En sanning och två myter om C-vitamin Image

En sanning og to myter om C-vitamin

Att C-vitamin är bra för din hälsa har du antagligen koll på, men om du tror att vitaminer kommer hålla dig i frisk i vinter får du tänka om. Her avslöjas 3 påståenden om vitaminer.

1. Det går att bota en förkylning med C-vitamin

FALSKT

Du spiser kanskje en ekstra apelsin og håper på at det skal gjøre at du holder deg frisk. Men dessverre kan du ikke regne med det. Det stemmer at C-vitamin er nødvendig for kroppens immunforsvar, men det kan dessverre ikke hindre deg i å bli smittet av virus eller bakterier. Og når du väl blivit förkyld vinner du ingenting på att överkonsumera C-vitamin, det är vattenlösligt och om du får i dig för mycket kommer du bara att kissa ut det.

2. Brist på C-vitamin er sjeldsynt

SANT

Våre kroppar kan ikke produsere C-vitamin selv og derfor er det nødvendig å få i seg det via maten. I dag er, turligt nog, åkommor som blödande tandkött, näsblod och blåmärken till följd av C-vitaminbrist väldigt ovanligt tack vare att vi är duktiga på att äta frukt och grönt. Enligt Livsmedelsverket är dagsbehovet av C-vitamin 75 milligram, det kan jämföras med att en medelstor apelsin innehåller ungefär 70 milligram.

3. Sitrusfrukter er den beste kilden til C-vitamin

MYT

Apelsin, sitron, grapefrukt og klementiner er de beste kildene til C-vitamin. Men visste du at grönsaken röd paprika innehåller en ännu större mängd? Vill du inte äta paprika eller apelsiner kan du mumsa på broccoli, brysselkål, kiwi, jordgubbar, papaya eller ananas och få i dig en rejäl dos av den hälsofrämjande vitaminen.