Bli en “snow jogger” Image

Bli en "snøjogger"

Hold igång med löpningen även under vintern, så får du ett stort försprång inför vårens och sommarens alla lopp. Her er løpecoachen Julia Livs beste tips for deg med vinterspring i bena.


Lägger du ned löpningen i samma sekund som november anländer, för att sedan börja om på noll igen varje vår? Dags å tenke på. Det går alldeles utmärkt att löpträna även under vinterhalvåret.

- Med riktig utrustning og kunnskap om hvordan du skall springa, blir dine løparpass minst like härliga som under andra delar av året. Gjennom å fortsette å trene under vinteren kommer du dessuten til å holde deg friskere under vinteren og være i bedre form enn någonsin när våren kommer, sier Julia Liv, löpcoach på Itrim.

Hemligheten til å lyckas med vinterlöpningen är rätt utrustning, förberedelser och lite annorlunda löpteknik. For det første må du holde deg varm og tørr. Klä dig i trelagersprincipen, med underställströja i funktionsmaterial som transporterar bort fukten, fleecetröja och skaljacka som är vindtät och vattenavvisande. Bruk fodrade tights til det. Toppa med mössa eller pannband, reflexväst och kanske även pannlampa om du springer i mörkret.

- Du kan springa i dina vanliga skor hela året men är det snö och isigt kan det vara bra att investera i ett par broddar att fästa på skorna. Det finnes også spesielle løyper med grov sula eller dubbar, noe som gir bra grepp i snø og lera.

Siden underlaget er halt og ojämnt på vintern ökar belastningen på dina muskler och leder, så dra ned lite på tempot. Var också noga med att värma upp inomhus och komplettera med rörlighetsövningar och styrketräning i gymmet för underkroppen.

- Når du springer i snø blir ditt löpsteg oftast kortare och är det halt är det naturligt att springa på framfoten - vilket faktiskt är bra för din löpteknik.

Det kan kännas lite jobbigt att andas i kyla, men det är inte skadlig då luften värms upp på vägen till lungorna. Är det kallare än -15 bör du dock låta bli att springa ute.

- Med hurtigpass eller intervallpass kan du gjøre innendørs på løpebånd eller gjøre noen alternativ trening. Vill du gärna göra intervallpass ute så föreslår jag backlöpning eller korta intervaller i djupsnö - vilket är väldigt jobbigt och väldigt kul.


experten

Julia Liv er løpecoach på Itrim.