VÅR BLACK WEEK ER LIVE! FINN RABATTER OPP TIL 70% HER!

SE BLACK WEEK

Alt hva du vil vide om din meniskskade

Menisken i dit knæ kan blive beskadiget af vrid, rystelser og alvorlige stød, men ofte kommer en meniskskade ikke alene. Les mere her!

Hvis du har udøvet nogen form for boldsport, da du var ung, eller stadigvæk gør det for den sags skyld, så kender du med garanti nogen, der er kommet til skade med knæene og derved har fået en skade på menisken. Menisken sidder mellem de to knogler, der mødes i knæet. Dels har vi lårbenet, dels har vi tibia, også kjent som skinnebenet. Mellem de to store knogler sidder der to bindevævsskiver, der ligner to halvmåneder, disse kaldes også for menisker. De består af brusk, som har en stødabsorberende funktion sammen med bindevævet i knæet.

Når menisken tar skade, så oppstår der normalt et såkaldt brud på brusken, f.eks. en revne i menisken. Skader på menisken er almindelige, men det er mere almindeligt i forbindelse med skade på andre dele af knæet.

- Eksempler på, hvornår du skader meniskerne, er, hvis der opstår en skade på korsbåndet inde i knæet, f.eks. hvis dette rives over. Isolerede meniskbesvær er ikke særlig almindelige, og mange lægger derfor ikke mærke til, at de har en menisskade, siger Naprapat-Robin, der arbejder på Results Naprapat i Stockholm.

SHOP HER: Hele udvalget af Sportamores knæbeskyttelse

Opdager jeg det typiske, hvis jeg har en meniskskade?

- Ikke alltid! Det er litt som å ha en diskus i ryggen - mange har det, men langt fra alle får problemer med det. Der er ikke mange nerver i de forskellige dele af menisken, og derfor har nogle dele slet ingen følelse, hvilket kaldes en passiv struktur.

Hvordan skader man menisken?

- Det forekommer normalt sammen med skader på andre deler av knæet. Vridninger, tunge ujævnheder og såkaldte wobbles (for eksempel nogen der sparker dig på ydersiden af dit knæ, red.) er alle sammen almindelige årsager.

Hoftlyft.jpg Hofteløft er en god stabiliseringsøvelse, der kan aflaste knæet .

Kan en menisk hele seg selv?

- De ydre dele af menisken kan i teorien helbrede sig selv, da der er nervetilførsel. Den anden del heles normalt ikke. Da du ikke har en følelse der, betyder det ikke noget, så du behøver ikke at bekymre dig overhovedet, selvom funktionen kan forringes.

Hvordan behandles en meniskskade?

- Ved at styrke muskler og led omkring knæet. De har især en stabiliserende funksjon, såsom fx hofte, fod og mave.

Hvordan ved jeg, om der er behov for at blive opereret med min meniskskade?

- Det utføres ganske få operationer af kun menisken, medmindre du også har andre problemer. Det er en bestemt type skade i menisken kalt bucket-handle-ruptur. Denne typen meniskskade kan gjøre sådan at knæet låses, hvilket betyder, at du ikke kan strække eller bøje det helt. Hvis du opplever dette problemet gentagne gange, så kan det være en god idé å undersøke det nærmere.

Hvis de fjerner et stykke av menisken under operasjonen, blir knæet så nogensinde sig selv igen?

- Nei ikke rigtigt. Hvis du fjerner en del av menisken, vil du have en nedsat stødabsorberende evne, simpelthen fordi et stykke mangler. Derfor ønsker man så ofte som muligt at forsøge at holde menisken intakt.

Hvor lang tid tar det å komme tilbake til normal aktivitet etter en meniskskade?

- Hvis du har en isoleret skade, kan det vare et par uger, men hvis det er en mere omfattende skade, så kan det vare måneder. Opstår der en skade på både korsbånd og menisk på samme tid, så skal man regne med mindst et halvår på sidebænken. .

Hva er din yndlingsøvelse for å stabilisere dette kneet?

- Hofteløft. De stabiliserer hofter, og hvis hofter blir stabile, har kneet ikke bruk for så mye stabilitet. Det handler om stabilitet og funksjon, sier Robin, og fortsetter:

- Men det handler om at finde de muskler, der ikke fungerer på dig. Hvis den forreste del av låret er svækket, så er det her du skal bruge mest tid. Med andre ord, det er meget individuelt, men de fleste mennesker har brug for at arbejde på deres bagdel og hoftestabilitet.

SHOP HER: Knæbeskyttelse til træning

LÆS MERE: Hvordan man behandler en forstrækning