Därför behöver du yoga om du tränar Image

Derfor behöver du yoga om du tränar

Monika Björn har skrevet boken Yoga for deg som trener. Här förklarar hon varför du som tränar har sådan otrolig nytta av att bli lite rörligare.

Monika Björn er et kjent ansikte innen yogavärlden. Hon har jobbat med träning i över 20 år, och är en av skaparna av gruppträningsklasserna Hot mojo och Yoga for athletes, som bland annat finns på Sats.

monika björn
Monika Björns nye bok finnes ute nå! Fotograf samtliga bilder: Meddi Kabirzadeh

Hej Monika, varför har du skrivit Yoga för dig som tränar?


- Jag fick inspirationen till boken från mina PT-kunder och mina klassdeltagare - stela, tränande kvinnor och män som har fått oerhört stor behållning av att lägga till rörlighetsträning i sitt veckoschema, säger Monika Björn, som till vardags håller till på PT-studion Linnégatan Fem i Göteborg.

Hva blir läsaren bjuden på i din bok?

- Boken inleds med en allmän förklaring till varför du som tränar kan må bättre och få bättre resultat av att börja yoga. Boken er sedan kapitelindelad efter sporterna längdskidåkning, cykling, simning, löpning och styrketräning. Hvert kapittel inneholder argument til hvorfor du som utøver den idrotten skal yoga, samt en beskrivelse av hvilke problemområder som lett oppstår i nettopp den sporten. Dessuten har hver idrett et 15 minutters og et 45 minutters yogapass beskrevet i boken.

Hvorfor er det så viktig med yoga for den som trener?

- Det mest åpenbare argumentet er at du blir mindre stel og utökar rörelseomfånget kring stela leder. Att bli rörligare, mer flexibel och starkare i dina svaga områden för din idrott innebär ofta att du kan jobba mer optimalt, alltså med bättre teknik, vilket i sin tur leder till snabbare tider, tyngre vikter och bättre resultat. Du utmanar kroppen i nya vinklar, vilket främjar en hälsosam bindväv, minskar risken för överbelastningsskador och förbättrar balansen, kroppskontrollen och koordinationen.

Berätta lite om vad som händer mentalt när jag börjar yoga!

- Närvaron, fokuset och koncentrationen som krävs på yogamattan kan du dra nytta av i stressfulla situationer, oavsett om det är inför ett tungt lyft i gymmet eller innan startskottet i en tävling. En annen sak er lugnet. Avslappningen som du kan kjenne etter et pass fremmer den aktive restitusjonen, senker nivået av stresshormoner i kroppen og styrker immunforsvaret, sier Monika Björn og fortsetter:

- En annan sak som påverkas är andningen. Medvetenheten kring andetaget är viktigt i yogan och en lärdom som du kan ta med dig in i din vanliga sport, vilket till exempel kan korta återhämtningstiden mellan tuffa intervaller.

Hvor lenge må jeg yoga før jeg merker noen resultater?

- Gör hellre korta sessioner flera gånger i veckan än en lång session en gång i veckan. Om du får til 15 minutter, 4 til 5 ganger i uken, kjenner du en endring allerede etter 4 til 6 uker.

Hva er din absolutte favoritt i boken?

- Oj, svår fråga! Om jeg må velge en øvelse, skulle jeg sagt djupa knäböj eftersom de flesta stela idrottare får ut något av den positionen.

yogabok
Stärk upp dina svaga länkar med Monika Björns smarta övningar!

LÄS MER: Våga yoga!