Emelie kollapsade på fitnesstävlingen
"Jag orkade helt enkelt inte mer. Jag kunde inte sluta gråta och jag bröt ihop", skrev Emelie Hollsten på Instagram etter debuten i athletic fitness i helgen. Tack vare sina följares stöd och pepp har hon omvärderat sin syn på vad som är en vinnare.
I helgen arrangerte fitnesstävlingen Tyngre classic II i Solnhallen i Stockholm. Under två dagar visade män och kvinnor upp sina muskulösa och deffade kroppar i olika tävlingsgrenar. For treningsbloggeren Emelie Hollsten, 25, var det dags å gjøre debut i Athletic fitness, en konkurransegren som inneholder både posering og konkurransemoment med chins, dips og en hinderbana.
Men tävlingen slutade med att hon gråtandes tvingas åka hem och vila. I et åpenhjärtigt Instagram-inlägg förklarade hon hur kroppen och huvudet inte hängde med. Reaksjonerna hon fick från sina följare överraskade henne positivt.
- De har vært så fantastisk gulliga och gett mig så mycket kärlek trots att jag inte vann. I mitt hoved var det som at jeg trodde at om jeg ikke presterar så er jeg ikke elskad. Men nå har jeg fått uppleva att det är helt okej att inte vinna och det känns otroligt att få det stödet, säger hon.
Emelie Hollsten har tidligere vært elitgymnast og har også konkurrert i Ninja warrior og i Gladiatorerna. Foto: Privat
Tiden innan tävlingen föregicks av ett fullspäckat schema i både jobbet och privatlivet. At Emelie Hollsten dessutom gick på en tio veckor lång diet där hon åt hälften av sitt vanliga kaloriintag, tränade hårt och höll på att planera en flytt gjorde att hon gick in i väggen en vecka innan det var tävlingsdags, och hon blev sängliggande. Där och då tänkte hon hoppa över tävlingen. Men när flytten kom fylldes hon med energi och beslöt sig för att delta.
- Når jeg stilte meg på scenen opplevde jeg ikke at jeg var nervøs, men min kropp begynte å skaka. Jag började också hyperventilera, men det märkte jag inte förrän jag gick av scenen och kroppen inte slutade skaka, säger hon, och fortsätter:
- Det var alt samlad stress som gjorde at kroppen återigen började stänga av. Etteråt ville jeg i min mans knä och kände hur musten gick ur mig, men tänkte att jag måste ta mig igenom tävlingen för "vad skulle folk tro om jag hoppar av?". Det ble ytterligere en påkjenning.
Emelie Hollsten gjorde sitt bästa när det var hennes tur att göra chins och dips och ta sig an hinderbanan, men så fort hon var klar brast det för henne.
- Jag har läst mycket om ångest under åren och kamp- och flyktläget som aktiveras under förlängd stress är verkligen energikrävande. Min kropp klarade helt enkelt inte av den extra stressen under tävlingen så därför bröt jag ihop, säger hon.
Gjør som over 50 000 andre og følg Emelie Hollsten på Instagram! @emeliehollsten
Etter å ha sovet ordentlig ut sier Emelie Hollsten at hun er helt gjenställd. Hon låter glad på rösten och berättar att hon inte stänger dörren för att tävla i framtiden, men då måste hon "ha huvudet med sig hela vägen".
- Nu hoppas jag kunna definiera om vad det innebär att vara en vinnare. Om jag kan dra rätt lärdomar från den här händelsen kan jag kliva ur den som en vinnare och då har jag som person tagit ett steg framåt.
FAKTA:
Navn: Emelie Hollsten.
Alder: 25 år.
Bor: I Stockholm.
Familj: Maken Mikael Hollsten og hundene Saga og Buddha.
Gör: Driver nätbutiken Aldrig vila med sin man och bloggar.
"Jag har sett folk kollapsa"
Alex Danielsson, chefredaktör för Tyngre.se, som arrangerade tävlingen Classic II, har bevakat fitnessbranschen som journalist i 15 år. Under de årene har han sett det meste.
- Jodå, både sabbade knän, brutna fötter, kollapser, folk som kräkts på scenen och dessutom blivit stoppade från att fortsätta. Att prestera under press är aldrig enkelt och generellt sett är de här prestationsmomenten tuffa även rent fysiskt. Vi snakker om en ekstrem form for elitidrott, sier han.
Men også om forberedelsene inför en fitnesstävling är krävande, med hård diet och massvis av träning, understryker Alex Danielsson att deltagarna aldrig får glömma bort att ha kul och kunna ta det hela lite mer med en klackspark.
- Om man tänker tävla måste man göra det för att man själv verkligen vill det, inte för att man upplever förväntningar från andra, och inte för att man vill upprätthålla någon profil där det ingår att man ska tävla. Man må også ha koll på hva tävlingen kommer innebära rent fysiskt. Och så ska man försöka att inte ta allt så jäkla allvarligt.
Han tipsar också nybörjare inom fitnessvärlden att sänka kraven på sig själva:
- Det er små marginaler som avgör och som tävlande måste man tillåta sig själv att misslyckas och att inte vara bäst hela tiden. Inte minst när man tävlar för första gången. Många verkar ha en inställning att de ska chocka omvärlden och publiken redan i debuten men man måste komma ihåg att det tar många år att bli bra på den här idrotten.