Experten svarar: Så håller du dig skadefri under vårlöpningen Image

Experten svarar: Så holder du deg skadefri under vårlöpningen

Löprelaterade skador är inte kul och kan sätta käppar i hjulet för din träning. Så hvordan holder du deg skadefri for å kunne kjøre på i vår og sommer?

Robin Anzengruber er legitimert naprapat og arbeider på Resultat Naprapat i Stockholm. Vi träffade honom för att reda ut vad som är vanliga löpskador, hur du bäst undviker dem och hur du kan behandla en skada om olyckan är framme.

SHOPPA NU: Klær og skor for löpning

Hva er en vanlig løpeskade?

- En av de vanligaste skadorna är löparknä, alltså överbelastning i en sena på utsidan av knät. Löparknä ger en skarp smärta när du sätter ned foten i löpsteget.

Sträckning, löparknä och fler löpskador

Hvorfor får man löparknä?

- Akkurat som de flesta löpskadorna orsakas löparknä av en överbelastning, på grund av att någonting annat i kroppen inte funkar som det ska. Ofte er det gluteus maximus, altså rumpan, som ikke er aktivras eller er svak. Det er den største enkeltmuskelen i kroppen, sier Robin Anzengruber og fortsetter:

- Når du får problemer med en overbelastning trenger du gå til bunns med det problemet sitter egentlig. Ofta har kroppen snakket om det i forveien, men at du kanskje ikke hadde tenkt på det. Det kan være en molande värk i ländryggen till exempel, eller något annat.

Robin Anzengruber.jpg Robin Anzengruber jobber på Resultat Naprapat i Stockholm og er leg. naprapat.

Jag får ont i benhinnorna när jag springer, vad gör jag för fel?

- Det betyder ofta att musklerna vid benhinnorna får jobba mer än de ska, för att något annat än svagt. Till exempel baksida lår, fötterna, sätet eller tårna.

Hvordan unngår jeg å overbelaste da?

- Det korta svaret är att du ska träna det du inte är bra på, oftast handlar det om en svag rumpa eller core. Du behöver komplettera löpträningen med styrketräning, det är ett absolut måste för att lida mindre risk att skada dig under löpningen.

Oppvärmning inför löpning

Hvilken akutt skade kan oppstå ved løping?

- En vanlig akutt skade er en sträckning, en stukning för att du trampar snett eller en muskelbristning i baksida lår när du till exempel kör backintervaller. Da kan du gå etter PRICE-principen (se lista lenger ned), sier Robin Anzengruber og utvikler:

- Det innebär att du ska avsluta aktiviteter du håller på med, lägga en elastisk linda över området som smärtar, och kyla området med is för att minska den inre blödningen. Avsluta med vila och högläge, vilket också är bra för att reducera blödningen. Blir det ikke bedre på 48 timer skal du uppsöka en naprapat.

iStock-löpning_skada.jpgDet er lett å sträcka sig vid löpträning. Läs mer om hur du behandlar en sträckning.

Hvorfor er det bra å gjøre det før en løprunde og hvordan kan jeg gjøre det?

- Kör styrketräning. Til eksempel kan du träna rumpan med höftlyft. Gör du det, säg 5 gånger 10 repetitioner, blir du varm och aktiverar muskeln som behöver värmas upp. Är muskeln uppvärmd kommer kroppen använda den mer under löprundan.

PRIS-pincipen

  • P - Beskytt
  • R - Hvile
  • I - Is
  • C - Kompresjon
  • E - Elevasjon

SHOPPA HÄR: Kläder och skor för löpning

LÄS MER: Derfor behöver du fler än ett par löparskor