Utmana dig själv och sätt upp ett mål, så får du automatiskt ny träningsmotivation! Her er Charlotte Kallas beste tips.
Sveriges medaljedrottning på längdskidor Charlotte Kalla älskar att vinna. Tävlingarna blir deadlines att kämpa mot - och sedan gör hon jobbet för att nå dit hon vill.
- Jeg tycker om att tävla, det är det roligaste som finns! Om jeg vil nå noenstans er jeg beredd å legge ned det arbeidet som kreves for å kunne levere på topp når det vel er dags. Det gäller oavsett om jag ska tävla i OS eller hålla ett föredrag, säger Charlotte Kalla, som nu under sommaren ägnar mycket tid åt löpning.
SHOPPA HÄR: Hele vårt utbud av Craft
Charlotte Kalla kammade hjem tre sølv og ett gull under OS i Pyeongchang.
De flesta som läser den här artikeln har inget OS i sikte, men kanske en utmaning som Tjejmilen. Charlotte Kalla tycker att det är jättebra att ha ett tidsbestämt mål, för då vet du vad du behöver göra fram till dess.
- Börja med att analysera var du är i dag och sätt sedan upp ett realistiskt mål på hur snabbt du ska kunna genomföra den där milen. Det blir som et prosjekt med en tydelig deadline der du trenger å sette opp en strategi for hvordan du skal ta deg rundt dine ti kilometer.
Att vara noga förberedd gör själva upplevelsen roligare, tycker Charlotte Kalla. Inför OS i Pyeongchang hade hon tränat målmedvetetet i nio månader. Hon hade inte som mål att ta si eller så många medaljer, utan att kunna prestera på topp i varenda lopp hon ställde upp i, även om hon är medveten om att det kanske låter lite diffust.
- Hade jag inte förberett mig ordentligt hade jag inte tyckt att det varit kul att ställa mig på startlinjen. Når jeg väl är där fokuserar jag på genomförandet där och då, varv för varv och backe för backe. Jag oroar mig inte för en slutspurt redan i början, då har man fel fokus. I stället försöker jag hålla mig på tröskeln där jag kan hantera smärtan och mjölksyran som strömmar i kroppen och hålla det loppet ut, säger hon och fortsätter:
- Jag har inget extra jag kan plocka fram för att nå en viss medalj, utan jag kan bara prestera på max och hoppas att det leder till ett bra resultat i slutändan även om jag så klart lockas att hamna i jämförelse. Jeg hører hela tiden olika röster i huvudet, men jag försöker lyssna på dem som säger att jag är stark, förberedd och har klarat det jag ska göra flera gånger förut.
Den mentale biten er med andre ord like viktig som den fysiske forberedelsen om at du vil klare av din utfordring på beste måte. Du kan for eksempel trene tanken når du trener kroppen.
- Se den fysiske treningen som en mulighet til å trene på mentale forberedelser. Det funkar inte att lägga in mantran att upprepa under loppet, de ska du ha provat under träningspass och förankrat i trygghet.
En sista sak är att plocka fram vinnarskallen. For å klare av din utmaning är pannben helt avgörande. Charlotte Kalla går alltid inn for 100 prosent når hun vel har bestemt seg for noe.
- Jag är en vinnarskalle men jag blir inte jättesur när jag förlorar, även om det finns en bild av mig med de där svarta ögonen. Når jeg ser tjurig ut er det mer for at jeg er besviken på meg selv, men det blir aldri så at jeg kjenner at jeg kommer til å overreagera og kaste skidor og bryte stavar. Det er bare prestationsprinsessan som kommer fram og tycker att jag har underpresterat.
En av anledningarna till att utmana sig själv är förstås känslan efteråt. Når Charlotte Kalla vel gått i mål med et stort prosjekt ser hon till att belöna sig själv.
- Då försöker jag planera in att umgås med vänner och familj, vilket är något jag uppskattar mycket sedan jag blev elitidrottare. Da sitter vi lenge og spiser middag og snakker med hverandre om viktige saker og lar mobiler og andre distraksjoner vente. Det er luksus for meg.
Charlotte Kalla er stolt ambassadør for Craft og har på seg følgende: Eaze Melange Tee, Breakaway Jersey Jacket, Delta 2.0 Long Tights og V175 Lite W löparskor. Foto: Lisa Kronander/Craft