Skydda barnen med UBF 50 - utan minsta klick solskyddsfaktor. Tricket er UV-kläder!
Du trenger ikke smeta og kleta i det ytre med solskyddsfaktor om du i stedet klär ditt barn i UV-kläder när ni är på semester. Vanlige badetøy har omtrent 10 i UV-faktor, eller UBF som det også kalles, som står for Ultraviolet Protection Factor. Bærer du en plagg med UBF 20, tillater tyget endast en tjugondel av UV-strålene passera genom plagget in till huden.Nytt på avdelningen för UV-kläder i år är märket Pollops UV-kläder, som har UBF 50 (ett skydd som håller i 25 tvättar). Plaggen finnes i størrelsene 80-120 centilong.
Hvorfor er det bra å kjøpe UV-klær til sine barn?
- Fjøs skal beskyttes mot solens sterke stråler, men mange fjøs er ikke så gode til å bli insmorda. Det er svært vanskelig å få kremen jevn samt at den lett faller av når barnet badar. UV-kläder däremot är bara att dra på och sitter alltid på plats. Barnen kan bada hur mycket som helst utan att riskera att skyddet försvinner, säger Matilda Johnson, produktspecialist på Pollop.
Når skal man kjøpe en hel solskyddsdräkt, og når passer det bedre med todelat?
- For veldig små barn er det vanskelig å se for seg at den ikke åker rundt på kroppen. Det er også bra for barn som bruker dra av og på seg sine klær. Tvådelat passar bättre på barn som inte tycker om hela set och har även fördelen att du kan sätta på barnet bara tröjan till ett par vanliga byxor om du vill.
Hvor mange UV-sett skal jeg ta med om jeg åker utomlands med mitt barn?
- Jag rekommenderar minst två set per barn, så att barnen slipper springa runt i blöta kläder. Barn blir nedkylda på ett annat sätt än vuxna. UV-kläderna torkar snabbt men det kan vara skönt att låta barnet leka i ett torrt set när de badat klart.
Kläderna ska sitta skönt men ganska tight i torrt tillstånd, då alla UV-kläder har en tendens att töja sig något när de blir blöta.
Kombinera UV-kläderna med solhatt, badskor och solglasögon, för att barnet ska vara helt skyddad från de farliga solstrålarna.