Allt du vill veta om inlines Image

Allt du vill veta om inlines

Att åka inlines är både kul och riktigt bra träning. Her er alt du trenger å vite om hvordan du rullar fram på bästa vis.

Skridskofantaster har lenge susat fram på inlines under sommarhalvåret i väntan på isen, men nu har träningsformen börjat öka i popularitet även bland dem som inte enbart gör det för att underhålla skridskomusklerna. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor! Inlines er både skonsammare og betydligt snabbare än löpning. Dessuten er det ekstremt roligt at åka rullskridskor.

- De senaste två åren har folk börjat åka inlines för att ta sig från punkt A till punkt B. Inte enbart för att träna. Vi selger også utroliga mängder inlines till juniorer. Många åker med sina barn eftersom det är ett väldigt roligt och mysigt nöje, säger Marcus Pupp på K2, som är en av de största tillverkarna av inlines.

Hvorfor er det så bra trening?

- Mange prøver å springa så mye som mulig, men løping er jo ikke for alle. Det her er et alternativ til löpning som er like lett å ta fram som et par løparskor. Det er bare å ta på dine inlines og sticka iväg, så får du en helkroppstrening. Stoppa dit ett par stavar så aktiverar du ländryggen också. Mage og rygg jobber på et helt annet sätt än vid löpning. Det er også skonsammare mot kroppen.

Både barn og voksne kan ge sig på träningsformen utan oro för att se ut som Bambi på hal is. Inlines har fire hjul på rad som er helt plane, noe som gjør det enkelt å holde balansen sammenlignet med skridskor.

- Steget til å begynne å kjøre linjer er veldig lite. Det er ikke alt som å stille seg på et par skridskor. En skridskoskena är ju rundad, vilket gör det mycket svårare att hålla balansen.

Kan jeg dra fram mina gamla inlines från 1998?

- Är de äldre än tio år är ju gummit dåligt. Hjulen er en färskvara och det finns en risk att de spricker om de är gamla, då kan du ramla och slå dig. Tenk på hjulen som et bilde. Köp ett par nya i stället!

Hva skal jeg tenke på når det gjelder beskyttelsesutstyr?

- Knäskydd och handledsskydd bör alla ha. Åker du med stavar skulle jeg rekommendera ett par handskar. Barn ska självklart ha hjälm!

886745753490_001_afc4361874fa417e8f33ab72d75b0535.jpg

V02 90 er ett par bra inlines med stora hjul som rullar lätt. Rekommenderat pris är 1 815 kronor.

3 tips før du kjøper

#1 Bestäm syftet med dina inlines

- Hva er det du vil gjøre? Vil du åka fram och tillbaka till affären, åka med barnen eller ut och träna med dina inlines? Ska du främst ut och åka med barnen som ett fritidsnöje behöver du inte lägga ner så mycket pengar. Da slits ikke hjullagren på samme måte. Det er presist som med löparskor: Ska du främst promenera i skorna behöver du inte betala lika mycket som för ett par du springer med flera gånger i veckan. Inlines upp till 1 200 kronor räcker om du inte tränar i dem regelbundet. Tränar du 1-2 gånger i veckan bör du leta efter inlines över 1 500 kronor.

#2 Velg din vanlige skostorlek

- Framgången med våra inlines är att de har en jäkligt schysst läst. Är du en 42:a ska du ha en 42:a. Det är inte som med pjäxor, att du ska köpa en storlek större.

#3 Börja på en lugn plats med plant underlag

- Om du ikke har åkt på lenge eller er nybörjare, börja på en plats där underlaget är plant och där det inte finns trafik. Som en sykkelbana eller brandväg där du får vara ifred. Det får gärna finnas en gräsmatta på sidan så att du kan bromsa in om du inte klarar att bromsa med bromsklossen.

SHOPPA HÄR: Inlines for vuxna och barn
LÄS MER: Så springer du snabbare utan att träna mer

LÄS MER: Allt du behöver för att åka inlines