Det behöver du till barnens höstutflykt Image

Det trenger du til barnens höstutflykt

Riktige klær på skolutflykten er ikke alltid lett. Vädret kan slå om snabbt, och ena dagen är det riktigt varmt, medan andra dagen känns det nästan som vinter. Vi har pratat med en expert på barnkläder som vet hur barnen håller sig varma och torra i höstrusket!

Dags for utflykt i forskolan eller skolan! Men hva skal ditt barn ha med seg? Beroende på hva det er for väder och hur varmt eller kallt det är finns det olika vägar att gå. Något som är a och o när det kommer till att klä ditt barn rätt är att hen ska hålla sig både torr och varm så länge som möjligt. Kalle Grahn på Bergans of Norway tycker att ett underställ i ull är väl värd en investering.

- Fordelarna med ull är att det värmer även om det blir blött. Dessutom är ull självrengörande och behöver inte tvättas. Istället kan du hänga ut plagget på vädring. Ull håller dig även sval när du är varm, därför är det bra att ha ull närmast kroppen, förklarar Kalle.

"Lager-på-lager bedre for rørligheten"

Det er viktig å ikke tumle med kvaliteten når det gjelder plagg og utrustning for ditt barn. Tenk på at ditt barn ska kunna röra sig även om det är ordentligt påklätt, det blir lättare med lager-på-lager-principen.

- När barnen åker på sin utflykt kanske det är ganska varmt, och sedan slår det om och börjar regna. Då är det bra att ha flera lager så att barnet kan klä på och av lager för att anpassa. Det er också mycket bättre för rörligheten än en enda tjock overall som lätt blir blöt och då även kall.

Viktigt med vattentäta ytterplagg

Trelagersjackan Sjoa fra Bergans of Norway skal brukes som det ytterste lagret og har vannpelare på 10 000. Den er förlängd i ryggen för att minimera kalldrag och för att det ska gå att röra sig ordentligt i plagget.

Samma sak gäller byxorna med samma namn, som dessutom är förstärkta vid knän och längst ner framtill på byxorna. Også de har en vannpelare på 10 000 og Bergans eget Element Active-membran som holder barnet torrt.

Ryggsäck med ställbar rygg

Noe annat som är viktigt när det kommer till skolutflykt är förstås en bra och bekväm ryggsäck.

- Ett barn växer snabbt, och därför har vi på Bergans en ryggsäck med ställbar rygg, 2Go heter den. Den har också vadderade axelremmar och vadderad rygg. Det avlastar bra, även om barnet inte ska bära för tungt förstås. Det finnes en jumpapåse til ryggsäcken som går å knäppa på utanpå, så att blöta och svettiga kläder inte behöver komma i kontakt med resten av packningen. Väldigt uppskattat av föräldrar, säger Kalle.
Bergans ryggsäck 2GO
Ryggsäcken 2GO fra Bergans of Norway rymmer 2 liter og har ställbar rygg.

Om jeg som forelder kjenner meg overveldigad av alt som jeg "borde" kjøpe til mitt barn når høsten kommer, hva er absolutt best å prioritere?

- Fokusera på det närmaste kroppen - alltså ett ullunderställ - samt det yttersta lagret som skyddar mot väder. Om plånboken tillater: investera i ett mellanlager i dun eller ull också. Och glöm inte ryggsäcken, så att matsäcken kommer med! avslutar Kalle.

LÄS MER: Tre grymma gummistövlar för barn och juniorer

SHOPPA HÄR: Regnkläder för hösten

SHOPPA HÄR: Ryggsäckar för barnen

SHOPPAHÄR: Underställ for barn