Äter du maten om en fluga landat på den? Image

Äter du maten om en fluga landat på den?

Du kan ikke göra en fluga förnär, men en fluga kan faktiskt göra dig sjuk. När du läst det här kommer du göra flugsmällan till din bästa vän.

Bli ikke redd nå, men vektorburna sjukdomar, alltså sjukdomar som sprids till människor via en annan organism, orsakar mer än en miljon dödsfall varje år världen över. Det er også slik at vektorburna sjukdomar uppskattas orsaka 17 procent av alla världens infektionssjukdomar. Den vanligste vektoren som sprer smitta i Sverige er fästingen, ifølge Folkhälsomyndigheten. Selv fast vi er relativt forskonade från smittor via mygg kan du drabbas av både Ockelbosjuka och harpest om du har otur. Men har du tenkt på at også fluer kan gjøre deg syk?

Ifølge USA today fikk 300 personer svare på spørsmålet om hvilke dyr som skulle få dem til å legge ned besticken og sluta äta: om de såg en gnagare, kackerlacka, flyga, myra eller orm när de åt på en restaurang? 61 prosent svarte kackerlacka, men ifølge forskerne er det to ganger større risiko for at fluer sprer bakterier. Anledningen er at flugor äter något av det äckligaste som finns, nämligen avföring, sopor och kadaver. Sedan bär de bakterierna på de små hårstråna som täcker deras kroppar och det tar bara några sekunder när de landat på din mat eller andra ytor för att överföra smittämnena. Trots det skulle bara tre procent sluta äta om det var flugor på restaurangen, enligt undersökningen.


Har du ikke tappet aptiten än? Då kan vi passa på att avslöja att flugor inte kan tugga, så för att få i sig födan sprutar de enzymer som löser upp det de vill äta och sedan sörplar i sig det. Mums!

flugor