Charlotte Kallas beste tips for längdskidåkaren
Kalla fingrar, dålig teknik och problem med utrustningen? Ta lengdeskidåkningen til neste nivå med hjelp av Charlotte Kallas beste tips.
Å åka längdskidor är roligt, svettigt och meditativt... men kan också vara ganska frustrerande ibland. Det kan være kaldt, skidorna kan krångla och spåren kan vara undermåliga. En som lyckas betydligt bättre än de flesta av oss med längdskidåkningen är förstås superstjärnan Charlotte Kalla.Hvem er de vanligste teknikkmisbrukerne ute i sporet?
- At man ikke jobber tillräckligt mycket med tyngdöverföringen och det handlar mest om vana och att hitta balansen. En förutsättning för att få fäste är att du orkar stå på en skida i taget och inte har tyngdpunkten mitt i. Du måste också hitta timingen för att trycka ned skidans spann och få ned fästzonen ordentligt, säger Charlotte Kalla.
Hvordan kommer jeg dit?
- Aksepterer at det er en krevende sport rent teknisk og økonomisk. Träna ofta i stället för att köra långa mastodontpass sällan. Lägg bort stavarna! Kör du utan stavar måste du utmana dig själv och lägga hela tyngden på en skida i taget, och då kan du hitta den där diagonalen man är ute efter. Det går ikke å träna på med rullskidor, för då har du fäste i alla lägen utan att behöva ha den där känslan. Att lära sig ny teknik är förstås jobbigt för alla. Jeg var på et dansepass i lørdags, og da ble jeg supertrött av å få ihop koordinationen, och likadant är det förstås för folk som inte är vana vid skidtekniken.
Att jobba med tyngdöverföringen så du orkar stå på en skida i taget är ett av Charlotte Kallas bästa tips för att bli en bättre längdskidåkare. Foto: IBL.
Hva har du for utrustningsråd til en vanlig motionär?
- Mitt tips er å kjøpe skidor som verkligen passar dig och din åkförmåga. Skidorna måste vara anpassade för din längd och vikt, så att du inte hyr, lånar din sambos skidor eller ljuger om din åkförmåga och erfarenhet i butiken. Det gör bara att du får ett par skidor som du inte klarar av att trycka ned, och då blir åkningen inte lika rolig.
Skins eller vallskidor, hva synes du at en vanlig motionär ska välja?
- Det beror helt på interesse. Er du interessert i å velge, kan du få en helt annen opplevelse enn på skinsskidor. Har du derimot inget intresse eller ont om tid så tycker jag definitivt skins. Tidsbrist er oftast det största hindret, då tycker jag det är bättre att man får komma ut och flåsa en halvtimme på skins än att det inte blir något skidpass alls.
Hva har du for tips mot kalla tår och händer?
- Jag brukar ha överdragshandskar utanpå mina handskar, och det funkar bra. Da kan du fortfarande ha ett skönt grepp i himlen samtidigt som värmen kapslas in bättre. Når det gjelder tårna ska jag erkänna att mina tävlingspjäxor inte är de varmaste, motionärspjäxor är varmare och sen finns det skoöverdrag att ta på som brukar hjälpa ganska mycket. Värmesokker og sulor kan også være veldig effektivt.
Hva gjør du når du fryser i ansiktet?
- Jeg brukar ha en buff uppdragen i ansiktet och glasögon för att skydda ögonen mot kyla. Er det ekstremt kaldt kan jeg også bruke meg av en maske med papirfilter som varmer opp inandningsluften, men det kan jeg ikke ha når jeg konkurrerer for da blir det for tungt å andas. På tävlingar är en räddning att ha kinesiotejp i ansiktet för att minska kyleffekten som fartvinden skapar.
Hvilken tid er best for lengdeskidåkning?
- Jeg elsker å åka i november när den första snön kommer, den har verkligen sin tjusning, både på dagarna i det härliga ljuset och på eftermiddagen när man får ta sig ut med pannlampa. Men den beste tiden er fra mars til april når lyset vender tilbake og man kan komme ut i naturen og virkelig nyte.
Hvor i Sverige åker du helst?
- Overalt! Jeg er så imponert over at det finnes langspår overallt der det finnes snø i Sverige. Där det bara finns lite snö så tar man verkligen vara på den. Längdskidåkning på fjället är magiskt! Jag tycker det är mysigt att åka i Tornedalen där jag kommer ifrån, Gällivare och Idre har fantastiska spårsystem och i Sundsvall kan man få fantastisk åkning nära stan. Östersund er en underbar vinterby med fjellene, og Bruksvallarna er et paradis. Överlag är det riktigt bra åkning i de svenska fjällen oavsett om det är vid Riksgränsen i norr, i Jämtlandsfjällen eller ännu längre ned i landet.
SHOPPA HÄR: Vårt utbud av längdskidor
LÄS MER: Längdskidåkning utan armvärk - så gör du det
LÄS MER: Så skal du klä dig när du åker längd