Varför ska du köpa UV-kläder till barn? Image

Hvorfor skal du kjøpe UV-klær til barn?

Beskytt barna mot solens farlige stråler ved hjelp av UV-kläder eller en UV-dräkt. Betydligt bättre än vanliga badkläder!

Redan shoppingsugen? Her finner du alle UV-produkter hos Sportamore.

Kanskje tvekar du lite når du skal klikke på kjøp. Er det virkelig verdt å velge litt dyrere UV-produkter til barn? Hva er forskjellen mot billige badetøy? Det som skiller er tygets täthet.

- Det er stor forskjell på å kjøpe vanlige badkläder og UV-kläder til barn eller bebisar. Det som utgjør UV-skyddet i plagget er tykkelsens tetthet. I et vanlig plagg er det ca 5-15 i UV-faktor. Våre UV-kläder har UPF 50+, vilket ger ett väldigt högt skydd mot solens farliga strålar, säger experten Elinor Ragnvaldsson på företaget Zunblock.

Hva er fordelene med UV-lys?

- De beskytter mot de farlige maneterna som holder til i Asien och är på väg upp mot Sydeuropa. Maneternas farliga trådar slingrar sig runt kroppen och kan ge brännskador. Vi har derfor tatt fram en dräkt som vi kaller Stinger suit, vilket är en UV-dräkt med långa ärmar och ben som skyddar större delen av kroppen.

Er det ikke like bra med solkremer?

- Solkräm inneholder mye kjemikalier. Har barnet UV-drakt som dekker en stor del av huden trenger kun den delen av barnets hud som ikke täcks av kläderna smörjas med solkräm. Gå gjerne til et Apotek som har stor kunnskap om solkremer innhold og funksjoner.

uvkläderSerdu at UV-kläder för barn skyddar, förutom mot solen, även mot vissa maneter?

Hva skal jeg tenke på når jeg kjøper UV-lys til barna?

- De ska sitta skönt och smalt i torrt tillstånd eftersom badkläder generellt töjer sig en aning när de blir blöta.

Ska jag ta av barnet de blöta badkläderna så fort de badat?

- Om du inte gör det tar det längre tid för kläderna att torka och det kan bli kallt för barnet. Jag rekommenderar att du tar av kläderna och hänger upp dem på tork efter att barnet har badat klart. Då får både barnet och kläderna en möjlighet att bli torra innan det är dags igen för sol och bad.

Hva trenger jeg å kjøpe mer enn det til barna?

- Är barnen omkring 0-2 år så rekommenderar jag även att du packar med Zunblock Zwimmies i resväskan, vilket är babysimbyxor som de kan använda ihop med en suntop. Skulle barnet bada i et basseng så er babysimbyxa ofte et krav å bruke. Dette for å forhindre, om barnet bajsar, at det ikke skal komme ut i poolen.

Kan jeg kjøpe en solhatt også?

- Ja, det er veldig viktig siden hoved, nakke og aksler er de mest utsatte områdene i solen. Personligen rekommenderar jag Zunblock suncap, det är ett bra solskydd som täcker huvudet, öronen och nacken. Den går mycket bra att bada med eftersom skärmens innehåll är gjord av plast. Det finnes også andre typer solhattar og kepsar i andre materialer som beskytter bra.

På fötterna då?

- Når familien er ved havet, poolen eller stranden så vil barna kunne leka og springa, men du vil förstås inte att det ska finnas risk för att de trampar på något skadligt. Köp badskor som de kan röra sig fritt i både i vattnet och på land. Da skyddas de små fötterna mot varm sand, glas, vassa stenar och snäckskal.

Hva savner mange foreldre?

- Mange tenker ikke på at barna også trenger å beskytte øynene. Barn kan være følsomme overfor sollys og å bruke solglass er et veldig smidigt sätt att skydda ögonen mot UV-strålningen. Tenk på å kjøpe en modell som sitter smalt runt ögonen och inte släpper in UV-strålning från sidan. De ska också vara sköna att använda och får gärna ha mjukt skumgummi på insidan som anpassar sig efter ansiktet.

SHOPPA HÄR: UV-kläder till barn

LÄS MER: Prisvärda UV-kläder från Virvelvind