Bli jättestark med strongman-träning! Image

Bli jättestark med strongman-trening!

Börja med strongman och matkassarna kommer aldrig kännas tunga igen! Aron Cato tävlar i sporten och vet allt du behöver ha koll på om du är sugen på att bygga upp din styrka rejält.

Strongmanträning förknippas för många med Magnus Samuelsson som vunnit titeln Världens starkaste man eller Hafþór Júlíus "Thor" Björnsson, känd för rollen som Gregor "The Mountain" Clegane i tv-serien Game of Thrones. De er profiler som hjelper til å gjøre kraftsporten kjent. Aron Cato, 31, som bor i Knivsta har trent strongman i fire år og deltatt i flere konkurranser, senest kom han på fjerde plass i Upplands starkaste.

- Strongman er en veldig växande sport, mycket tack vare internet och Hafþór Júlíus Björnsson, han är en stor profil som bidrar till mycket. Alla har sett Magnus Samuelsson i tävlingarna som gick på tv för några år sedan men det finns många nya atleter på scenen. Sporten utvecklas, folk tränar smartare och vikterna har ökat, säger Aron Cato, och fortsätter:

- Strongman er veldig funksjonell trening. Du må være sterk i olika lyft men samtidigt kunna röra dig med vikten på kroppen. Tränar du strongman blir du stark i din vardag. Til eksempel finnes en gren som heter farmers walk der du skal bære tunge vikter i hendene, klarer du det kommer ingen matkassar kännas jobbiga att bära hem. Og atlasstenen, som er den mest kjente strongman-grenen der du skal løfte opp en tung sten på en podie, er samme prinsipp som å løfte opp en tung kartong på en hylla.

björnssonHafþór Júlíus Björnsson er väldigt, väldigt stark. Foto: IBL

Hvordan upptäckte du strongman?

- Jag tränade thaiboxning väldigt seriöst men fick en hjärnblödning 2009 och slutade med boxningen. Jag började gå på gym som rehab och för att få tillbaka styrkan och därefter tränade jag styrkelyft på ett gym där ägaren började köpa in strongman-utrustning och då halkade jag in på det.

Hva var det som fikk deg til å fastna?

- Att det är så olika grenar. I styrkelyft tränade jag bara knäböj, bänkpress och marklyft, men i strongman kan du använda dig av vad som helst. Du kan ta en stor sten og bære den, løfte den over hodet eller kaste den. Bara fantasin sätter gränser. Du kan aldrig vara förberedd på vad som kommer framöver eftersom de hittar på nya grenar hela tiden. Sedan är kamratandan en viktig del. Alla hejar på varandra och vill att personen som tävlar ska göra sitt yttersta och hjälper åt med att ge tips och råd. Och tävlingarna är väldigt folkliga, det är lätt att förstå vad de går ut på.

Hvordan kan en strongmantävling se ut?

- Det er väldigt olika. Det eneste kravet er at du må ha en pressgren i konkurransen, men i motsatt fall er det opp til arrangøren. Tävlingarna brukar bestå av fyra till sex grenar, mycket för att de inte ska ta för lång tid. Mange tävlingar avslutas med atlasstenar och det är dels för att det är en tiebreaker och dels för att du behöver ha klister när du kör det. Klistret er som en jättetjock kåda som du har på armarna för att stenen inte ska glida av och du behöver använda babyolja eller smörjmedel för att få bort det.

Hvilken gren er din favoritt?

- Jeg liker alle egentlig men synes atlasstenarene er ekstra kul fordi det er en så utfordrende gren. Det er en veldig mäktig känsla att baxa upp en tung sten på ett podie.

Er det vanlig med skader innen strongman?

- Det er klart at det finnes skader i alle idretter. Den vanligste typen skader er overbelastningsskader eller at folk drar av muskelfester. Strongman er en tøff sport med tunge vikter og havner du i en situasjon som ikke er funksjonell for kroppen er det risiko for at du ikke orkar holde imot og da hender det at fästena släpper. Men når noe sådant händer kan det alltid spåras, till exempel att atleten inte hade en teknik som var optimal. Siden du alltid tävlar mot en klocka och har en viss tid på dig att klara alla moment kan det hända att det slarvas med tekniken.

LÄS MER: Er dragremmar bra eller dåligt?

Hvor mye trener du under en uke?

- Mellom tre og fire ganger. Det brukar bli så att jag kör basövningar på vardagarna för att avsluta med ett grenpass på helgen. Är det försäsong och uppbyggnadsperiod fokuserar jag mer på basövningar och när det är tävlingssäsong kör jag mer strongmangrenar för att få in tekniken. Det som er spesielt med strongman er at du mange ganger får svetsa din egen utrustning og gjuta dina egna stenar. Jeg har turen att ha ett par killar som kan svetsa åt mig, annars kan det vara knepigt att få tag på utrustning. Men nå begynner det å komme flere strongmangym så det er positivt.

Hur ser dina matvanor ut?

- Jag försöker få i mig så mycket kalorier som möjligt, men vill äta bra mat. Jag jobbar som vitvaruinstallatör och är yrkeschaufför så det blir en del hamburgare och mycket bufféer. Det er dyrt å være stor, jeg er 1,90 lang og veier 135, 5 kilo.

Er det bare killar som trener strongman?

- Nei, det har blitt mer og mer tjejklasser, og nå finnes det også konkurranser med Sveriges sterkeste kvinne, vikingenes dronning. Det er en sport som vokser for både jenter og killarer, og vi kommer til å sende ett gäng tjejer för att tävla i VM på Arnold Classic och det är ju naturligtvis jättekul.

LÄS MER: Derfor skal du kjøpe lyftarbälte

strongmanSå her kan en gren i en strongmantävling se ut. Følg Aron Cato og hans trening på Instagram @big_cato. Foto: Amir Hebib


Så tungt har Aron Cato løftet

  • Ok over axlarna: 400 kilo.
  • Atlassten: 175 kilo.
  • Marklyft: 280 kilo utan dräkt. 305 kilo med trekk.
  • Knäböj: 230 kilo.
  • Press over hodet: 120 kilo.

LÄS MER: Crossfitstjärnan: Så blir du like sterk som meg