Det ska du tänka på när du köper nya skridskor Image

Det skal du tenke på når du kjøper nye skridskor

Dags for nye rør? Vi tog hjälp av experten - så härväljer du nya skridskor

Glid fram på isen i ett par nye skridskor! Her er tipsene som gjør shoppingen lettere.

SHOPPA HÄR: Sportamores store utvalg av skridskor

Hva skal jeg tenke på når jeg velger skridskor?

- Det viktigste er å velge riktig skridsko etter ditt nivå og etter hvor tung du er. Ulike modeller har ulik hardhet, noe som avgjør hvordan du kan bøye benet og røre foten. Det i sin tur avgjør din teknikk og balanse. Många köper för hårda och för stora skridskor. Da blir det svårare att åka och inte alls lika roligt. Ju lättare du är, desto mjukare skridskor ska du ha, säger Robin Öhman från skridskomärket Bauer.

Hvordan skal skridskon sitte?

- Du skal ha max en centimeter til godo framtill. Når du provar skridskon skal du alltid ställa dig upp i den eftersom foten blir bredare när du står. Det ska trycka på alla ställen på foten, då du vill ha så mycket kontakt som möjligt, tänk att det är en strumpa. Däremot ska skridskon inte sitta som en pjäxa, du ska kunna röra dig och ha känsla och balans. Det har hänt mye med materialet i skridskorna på senare år så du behöver i regel inte värma dem längre så att de formar sig efter foten. Det behövde du förut.

Hva kan jeg velge for snøren?

- Alle skridskor kommer med ovaxade snören i kartongen, men många vill ha vaxade i stället och byter. Det er litt enklere å velge vaksiner, men du risikerer samtidig å dra åt snørena for hardt og förlora lite känsla. Ovaxade snören gör skon lite mer elastisk och mjuk men det är en smaksak. Nordamerikanerna är konfunderade över att vi använder vaxade snören i Norden, men det är populärt av någon anledning.

Hvordan er slipningen på nye skridskor?

- Bauers skridskor kommer ferdigslipte med 3,6 meters radie som er standard. Ju dyrare skridskor du köper desto finare stål får du och det blir lättare att få en bra skärpa. Se till att slipa dina skridskor ofta, åkningen blir roligare och du behöver inte vara rädd för att du sliter på stålet. En elitspelare som åker flera gånger om dagen kanske byter skena en gång om året.

Hvordan tar jeg hånd om mine skridskor?

- Det eneste du egentligen behöver göra är att ta ur sulan varje gång du använt skridskorna så att de torkar ur, annars kan nitarna i skon rosta och styvheten försvinna. Sedan kan du gärna torka av de lite utvändigt också.

Hur länge håller ett par skridskor?

- Tar du hand om dina skridskor håller de länge. Både skena og skenhållare är dessutom utbytbara så blir det för slitet eller går sönder byter du bara.

skridsko
Ulike modeller har ulike høyde og passform. Velg den skridsko som passer din fot best. Her hittar du hela Sportamores utbud av skridskor.


LÄS MER: Peter Forsberg vill inte se tidiga elitsatsningar

SHOPPA HÄR: Alla våra skridskor