Är det för sent att börja springa i juni? Image

Er det for sent å begynne springa i juni?

Känner du att du skulle vilja springa i sommar - men inte kommit loss ännu? Misströsta inte, här är löpcoachens bästa tips.

Med handen på hjärtat kanske det är så att du skulle behöva lite bättre kondition, men har inte hittat tillräckligt med motivation för att göra något åt det. Eller så kan det være slik at du har et par splitternya løparskor som sneglar på deg i hallen, men som ännu inte fått komma ut och luftas. Många känner att de vill eller borde springa, men av en eller annan anledning blir det inte av. Nu när sommaren är här och du dessutom missat vårens löparmöjligheter kan det känns som att tåget har gått för i år.

Om jeg ikke har kommet i gang med løpingen ennå i år, er det for sent å kjøpe et par løvskor og begynne springa, tross at vi nå er midt i juni?

- Nei, det er det selvsagt ikke, sier Kenth Svensson, erfaren löpcoach kjent fra bloggen Snabba fötter.

Hva er de vanligste anledningene til at folk som vil begynne å springe faktisk ikke gjør det?

- Mange sier at det vil noe, men gjør ingenting for å komme mot målet. Det er som å vilja vinna på Triss men inte köpa någon lott. Du måste ha vilja och vara beredd att göra jobbet för att komma i mål.

Hvordan skal jeg gjøre det?

- Kanskje må du bare bestemme deg og deretter identifisere hva det er som hindrer deg. Har du ingen skor? Kjøp et par! Ingen å springe med? Bestäm träff med någon. Ikke tid? Planera in det i kalendern, som allting annat. For om du bare springer soliga lördagsförmiddagar när du har tid och råkar känna för det just då, så kanske det inte blir så mycket löpning.

Om jeg er en slik som begynner men slutar direkt igen och aldrig får in vanan, vad kan jag då göra för att lyckas bättre?

- Folk slutar springa av olika anledningar, som att de får ont någonstans eller har gått ut för hårt. Rom byggdes inte på sju dagar och det gör inte en löpare heller. Våga ta varje träningspass i en sådan ansträngning att du känner "Wow, jag klarade av det här! Jag vill testa att göra det igen om några dagar, för jag gillar den här känslan av att lyckas." Gå inte ut och spring allt du har för att sedan bli helt knäckt.

Hvorfor er det så vanskelig?

- For mange utgår ikke fra nuläget utan jämför med hur de sprang när de gick i skolan, eller för 20 kilo sedan. Börja med små korta pass där du inte springer så fort och där du varvar löpningen med att gå. Tenk så her: Hvis du føler at du kan springe 10 minutter uten å stoppe, så spring fire minutter, gå et minutt og upprepa to ganger til. Da har du totalt sprungit i 12 minutter, med lite insprängd gåvila. Då har du sprungit längre än du trodde att du orkade och förhoppningsvis med känslan att det inte var så hemskt som du trodde.

Hva skal jeg tenke mer på?

- Å ikke sammenligne deg med noen andre. Det spelar ingen roll hur långt, fort eller vilka fräsiga kläder någon annan springer i. Följ gärna Insta-konton med andra nybörjarlöpare i stället för att bara följa proffslöpare.

Hvordan skal jeg få motivasjon til å faktisk gjøre sommeren 2017 til en løparsommar?

- Prøv å tenke i bilder. Nå er det midt i juni. Hvordan vil du kjenne deg igjen i midten av september? Finn det som motiverer deg! Vil du springa for å bli piggare, gå ned i vekt eller for at du också vill vara en del av den där härliga "löparfamiljen" som du ser på Instagram? Sätt en målbild för hur du vill känna i mitten av september och sätt upp små delmål. Du har 100 dager på dig, så du har ju massor av tid på dig! Det räcker alltså inte med viljan, utan ta det ett steg längre och gör om viljan till en plan.

kenth svensson@runningkenth på Instagram kan du følge Kenth Svensson for dalig løpemotivasjon!

LÄS MER: Derfor skal du springa backintervaller