Därför är inte framfotalöpning för alla Image

Derfor er ikke framfotalöpning for alla

Framfotalöpning har blivit en hajpad löpstil som anses snabbare och skonsammare för kroppen. Men det passer ikke alle. Eliteløper Mathias Stjernlöf forklarer hvorfor.

For några år sedan var uppbyggda, tjocka löparskor standard och den vanliga motionären funderade inte särskilt mycket över sin löpteknik. Men så släpptes en bok som fick skoföretagen att tillverka en ny, lättare sorts löpskor och miljontals löpare att springa annorlunda.

- Framfotalöpning som folk känner till det, eller pose running som det också heter, kommer hårtdraget från boken Born to run som blev en stor hajp när den kom 2009, säger Mathias Stjernlöf som springer på elitnivå och tävlar inom OCR (hinderbanelopp).

Boken er skriven av amerikanen Christopher McDougall, som beskriver en løparstil som används av en bortglömd mexikansk stam. Ja, du gissade rätt: löparstilen ifråga är framfotalöpning. Det her sättet att springa är alltså ingen nyhet och används sedan länge av många elitlöpare.

- Det som hände var att de som läste boken började springa högt i foten och ha barfotaskor. Men de tog inte med i beräkningarna att vi som är elitlöpare har gjort det här sedan vi var små och har vant våra fötter och rörelsemönster vid det. Att gå från noll till hundra var som gjort for gubbvad och andra skador.

mathias stjernlöfMathias Stjernlöf bruker framfotalöpning, men tror ikke at det passar alla löpare.

Selv om teknikken går ut på å jogge på framfoten, mener Mathias Stjernlöf at de fleste savner at det skal føles naturlig.

- Det kommer komma naturligt av att regelbundet köra löpskolning där du vänjer in ett nytt mönster. Vi som springer så her behöver inte tänka så mycket på tekniken, det sitter i ryggmärgen. Jag springer bara, och behöver inte fundera på om jag träffar rätt, säger han.

Så hvordan føles en korrekt framfotalöpning? Tekniken går ut på å legge vikten på framdelen av fotbladet och använda foten som en fjäder, utan att du trycker till med tårna för att komma upp.

- Du vil komme ned med foten under kroppen så mye som mulig. Du vill ha kraften rakt ner i foten, for å generera kraften framåt utan att bromsa dig själv.

Det innebærer kortere og flere steg for en raskere löpning som reduserer belastningen på knän, år og höft. Men å slänga dina vanliga joggingskor i papperskorgen och tvärt anta en helt ny löpstil är inte att rekommendera.

- Det perfekte løpesteget finnes ikke, uten at det er ditt naturlige steg. Alla har en egen förutsättning att utgå ifrån. Man kan naturligvis ha vissa bättre motoriska egenskaper, som bättre rörlighet, vara starkare och sådana saker. Kollar man till exempel på friidrottsstjärnan Michael Johnson, så sprang han bakåtlutad, men det gjorde inget för han var ändå snabbast av alla.

Om du er interessert i framfotalöpning er Mathias Stjernlöfs tips å legge tid på löpskolningspass och häckgångar, där du tvingar dig själv att komma långt upp på framfoten, för att få in en rytm och bygga upp muskulär styrka. Öva med "running drills" fra YouTube, kontakta en löpcoach eller springa med en löpargrupp för att förbättra din löpteknik

- Allt handlar om träffen, du kan inte komma upp bra på foten om du inte träffar under dig själv.

mathias stjernlöf

Ställ löparfrågor till Mathias Stjernlöf på Instagram (han gillar det!) och följ honom på @mstjernlof.

LÄS MER: Vanligste misstagen vid löpning.