Därför har våra kunder testat Nikes löparskor Image

Derfor har våre kunder testet Nikes løparskor

En testpanel beståendes av våre kunder har provsprungit tre modeller av Nikes löparskor. Alt for at du skal finne riktig modell for deg og din löpning!

Löparskor ser ungefär likadana ut nu för tiden, oavsett vilken typ av löpning eller löpare de är tänkta för. Det er snarare materialet och insidan av skon som avgör vilka egenskaper den har. Att utseendet knappt skiljer skorna åt gör det knappast lättare för dig som konsument att välja rätt.

Noe som också rör till det för många är att de någon gång i livet provsprungit löparskor på ett löpband och fått veta att de pronerar, och därför bör köpa dämpade, uppbyggda, stabila löparskor. Er du en av dem kommer en ny verden åpnes for deg nå: Du kan springa i vilken sko du vill! Hvilken modell du velger beror på hvilken følelse du er ute etter og hvilken type løping du vil utøve, ikke hvordan du springer.

Att man mer och mer har gått ifrån att rekommendera skor utifrån löpsteget har gjort att Nike har gjort om sin indelning av löparskor. De har valgt å dela upp sina skor i tre grupper (eller silos som de också kallas), där de sorteras efter om du vill springa "natural", "fast" eller "easy". Når du väl valt silo kan du sedan ta ställning till om du vill ha en uppbyggd eller mer neutral sko beroende på ditt löpsteg. Det her kan kännas ganska abstrakt, men när du testar skor ur de olika grupperna så märker du snabbt stor skillnad från sko till sko. Derfor bestämde vi oss för att samla ihop en testpanel av några som är helt oberoende - nämligen våra kunder.

panelen
Testpanelen fick prova tre olika par löparskor under en förmiddag på Kristinebergs IP i Stockholm.

Vi la ut en artikkel på Sportamore magazine där vi sökte efter löpare på alla nivåer. Både nybörjare som springer då och då i sitt eget tempo, medellöpare som springer 1-3 gånger i veckan och försöker snygga till tiden på milen men även avancerade löpare som springer minst tre gånger i veckan och har ett medvetet löpsteg. Vi fick nästan 300 ansökningar på bara en vecka. Av dessa valde vi ut fyra nybörjare, fyra medellöpare och fyra avancerade löpare - två kvinnor och två män i varje grupp.

De fick under ledning av löpcoachen Kenth Svensson, mer känd som Snabba fötter, testa skorna. Testpanelen gjorde olika typer av löpskolningsövningar och sprang på olika underlag. Når de hadde sprungit i den första modellen fick de anonymt utvärdera skon i en enkät, innan de fortsatte till nästa sko. Det eneste sättet de identifierade sig på var genom att kryssa i vilken löpprofil de tillhör och vilket kön de har, så att vi kan veta om nybörjare, medel- och avancerade löpare tycker olika och om det finns några skillnader mellan herr- och damskor.

Skorna som testades

  • Naturlig: Nike Free Run Distance

run free distanceNike Free Run Distance finnes både for HERR og DAM.

  • Lett: Nike Lunartempo 2

lunartempo 2
Nike Lunartempo 2 er både for HERR og DAM.

  • Rask: Nike Air Zoom Structure 19
nike air zoom structure 19
Nike Air Zoom Structure 19 finnes både for HERR og DAM.

testpanel

Har du noen spørsmål rundt testet eller vil ha kontakt med noen av testløparna kan du kontakte oss på redaktionen@sportamore.se.

LÄS MER: Löparskotest: Nike Air Zoom Structure 19

LÄS MER: Sportamores kunder har testet Nike Free Run Distance

LÄS MER: Våre kunder elsker Lunartempo 2