Börja springa trail!
Traillöpning är stekhett. Her er proffset Emelie Forsbergs bästa tips gällande teknik och packning, som gör löpningen ute i terräng ännu roligare.
Att springa trail kan betyda många olika saker eftersom en stig kan se så annorlunda ut. Det kan være alltifrån en bred stig i ett grönområde i en stad till en jätteteknisk och brant fjällstig. Just den där variationen gör att traillöpning passar löpare på alla nivåer och att det alltid finns en utvecklingsmöjlighet.Hva skal jeg tenke på om jeg vil springa trail?
- Tenk ikke, bare gjør det. Kom ut! Testa, sier Emelie Forsberg, Sveriges främsta traillöpare.
Hva skal jeg ha med meg ut?
- Om du springer sti i en skog kan det være bra å ha med en ryggsekk og vann. Når det gjelder stiglöpning där du vill komma bort från staden kan det vara skönt att vara ute en stund, då kan det även vara en bra idé med en jacka eller värmetröja. Det gir trygghet, så at du vågar springa litt lenger.
Hva er den vanligste feilen?
- Å fokusere på tid. Det tycker jag inte att du ska göra, för all terräng gör att klockan går. Det er en stor forskjell å springe 200 høydemeter på en stig sammenlignet med i en oppoverbakke av asfalt. Tenk ikke kilometertid, at du var langsam som ikke kom lenger under de 60 minuttene du var ute og sprang, for det er en annen sorts löpning. Stressa inte in i det, men kom ut och gör det!
Hva er det som gjør at du elsker trail?
- Friheten, først og fremst. Jeg trives veldig bra i naturen. Dessuten er jeg fascinert av tanken på å transportere meg selv i naturen og ta meg fra punkt A til punkt B. En annen sak som jeg elsker er at man får se så mye når man er ute og springer, men det er vel friheten som samler det.
Springer du någonsin på asfalt?
- Om jag är i en stad och behöver transportera mig så springer jag kanske på asfalt, annars springer jag bara på asfalt till och från berget. Men jeg tror ikke mennesket er gjort for å springa på anlegg og hardt underlag på det sättet. Banlöpare är väldigt mycket mer skadade än traillöpare, för terränglöpning är väldigt skonsamt.
Hvilken annen trening gjør du for å kompleta traillöpningen?
- Under vinterhalvåret står jeg på skidor og under sommarhalvåret springer jeg. Dessuten klättrar jag lite, underhåller core och ryggmuskler, och så har jag en egen yogalärare. Rörlighetsträning varje morgon.
Hva ger trail for effekt jämfört med "vanlig" löpning?
- Man blir väldigt stark i leder och muskler runt leder. Du bygger styrka på ett varierat och skonsamt sätt. Du blir starkare runt vrister och knän eftersom du jobbar med de små, stabiliserande musklerna för att parera stenar och annat. Kroppen jobber mye mer lårmuskler og rumpa enn når du springer på platt underlag, men det er ingenting du blir en muskelberg av. Konditionen blir förstås också väldigt mycket bättre. Men det beste er alle naturopplevelser!
Emelie Forsbergs 3 beste teknikktips ved terrengløping
1. Variera tekniken uppförFor at det skal kännas mindre tungt att springa uppför berget brukar jag variera mina steg. Är det en lång uppförsbacke brukar jag använda olika tekniker för att jobba med kroppen på olika sätt, så först kanske jag tar små steg med högre frekvens och sedan tar jag längre steg som kräver mer styrka i benen för att bryta av.
2. Lyft blicken
Når du springer utför ska du försöka lyfta blicken i stället för att titta nedåt om du vill bli snabb. Tittar du rakt ned på dina skor tappar du nämligen fart. Försök att titta rakt fram och hitta en linje, men ändå ha koll på vad som händer i terrängen. Övning ger färdighet.
3. Våga luta dig framåt
Når du begynner å bli trygg i å springa utför och vill göra det snabbare ska du försöka landa på framfoten och luta dig framåt. Du får känna av lutningen, ibland kan du ta ganska stora steg och ibland är det bättre att ta mindre steg om det är brantare. Hjälp balansen med armarna.
Emelie Forsberg jobber heltid som atlet for Salomon. Hon tipsar om howtotrailrun.salomon.com där du kan lära dig mer om trail.
LÄS MER: Världsmästaren testar trailskor