen Petra Månstrøms 5 bedste tekniktips der gør bakkeløb en del lettere!
Lad os sige det ligeud: At løbe opad er hårdt. Bakkeintervaller er endnu hårdere! En av Sveriges mest kjente løbere Petra Månström ved hvilket tips og triks du bør ha i baghovedet og forklarer hvor man vil udsætte sig selv for denne type løb.
- Bakkeintervaller er den beste styrketreningen for en løper. Du træner de klassiske løbemuskler, lår, bagdelen, læg og dine fødder. Alt får en tur igennem møllen når du løber på bakker, siger Petra månström
Du blir hurtigere og stærkere uden du skal ændre noget rent teknisk ved dit løb, når du løber bakkeintervaller.
- Du får et naturligt bedre tråd i dine skridt og et bedre fremskrudt tråd, hvilket mindsker din risiko for unødvendige skader.
Petra Månströms 5 beste tips til bakkeintervaller:
1. Land på mellomfoden
De fleste lander naturligt på mellem- og forfoden når de løber på en bakke på grund af hældningen. Men det er vigtigt at pointerer at du ikke skal trisse frem på tæerne, men virkelig sørge for at få sat mellemfoden i og derved lande korrekt.
- Jeg forsøger altid at råde folk til at komme mere op på ydersiden af mellemfoden, da det er den klar mest effektive måde at løbe på. Lander du for mye på hælen blir det hårdere og du får ikke så mye energi tilbake fra skridtet, sier Petra Månström.
2. Ret holdning og blikket fremad
Præcis som ved dette almindelige løb skal din holdning skal være rank og stolt under løbeturen. Bare fordi man løber op ad bakke skal man ikke falde sammen i sin holdning.
- Du skal være særlig oppmerksom på din holdning når du løper opad. Hold blikket stift mod toppen af bakken. Kroppen skal ha en parallell hældning mod bakken og husk at spænde din torso. Du vil tydelig merke at det blir lettere når du hever dette blikket.
3. Tag kortere skridt
Når du løber plant eller nedad er det lettere at tage lange skridt, men det er ikke det samme når man løber opad. Tænk på at tage kortere skridt og hold et lavere tempo da bakken kræver mere energi af dig!
- Den mest effektive måten å løbe opad en bakke er at sætte tempoet lidt ned. Tager du lange skridt øger du risikoen for skader. Mange merker at kortere skritt med et lettere tråd gjør det lettere å holde en konstant fart, ligesom på et jævnt underlag. Holder du et alt for høyt tempo kommer mælkesyren og den er svær at komme af med når den først er kommet.
4. Overdriv dine armbevægelser
Man siger armene skal holde en 90-graders vinkel og svinge fra hoften op til skulderen og så ned igjen. Det er ved løb op ad bakke ekstra vigtigt at få svinget armene godt op fro at bidrage med noget ekstra energi opad.
- Du aflaster resten af kroppen når du overdriver dine armbevægelser og bidrager derved til et bedre antrit op ad bakken.
5. Tab ikke pusten til sidst
Ofte når man løber opad og man nærmer sig toppen kan gassen godt gå lidt af ballonen. Man er tæt på målet og det hårdeste er bag dig, men dette er en fejl man helst skal undgå.
- Det er bedre at holde samme konstante tempo hele veien op og køre igennem til og helst over toppen. Plutselig får man litt "gratis" energi samtidig med at du undgår følelsen av å være helt utkørt og kun lige præcis at nå i mål.
Vil du nørde løb endnu mere? Så kan du lytte med på Petra Månströms podcast Maratonpodden. Foto: Emma Shevtzoff.
SHOP HER: Se hele vårt sortiment av løbesko her!
LÆS MERE: Test: Så god er BLACC`s nye løbekolleksjon!
LÆS MERE: Derfor skal du løbe bakkeintervaller