Charlotte Kalla: Toppa formen inför Tjejmilen! Image

Charlotte Kalla: Toppa formen inför Tjejmilen!

Det er mindre enn en måned igjen til Tjejmilen. Her er Charlotte Kallas beste tips for å toppe formen før loppet!

Att springa en mil är en baggis för vissa och en riktig utmaning för andra. Uansett hvilket nivå du ligger på så er det skönt å forberede seg inför ett lopp. Charlotte Kalla springer väldigt mycket under sommaren och så här rekommenderar hon att du laddar upp inför Tjejmilen, nu när det bara när några veckor kvar till start.

- Prova att springa milen innan det är dags att springa loppet. Gör det inte precis dagarna innan för första gången, utan planera in det i god tid innan så att du känner dig trygg med att du orkar vara ute och springa en hel mil. Når det väl är dags för tävling ska du ha som mål att kapa den tiden som du sprungit på träning, tipsar Charlotte Kalla.

Hvordan blir man raskere på milen?

- Vårens intervaller! Jag tycker att all träning är bra träning, men vill du finslipa så har jag egna erfarenheter av att det är bra att springa både distanspass och intervallpass. Da kommer utviklingen til å bli bedre. Tenk på å utgå fra deg selv, for en del er det tøft bare å gjennomføre et løp på en mil. Vet du derimot at du klarar det kan det vara kul att utmana dig själv med en viss tid.

Charlotte KallaMellom maj og november springer Charlotte Kalla veldig mye og hennes beste tips for å klare milen raskere er intervaller.

Om jeg er langt unna å klare milen, hva skal jeg gjøre da?

- Varva löpning och gång när du springer distanspass. Smyg in intervallpass, där du i stället för att springa i ett högre tempo växlar mellan att gå och jogga.

Hva skal man ikke göra sista veckorna innan loppet?

- Börja inte med så mycket nytt veckorna innan. En måned innan har du lite utrymme att testa dig fram, men ju närmare tävlingen du kommer desto mindre nya moment gällande träning och kostnad.

Hva har du for tips gällande utrustning?

- Jeg tycker det är kul att känna sig fin och välklädd, nya träningskläder är en motivationshöjare för mig. Känner jag mig fräsch och snygg är det extra kul att ta sig an de där träningstimmarna.

Hva bruker du å lytte på når du springer?

- Det er sjelden jeg springer med musikk, jeg liker å lytte på poddar, gjerne intervjuer. Några favoriter är Värvet, Kropp och själ i P1 eller mer lättsamma program som Marathonpodden.

CHARLOTTE KALLA HAR PÅ SIG: Kläder och skor från Craft.

FOTO: Lisa Kronander/Craft

LÄS MER: Charlotte Kallas knep som gjør löpningen lättare

LÄSMER: Charlotte Kalla tipsar: Bästa övningarna för bålen