Därför får du ont i höften när du springer Image

Derfor får du ont i höften när du springer

Er du i høysetet når du løper? Eller har du dubblat träningsmängden och får känningar när du springer? Da kan du ha drabbats av en överansträngning.

Att kicka igång löpning, fotboll eller någon annan typ av sport med mycket löpning sätter självklart sina spår i kroppen - speciellt om du inte har haft en lång försäsong med träning som successivt trappats upp. Den vanligste irritasjonen som oppstår rundt høftpartiet er smärta i höftböjaren på framsidan av höften, samt ont på utsida höft. Ifølge naprapaten Mathias Neeraas er den mest sannsynlige grunnen til at det oppstår en overbelastning.

- En overbelastning oppstår når noen muskler ikke jobber som de skal i kombinasjon med at du ikke er tilstrekkelig trent for den belastningen som du har utsatt kroppen for, sier Mathias Neeraas som jobber på Resultat Naprapat og fortsetter:

- Säg att du för ett år sedan sprang fem kilometer utan problem. Nu har du haft ett års vila och kör igång löpningen med samma sträcka och tempo som du slutade med. Det kan bli for hardt for kroppen, som ikke länge är van med den belastningen, vilket kan leda till en överansträngning som i sin tur kan leda till smärta och ont.

På i høyden etter löpning

Att successivt trappa upp träningen och se till att du är förberedd för den ansträngning du ska utsätta din kropp för är en god förutsättning för att hålla dig skadefri på sikt. Annars får du lett ont i höften efter prommenad eller runda i spåret. Noe som du kan tenke på under tidens gang er din löpteknik.

- Ju snabbare du springer desto hårdare kommer du att anstränga musklerna jämfört med när du bara joggar. Du kommer til å bruke höftböjaren och insida lår mer eftersom du drar upp knäna högre upp i löpsteget. Det er muskler som du i mange fall ikke trener så mye. På så sätt kan musklerna bli överarbetade, eftersom de inte är vana vid den belastningen.

Mathias NaprapatVill du ha fler tips från Mathias Neeraas kan du följa både hans privata Instagramkonto och Resultat Naprapat.

Träning botar smärtan i höften

Det første du skal gjøre når akutt smärta uppstår i höften är att sluta springa och vila. Du kan lägga is på området för att dämpa smärtan, men det är inget som kommer lösa problemet på sikt. Oppsök gärna någon som kan hjälpa dig att ta reda på exakt vad som hänt, exempelvis naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast. Ett klassisk hemmatrick är att försöka stretcha bort smärtan. Det er ingen dum idé om du er stel, men mot en overbelastning er det derimot ikke riktigt rätt väg att gå.

- Du har ikke vært i høysetet for at du er stiv uten for at du har en overbelastning på grunn av at du er for svak i muskeln sammenlignet med belastningen. Du kan ikke strekke ut høyden i all oändlighet uten å også behöva träna upp den.

Noe du kan luras av når det kommer til smärtan i eller på utsidan av höften, är att den fysiska höftsmärtan sällan är orsaken till problemet. Det kan være et resultat av någonting annat. Muskeln kan være svak og overbelastet, eller så kompenserar den for at noen annen muskel ikke jobber som den skal. Sätet är den största och starkaste muskeln kring höften och jobbar både med att producera kraft i löpsteget samt att stabilisera höften. Er du ikke tilstrekkelig sterk i sätet kommer andra muskelgrupper hjälpa till, vilket kan leda till att musklerna blir överbelastade. Derfor får mange som har problemer med høyden tips om å trene opp sätet.

- Att foamrolla eller använda triggerpunkt-bollar hjälper för stunden, men smärtan kommer att komma tillbaka om du inte angriper anledningen till varför du får ont i de musklerna.

LÄS MER: Så behandler du en sträckning

LÄS MER: 5 övningar som stärker höft och säte