Bäst i test! Linerjackor för dam Image

Bäst i test! Linerjackor for dam

En linerjacka er ikke bare det ultimate ytterplagget, det er også det perfekte mellomlagret. Vi tester våre populære linerjackor i både dun og syntet!

Linjerna går aldri ur! En tunn dunjakke med sydda paneler, også kalt linerjacka, er et must i garderoben. Når linerjackor ble introdusert var det primära syftet att ha plagget som ett värmande lager under en skaljacka. Materialet var oftest dun siden det ikke behövde beskytte deg mot regn eller blåst, uten bare kännas varmt och skönt.

Med tiden ble jackorna designmässigt väldigt snygga och började bäras som ytterplagg. Siden dun ikke var helt optimalt i alle väder utvecklades flera syntetmaterial som hade bättre funktion och motståndskraft.

I dag finnes det et bredt utvalg av lettvektsjackor i både dun og syntet. For å finne riktig materiale for bare deg må du utgå fra når du hadde tenkt å bruke jackan. Som en snygg jacka på stan, eller som ett mellanlager på skidsemestern?

- Om du vil ha en linerjacka som en värmande jacka till och från jobbet räcker det gott och väl med en lite billigare modell i form av syntet. Är du däremot en kund som vandrar, åker skidor och ska ha med jackan ut på äventyr skulle jag rekommendera att investera i en riktig dunliner eftersom du oftast kommer att behöva ha en skaljacka över som skyddar mot vind och väta, säger Daniel Cohn, produktexpert på Haglöfs.

Når du bruker jackan som et mellomlager er det viktig at du klär dig rätt under och över för optimal komfort och värme.

- Om vi tar skidåkning i svenske fjällen som eksempel skulle jeg rekommendera dig att ha ett underställ i merinoull närmast kroppen. Ovanpå det bär du någon typ av fleecetröja som inte är för tjock. Sedan tar du din liner og til sist en skaljacka. Det er en perfekt kombinasjon for de kaldeste dagene i Sverige, fra Lucia til februar.

Når du kjøper linerjacka i dun bør du tenke på en ekstra gang. Håll utkik efter märkningen Responsible down standard, RDS, som ställer krav på hur fåglarna behandlas. RDS sikrer at fåglarna får tilgang til bad och inte tvångsmatas. For miljøns skull ska du också välja en jacka med Bluesign-sertifiering, som reglerar vilka kemikalier som används i tillverkningen och hur användandet av vatten och energi ser ut.

- På kvalitetsjackor framgår dunets ursprung. Spårbart dun er et etiskt bra val garanterar att dunet är en biprodukt till matindustrin och att ingen fågel sätt livet till bara för sitt dun. Når det gjelder syntetmateriale, så velg gjerne gjenvunnet polyester, nylon eller lignende for å gjøre et så lite avtrykk på jorden som mulig.

Dun vs. syntet

DUN
+ Lättare än syntet
+ Andas väldigt bra
- Längre torktid

SYNTET
+ Torkar snabbt om det blivit blött
+ Har svårare att dra åt sig fukt
- Andas inte lika bra som dun

Värmande och hållbar

Peak PerformanceTest av: Helium Hood Jacket, Peak Performance

Rekommenderat pris: 2 395 kroner.

Finnes i farger: Svart, blå, rosa, rød og lila.

Størrelse: Jackan kan upplevas som aningen liten i størrelsen i kombinasjon med den tighta passformen. Gå opp en størrelse for rymligare passform.

Passform: Slimmad passform som er tightast längst ned över höften. Rymligare kring magen. Den her modellen sitter best på dig med rakare kroppsform.

Tjocklek: Tunt materiale med anddunsvaddering som gir en fin, fluffig følelse uten at for den delen bli for otymplig.

Vikt: Lättaste jackan i testet. Den her modellen kjenner du ikke alls av på kroppen og du kan med fordel bruke jackan som mellomlager uten at den tillför extra vikt på kroppen.

Temperatur: Her går det undan. Du får snabbt upp värmen i den här modellen och behöver inte oroa dig för att frysa under kyliga höstdagar. Jackan är varm för att vara en tunnare modell.

Slitstarkt materiale: God kvalitet der det ytre materialet både er lett vannavvisende og tålelig vind. Materialet holder om det ikke utsätts för direkta skador i form av krokar och taggiga buskar.

Komfort: Ekstremt skön jacka som känns len mot huden. Til tross for at materialet ikke er elastisk, er det veldig följsamt.

Design: En klassisk design som låser mange. Her trenger du ikke utstickande detaljer eller färgstarka mönster för att sticka ut. Helium Hood Jacket er stilren og trendsäker.

Kommentar: Du som henger med i modesvängarna vet at Peak Performance lättviktsjackor är riktiga trendsättare. De vågiga sömmarna ger nytt liv i jackan och passformen är perfekt för dig med en rakare figur. Jackan er både värmande och till viss del vattenavvisande och vindtät. Den her modellen kan du ha som höstjacka tills temperaturen sjunker nedanför nollsträcket och som mellanlager efter det. Den kortare passformen matchas bäst med ett längre underställ när du är ute och vandrar. Pluss for den justerbara luvan!

Grym komfort

Kari TraaTest av: Tove Midlayer, Kari Traa

Rekommenderat pris: 1 495 kroner.

Finns i färgerna: Lila, svart og blå.

Størrelse: True to size, så satsa på din vanliga storlek.

Passform: Noe lengre baktill, jackan går ända ned til midten av rumpan. Passformen är genomtänkt och feminin så du får plats med både större byst och breda höfter i den här modellen. Plus for de förlängda ärmarna med tumhål, både praktiskt och skönt.

Tjocklek: Ekstremt tunt stoff. Jackan är stoppad med 80 procent anddun och 20 procent fjädrar av högsta kvalitet samt har partier i slät fleece.

Vikt: En lett jacka som knappt känns av när du har den på dig. Du får full bevegelsesfrihet i den her modellen.

Temperatur: Jackan håller dig lagom varm i början av hösten men gör sig bäst som mellanlager då den värmande effekten kombineras med underställ och skaljacka. Panelerna i fleece ser till att jackan andas väldigt bra.

Slitstarkt materiale: Fleecematerialet slits ikke ut i første tag. Også yttersiden i polyamid holder en høyere kvalitet og føles slitesterk.

Komfort: Veldigt skön jacka som anammar höstens mysiga känsla samtidigt som den sitter både bekvämt och snyggt. Finns inga anmärkningar angående sömmar som skaver eller material som stretar emot.

Design: Härliga höstfärger i kombination med lysande orange, we love it! Jackan känns given för den moderna kvinnan som vill framhäva sina kvinnliga former.

Kommenterar: Sitter som en smekk, er ekstremt skön och har smarta detaljer. Den här jackan kan anses vara för snygg för att täcka med en skaljacka, men faktum är att den är det ultimata mellanlagret. Uten luva som tar opp plats, med förlängda ärmar och paneler i fleece som ökar rörelsefriheten är den här modellen en vinnare på vandringen. Tack vare fleecematerialet som ökar andningsförmågan kan du även göra en och annan burpee eller klättra på din tur mot bergets topp.

Tett passform

8848Test av: Theresia primaloft, 8848 Altitude

Rekommenderat pris: 1 395 kroner.

Finns i färgerna: Grå og rosa.

Størrelse: Noe liten i størrelsen, først og fremst kring axelpartiet. Du som er bredaxlad kan fundera på å gå opp en størrelse om du ikke søker en åtsittande passform.

Passform: Den her jackan har en tight passform med stretchpaneler längs sidorna i polyamid, polyester och elastan som omsluter kroppen på ett bekvämt sätt. Testpanelen hadde derimot önskat att ärmsluten hade suttit tightare kring handlederna för att förhindra kall luft att komma in.

Tjocklek: Det syntetiska materialet skapar en tunn och silkeslen jacka som känns skön på kroppen. Perfekt tykklek for lager på lager-principen.

Vikt: Det er inget snack om saken, det här är en lätt jacka som du smidigt kan ha med dig i väskan då den varken tar upp speciellt mycket plats eller lägger till extra tyngd.

Temperatur: Ikke den varmeste jakken i testen, men den varme Primaloft-vadderingen holder måttet som mellomlager. Materialet holder en god åndbarhet og er vannavvisende.

Slitstarkt materiale: Det her er ingen jacka du sticker ut i rosbuskene med. Materialet holder for vanlig slitage men klarer seg aller best under en skaljacka.

Komfort: Skön jacka utan att skapa en wow-känsla. I kombinasjon med et mykt underställ kommer den her jackan göra sig som bäst. Jackan blir også alt mjukare ju mer du använder den.

Design: Påminner til viss del om en snygg ridjacka med det fyrkantiga mönstret av sömmar, gör sig dock bättre i verkligheten än på bilden. Testpanelet hadde derimot önskat en annan färgkombination.

Kommentar: Søker du et mellomlager som värmer, andas och transporterar fukt på ett godkänt sätt? Ja, da er Theresia Primaloft et alternativ for deg. Den syntetstoppade jackan, som dessutom är tillverkad av 70 procent återvunnet material, sitter skönt och bekvämt, men vi saknar det lilla extra som gör jackan magisk. Tack vare det tunna materialet kan du med fördel ha den här jackan under en skaljacka utan att du känner dig för påklädd. En slim fit-modell som fyller sin funksjon som mellomlager snarare enn som en snygg höstjacka på stan.

Budsjettfavoritt!

SE-WYTE DAM.jpgTest av: Klara, Wyte

Rekommenderat pris: 899 kroner.

Finns i färgerna: Rød, blå og beige.

Størrelse: Den her jackan är aningen stor i storleken och har en rymlig passform. Velar du mellan två storlekar bör du välja den mindre av dem.

Passform: En rak passform som gir god rymlighet for breda höfter och mage. I den her jackan kommer du ikke til å få noen klaustrofobisk følelse. Du kan med fordel ha en tykkare tröja under utan att varken midjan eller ärmarna känns för tighta.

Tjocklek: Ett tunt materiale som samtidig oppleves som mjukt og fluffigt tack vare stoppningen bestående av 90 prosent anddun og 10 prosent fjäder.

Vikt: Att en så fluffig jacka kan vara så lätt! Testpanelen överraskades av den nätta vikten, vilket är ett stort plus. Perfekt å pakke ned på reisen uten unødvendig ekstravekt.

Temperatur: Inte de varmaste jackan i testet, men heller ikke den kallaste. Funkar när temperaturen är runt nollan. Med en mindre storlek och en tightare passform kan du även ha den som mellanlager, men det är inte därför du köper jackan.

Slitesterkt materiale: Materialet oppleves som hyfsat slitstarkt. Undvik vandring med täta grenar, så håller du jackan ifrån onödigt slitage.

Komfort: Jackan føles som en myk moln på kroppen. Insidan känns skön mot huden, jackan är lagom följsam och den något rymligare passformen ger dig full rörelsefrihet.

Design: En stilren design som føles ekstra rolig i den fine røde fargen. Pluss for at yttersiden ikke er så glansig, vilket lätt kan upplevas som plastigt.

Kommentar: Testets budsjettvariant overraskar testpanelet. En rymligare passform som passar även dig med bredare höfter, men du kan även gå ned en storlek för att få en tightare modell. Jackan sitter skjønnt på kroppen og har generös ärmlängd. Materialet er tunt men upplevs fluffigt tack vare dunstoppningen. Pluss for at dunet kommer som restprodukt fra matindustrin. Den her jackan värmer på ett bekvämt sätt och passar främst som höstjacka. Bra med en noe høyere krage og luva, testpanelen hadde derimot önskat en anpassningsbar luva.

Funksjonelle detaljer

HaglöfsTest av: Essens Mimic Hood, Haglöfs

Rekommenderat pris: 2 195 kroner.

Finnes i fargerna: Lila, rød/grå og svart.

Størrelse: Normal i størrelsen men noe tight kring axlar och byst. Velar du mellan två storlekar kan du som är bredaxlad välja den större.

Passform: Rymligare passform kring mage och rygg, normallånga ärmar och tightare upptill. Pluss for den høyere kragen som värmer og den anpassningsbara luvan som stänger ute blåst och kyla.

Tjocklek: En lättviktsjacka med syntetisk fyllning som ger ett fluffigt intryck. (Finnes kule videoer på YouTube om Mimic-materialet!)

Vikt: Väldigt lätt jacka som du knappt känner av på kroppen. Trots det fluffiga intrycket kan du ha den här jackan i kombination med flera lager utan att det känns som att du har 100 kilo tyg på dig.

Temperatur: For å være en tunn linerjacka kommer den her syntetstoppade modellen til å holde deg varm også under kyliga dagar. Temperaturen er høyere enn andre modeller i testet og den her jackan kan du ha lengre inn på vinteren før du må bytte til en tykkere variant.

Slitesterkt materiale: Riktig bra kvalitet! Til tross for at materialet overlag på tunna dunjackor er lite skjørt er den her modellens ytre väldigt slitstarkt.

Komfort: En veldig komfortabel jekk. Den sitter skönt på kroppen och jackans insida är väldigt mjuk, inte konstigt att det här blev en storsäljare så fort den släpptes.

Design: Vill du sticka ut och älskar färg är den här modellen en fullträff. Upplevs däremot som något ungdomlig bland delar av testpanelen. Du som søker en mer avskalad look kan satsa på den svarta varianten.

Kommentar: Med et lett, slitstarkt og vindtåligt materiale passer den her jackan perfekt for kyliga höstdagar. Stort pluss for den høyere kragen og tilpasningsbara luvan. Passformen er bra og passer främst dig som inte är väldigt bredaxlad. Du som har kjørt en og annen pull up ekstra kan fundera på å gå opp en størrelse for optimal passform. En riktig utendørs-anpassad jacka där de små funktionerna förbättrar helheten. Det her er ikke jacka du springer rundt i på stan, den gjør seg bedre i villmarken. Pluss for at jackan er tillverkad i återvunna och fluorkarbonfria material.

Sportig look

AdidasTest av: Varilite Hood Jacket, Adidas

Rekommenderat pris: 1 195 kroner.

Finnes i färgerna: Svart.

Størrelse: Normal i størrelsen, så satsa på din vanlige Adidas-størrelse.

Passform: En något kortare jacka med en feminin passform där jackan går in något i midjan. Rymligare upptill och generösa ärmar.

Tjocklek: Materialet er tunnere enn man kan tro i den her modellen. Fyllningen bestående av 80 prosent anddun og 20 prosent fjädrar ger en fluffig känsla.

Vikt: Det er en lettviktsjacka og du kommer til å kjenne hvor lett modellen er så fort du tar på deg jackan.

Temperatur: En hyfsat varm jacka. Dunet gör sitt och håller dig varm under kallare höstdagar.

Slitesterkt materiale: Ett väldigt slitstarkt material. Det føles virkelig som at Adidas Varilite Hood Jacket kan være med om mye innan materialet rubbas.

Komfort: Ekstremt skön jacka. Den känns som en given vinnare på bussen hem efter en bortamatch i fotboll eller innebandy. En myk og varm jacka som du gjerne vil gosa i deg i!

Design: En klassisk sportsjakke som anammar den trendiga 90-talskänslan. Den glansiga finishen på jackan är inte lika bländande som på bilden, men ger ändå ett skimrande intryck vilket delar av testpanelen tycker är för mycket.

Kommentar: Första intrycket är att det här är en typisk sportjacka som hela fotbollslaget har på sig på väg till en match. Når vi väl fått bort den tanken kommer den trendiga 90-talskänslan in. Passformen er veldig bra, jakken er myk, varm og gir en perfekt fluffig finish tack vare dunstoppningen. Denne jakken brukes først og fremst som et ytterplagg og materialet holder høy kvalitet for alle utendørsaktiviteter. Plus for loggan i reflexmaterial och den något högre kragen som värmer.

SHOPPA HÄR: Vårt totala utbud av tunna dunjackor

LÄS MER: Löparskor 2018: Bäst i test för dam

LÄS MER: Höstens stora test av löparjackor